GOSPODARSKI PLAN SDP-A, HNS-A, IDS-A I HSU-A

Kukuriku koalicija predstavila svoj program '5 I'. Čačić: Gospodarstvo u Hrvatskoj previše ovisi o kiši!

 Željko Hajdinjak / Cropix

VARAŽDIN - U prepunoj dvorani multimedijalnog centra KULT u Varaždinu "kukuriku" koalicija predstavila je svoj gospodarski program koji se može sažeti pod nazivnik "5 I" (investicije, industrija, inovacija, izvoz, integracije). Gospodarski program "kukuriku" koalicije predstavili su predsjednik SDP-a Zoran Milanović i glavni "arhitekti" tog programa, SDP-ov ekonomski strateg Branko Grčić i predsjednik HNS-a Radimir Čačić, a moderator rasprave bio je bivši glasnogovornik Zagrebačke burze Željko Kardum.

Osnovni ciljevi gospodarskog programa "kukuriku" koalicije su pokretanje gospodarskog oporavka i povećanje stope gospodarskog rasta, ponovno zapošljavanje onih koji su u protekle dvije godine zbog krize izgubili posao, povećanje učinkovitosti javnog sektora i javnih financija te stvaranje preduvjeta za stabilan rast primanja i životnog standarda građana. Naglasili su da će za sve to morati dobro "zasukati rukave" jer je Hrvatska u protekle dvije godine doživjela krah gospodarstva.

Plan 21 Kukuriku koalicije u cijelosti pročitajte OVDJE

- Nelikvidnost je dvostruko povećana, povećan je vanjski dug, dramatično raste dug središnje države, inozemna ulaganja su svedena na minimum, manjak u proračunu je drastično povećan, 145 tisuća radnih mjesta je ukinuto, a gospodarskog rasta gotovo da i nema - naglasio je SDP-ov ekonomski strateg Branko Grčić. Predsjednik HNS-a Radimir Čačić nadovezao se istaknuvši da u Hrvatskoj gopodarstvo previše ovisi o vremenskim uvjetima.

- Kad počnu kiše raste nezaposlenost jer to znači da je gotova turistička sezona, a istovremeno počne rasti dobit HEP-a. U poljoprivredi pak nikad nije dobro jer ako je kiša onda je poplava, a ako nema kiše onda je suša - naglasio je Čačić i dobro nasmijao okupljene.

Kao glavne projekte koje namjeravaju provesti kako bi ispunili ciljeve iz svog programa, ekonomski stratezi "kukuriku" koalicije istaknuli su oslobađanje od plaćanja doprinosa za sve novozaposlene na neodređeno vrijeme te mlade i ljude koji su dugotrajno nezaposleni, racionalizaciju javne uprave, porezne olakšice za reinvestiranu dobit, smanjivanje tereta parafiskalnih nameta, financijsku potporu države izvozu te gradnju novih hotelskih kapaciteta i novih hidroelektrana, plinovoda i željezničkih pruga.

Sve to namjeravaju financirati putem domaćih i stranih ulagača, iz fondova Europske Unije, kreditima međunarodnih financijskih organizacija, javno-privatnim partnerstvom i reguliranim ulaganjem mirovinskih fondova i ulaganjem građana u vrijednosne papire.

Čelnik SDP-a Zoran Milanović naglasio je da se ne boje ni jednog pitanja vezanog uz gospodarski program koji su osmislili i da će odgovoriti na baš svako pitanje koje im građani upute vezano uz taj program.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 06:46