ZABRINUTI

Kukuriku: ORaH je pred raspadom pa nam koalicijski plan očito propada

Izborna strategija Kukurikua temeljila se na postizbornim koalicijama s ORaH-om i strankom Ive Josipovića, ali sad im je jasno da su oba tabora propala
 Darko Tomaš/CROPIX

Ako je još prošle jeseni Mirela Holy percipirana kao glavna opasnost za Zorana Milanovića u borbi za vodstvo lijevog centra, sada se situacija stubokom promijenila. ORaH i Mirela Holy prolaze duboku krizu i postaje upitno hoće li nakon idućih parlamentarnih izbora ostati parlamentarna stranka.

A takav pad ORaH-a sve više izaziva zabrinutost u Kukuriku koaliciji, potvrdilo je jučer za Jutarnji list nekoliko političara iz SDP-a i HNS-a.

Ovakva zabrinutost je opravdana: Milanovićeva koalicija prilično zaostaje za HDZ-om i njihovim partnerima i sve donedavno Kukuriku strategija se temeljila na boljim postizbornim koalicijskim kapacitetima. Tu se na prvom mjestu nalazio ORaH, a zatim i buduća stranka Ive Josipovića.

Parlamentarna većina

Zato su sadašnji problemi s kojima se suočavaju Mirela Holy i njezina stranka počeli izazivati ozbiljnu zabrinutost u vladajućoj koaliciji. Jer uđe li u Sabor samo jedan, dva ili troje ORaH-ovih zastupnika, Zoran Milanović će jako teško uspjeti sakupiti novu parlamentarnu većinu. O tome se vode ozbiljni razgovori unutar Kukuriku koalicije.

“Sasvim sigurno nam ne odgovara pad rejtinga ORaH-a jer smo računali na koaliciju, ili predizbornu ili barem nakon izbora. Sada, izgleda, nećemo imati partnera za koaliranje jer oni permanentno padaju. A tu je i Ivo Josipović koji se okružio takvom ekipom u svojoj budućoj stranci da je već danas osuđen na propast, tako da, čini se, niti s njim nema puno šansi za poslijeizbornu koaliciju”, komentirao je jučer član Predsjedništva SDP-a.

Njegov stranački kolega zauzeo je oprezniji stav: “Treba pričekati par dana i vidjeti Crobarometrove rezultate istraživanja rejtinga političkih stranaka”.

“Ovo nije dobar razvoj događaja, međutim u idućih šest ili više mjeseci svašta se može dogoditi. Nažalost, teško je biti optimist jer je upravo Mirela odgovorna za pad rejtinga. Ona ne zna voditi stranku”, smatra sugovornik Jutarnjeg lista.

Europski zeleni

Posljednji događaj doveo je u pitanje političku konzistentnost predsjednice ORaH-a.

Protekli vikend Vijeće Europske zelene stranke na zasjedanju u Zagrebu izglasalo je i rezoluciju protiv istraživanja i eksploatacije nafte u Jadranu, čiji je predlagatelj bila stranka ORaH, zajedno s talijanskom strankom Federacija zelenih. “Drago nam je što je Europska zelena stranka podržala naš prijedlog rezolucije koji se protivi projektu koji je štetan za gospodarske interese Republike Hrvatske”, izjavila je Mirela Holy.

Bušenje Jadrana

Ali, u lipnju 2013. ona je podržala istraživanja ugljikovodika, koje sada napada. “Podržat ću ovaj prijedlog zakona zato što smatram da je izuzetno važno da krenemo u znatno veću eksploataciju naših ugljikovodika, i tu prvenstveno mislim na plin, i to u osiguranju veće energetske neovisnosti i energetske sigurnosti Republike Hrvatske”, rekla je u saborskoj raspravi.

Kasnije je tvrdila da je sve izvučeno iz konteksta, ali pitanje je koga je uspjela razuvjeriti.

Dok u SDP-u vlada zabrinutost, u HNS-u drže da bi Kukuriku koalicija mogla profitirati zbog slabljenja ORaH-a.

“Nitko se ne veseli njihovim teškoćama, ali temeljni problem nije kriza ORaH-a nego fragmentacija među strankama lijevog centra. Glavni zadatak je stvoriti široku koaliciju, pa ako uspijemo privući naše nekadašnje birače, koji su u jednom trenu počeli podržavati ORaH, možda ćemo iz svega profitirati. U svakom slučaju, razvoj događaja pokazuje da će na predstojećim izborima Hrvatska birati između dva bloka, a ostali će imati puno slabiju ulogu”, stav je visokog dužnosnika HNS-a.

‘Dobro je da nema više trulih jabuka’

“Problem ORaH-a nije manjak demokracije, nego to što smo predemokratična stranka. Zato je, možda, bolje da se ovo dešava sada nego da su te osobe ušle u Sabor i počele raditi probleme. Zvuči ružno, međutim bolje da smo se trulih jabuka riješili sada”, pojasnila nam je Mirela Holy. A na pitanje što misli o zabrinutosti u SDP-u i HNS-u, nije mogla suspregnuti ironiju: “Velika im hvala. Posebno zahvaljujem Zoranu koji je protuzakonito odlučio da nam za europski mandat Davora Škreca dodijeli 43.000 kuna, a trebali smo dobiti milijun”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 22:16