PORIJEKLO IMOVINE

KUJUNDŽIĆ O NEKRETNINAMA 'Ako se utvrdi da bilo što nije točno, ja bih isti tren ne dao ostavku, nego umro od srama'

 
kuće Milana Kujundžića
 Goran Mehkek, Marko Todorov, Damir Krajac / CROPIX

Ministar zdravstva Milan Kujundžić danas je uoči sjednice Vlade opet odgovarao na pitanja novinara o svojim nekretninama. Rekao je da je dobro da se mediji zanimaju za takve slučajeve, no ponovio je da nema sukoba interesa.

'Radom smo moja žena i ja kuću u Markuševcu kupili kreditom od 100.000 eura. Taj kredit smo refinancirali 2016., zamijenili smo ga, kamatna stopa je bila 6,40 a zamijenili smo ju za 2,99 u OTP-u. A kuću koju smo kupili prije 2-3 mjeseca kupili smo kreditom u PBZ-u s kamatnom stopom 2 posto, što neki iz neznanja ili zlonamjerno prenose da je to povlašteno. Nije, to svi liječnici u RH imaju. 55.00 eura je iz moje ušteđevine koja se može pratiti na računu kako sam dobivao plaću i kako se povećavala ušteda, i ženina ušteđevina, a 40.000 eura nam je posudio obiteljski prijatelj', rekao je Kujundžić i priznao da nije vješt u ispunjavanju imovinske kartice.

'Drugi put ću uzeti profesionalca, nisam vješt u ispunjavanju imovinske kartice. Sve je tamo upisano. Moja žena i ja u zadnjih 10 godina s plaćama koje imamo zaradili smo neto oko 5 milijuna kuna i platili državi poreze, prireze i doprinose. Ovdje nema ničega, ljudi koji rade i stvaraju, njima je to lako stvoriti. Ja sam spreman izići pred Povjerenstvo, a u ljudskom i moralnom smislu pred bilo koga. Ako bi se utvrdilo da ovo što sam rekao nije točno, ja ne da bih dao ostavku na ovo mjesto, nego bih umro od srama', rekao je Kujundžić.

Upitan tko je njegov prijatelj od kojeg je posudio novac, tvrdi da je riječ o prijatelju iz studentskih dana. Povjerenstvu će reći tko je on, a na pitanje surađuje li i taj prijatelj na neki način s državom, Kujundžić kaže da ne zna.

Zagreb, 230120.
Trg svetog Marka.
Ministar zdravstva Milan Kujundzic daje izjavu novinarima ispred Vlade RH.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX

'Postoji zakonska procedura, tko bude trebao, može doznati tko je on od koga sam posudio novac.

'Političari nemaju razloga prikazivati da nešto manje vrijedi, obično prikazuju više, a ja sam prikazivao realno. Kad je kuća kupljena 2010., cijene su bile niske, i tada je ona plaćena 100.000 eura. 2016. se počelo buditi tržište, i tada je ona vrijedila 120.000 eura, u međuvremenu su cijene rasle, ali sumnjam da bi na brdu u šumi sada to vrijedilo onoliko koliko kažu. Dajem 10 posto provizije onome tko mi nađe takvoga kupca za 250.000 eura', zaključio je Kujundžić.

Potvrdio je da se čuo s premijerom Plenkovićem te da će se s njim danas i vidjeti.

Na pitanje o tome očekuje li da će ga Plenković smijeniti, Kujundžić kaže:

'Premijer može smijeniti svakoga ministra. Njega ćete pitati hoće li mene smijeniti...', rekao je.

Zagreb, 230120.
Trg svetog Marka.
Ministar zdravstva Milan Kujundzic daje izjavu novinarima ispred Vlade RH.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadić / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:27