POTPISUJU PETICIJU

Kulturni djelatnici protiv skidanja Gavellina plakata: 'Bandić direktno zabranjuje umjetnički rad!'

ZAGREB - Na inicijativu nastavnika Odsjeka dramaturgije Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu oko 150 kulturnih djelatnika potpisalo je prosvjednu izjavu protiv povlačenja plakata za predstavu "Fine mrtve djevojke" u kazalištu "Gavella", ističući da je riječ o svojevrsnom presedanu jer "osoba na visokoj političkoj funkciji direktno onemogućuje umjetnički rad".

Pisci, glumci, redatelji, dizajneri, kritičari i likovni umjetnici ističu kako je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, na temelju vlastite procjene i samovolje, mimoilazeći opće zakonske akte i formalno propisane protokole, preskočio Gradsku skupštinu kao nadležnu instancu te dekretom naredio uklanjanje "problematičnog" plakata za predstavu.

Upozoravaju da je "grubim nasrtajem na konkretno umjetničko rješenje prekršio i članak 68. hrvatskoga Ustava koji jamči slobodu kulturnog i umjetničkog stvaralaštva", napominjući da se "prijekim ukidanjem slobode izražavanja legitimira radikalne reakcije i osobne napade na umjetnike".

"Nitko, pa niti gradonačelnik, nema pravo iz perspektive osjećaja jednostrano donositi nezakonite odluke o slobodi izražavanja. Nitko, a najmanje političar, ne može kršiti zakone temeljem osjećaja", ističe se u prosvjednoj izjavi, kojom se poziva na najširu potporu ansamblu i svim umjetnicima angažiranim u tom kazališnom projektu.

Među 149 potpisnika su i Sibila Petlevski, Tomislav Zajec, Vjeran Zuppa, Nadežda Čačinović, Borut Šeparović, Mani Gotovac, Dalibor Martinis, Dejan Kršić, Damir Karakaš, Krešimir Mikić, Nataša Govedić, Dražen Šivak, Ira Payer, Irma Omerzo, Vitomira Lončar, Marijan Crtalić, Vili Matula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:37