OTVORENO

Kuk o fenomenu na Baniji: ‘Ovo ne pamte ni stariji seizmolozi, to je za nas nešto sasvim novo‘

Prof. dr. sc. Bruno Tomljenović s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta istaknuo je kako se pojava vrtača može svrstati u fenomen
HRT-ova emisija ”Otvoreno”
 Hrt

Seizmolog Krešimir Kuk rekao je u HRT-ovoj emisiji "Otvoreno" kako potresi na Banovini još nisu prestali, ali seizmička aktivnost slabi što je i očekivano. Naglasio je kako će podrhtavanje trajati još mjesecima, ali će potresi biti slabiji.

Kuk je kazao kako stanovništvo na Banovini osjeti i slabija podrhtavanja tla, a ostali stanovnici Hrvatske koji su udaljeni od epicentra mogu osjetiti potrese veće od dva stupnja po Richteru.

Kuk je istaknuo kako će seizmolozima novi uređaji koje su dobili od Vlade pomoći da sve podatke koje dobiju uspiju analizirati.

- Još smo u procesu postavljanja svih instrumenata. Do sada smo odradili dobar dio posla, ali još uvijek razmještamo seizmografe koji su kompliciraniji, rekao je u Otvorenom.

Kuk je rekao kako pojava vrtača nije poznata seizmolozima.

- Ne postoje nikakvi pisani tragovi, čak ni usmene spoznaje kod naših starijih seizmologa. Za nas je ovo nešto novo, naglasio je.

Prof. dr. sc. Bruno Tomljenović s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta istaknuo je kako se pojava vrtača može svrstati u fenomen. Naglasio je kako nije uobičajeno da se nakon potresa tlo tako ponaša.

- Takvi oblici pojavljuju se na područjima sela Mečenčani, te Borojevići zbog specifične geološke građe, rekao je.

Dodao je kako najveća urušna vrtača na Banovini ima promjer 30 metara, a otvorila se 6. siječnja između 12 i 14 sati, te je njezin promjer tada bio deset metara. Tomljenović je kazao kako se urušne vrtače događaju trenutno i zbog toga su izrazito opasne.

Poručio je da urušne vrtače nastaju u područjima sa specifičnom geološkom građom u terenima gdje jedan dio naslaga koje su na površini idu u podzemlje zemlje, a izgrađuju uglavnom šljunci, pijesci i gline.

Rekao je da na području Mečenčana takvih pojava bilo i ranije, u vremenima prije potresa.

- Potresna trešnja je samo ubrzala proces koji se tako ionako zbiva, samo je dugotrajan, postupan i sporadičan, naglasio je Tomljenović.

Prof. dr. sc. Franjo Šumanovac s Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta kazao je kako je s potresom došao poremećaj stijena, te da je broj vrtača koje su se pojavile velik.

Dodao je kako bi se trebale napraviti veće analize kako bi se otkrila korelacija s jačinom potresa. Šumanovac je rekao da su geolozi svaki dan na terenu te da grupe koje on vode rade geofizička istraživanja.

- Mi određujemo fizička svojstva stijena, a na temelju takvih mjerenja, korelacijom možemo odrediti o kojim stijenama se radi i u kojem su stanju, poručio je.

Šumanovac je naglasio da ima vrtača od jednom metra pa sve do najveće koja ima 30 metara promjera.

Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan kazao je kako je voda zamućena, te je građani još uvijek prokuhavaju. Dodao je kako se kemijsko stanje vode poboljšava, te će uskoro biti za piće bez prokuhavanja.

Tomljenović je dodao kako su takve vrtače poznate diljem svijeta, primjerice u Rusiji i Kini, ali i na Floridi. Naglasio je da se za vrijeme zagrebačkog potresa, prošlog proljeća pojavila vrtača u Donjoj Stubici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. kolovoz 2022 15:05