NEPOTIZAM?

KUM BOŽE PETROVA NIJE PROŠAO, GRMOJIN BRATIĆ JE Bivšeg nogometaša i prijatelja šefa Mosta i Orepića bez javnog natječaja zaposlili u Hrvatskim vodama

 Facebook

Metkovčanin Josip Šiljeg, bratić Nikole Grmoje i prijatelj Bože Petrova i Vlahe Orepića, zaposlen je bez javnog natječaja kao vodočuvar u tvrtki Hidrotehnički objekti. Riječ je o tvrtki kćeri Hrvatskih voda.

Prijatelj čelnika Mosta, 31-godišnji Šiljeg, inače je nogometaš, a dosad je igrao u klubovima Neretva Metković, Slaven Belupo i Jadran.

Informaciju su nam potvrdili u Hrvatskim vodama, gdje ističu da "internim općim aktima u tvrtki Hidrotehnički objekti d.o.o. nije propisano provođenje natječajnog postupka za zapošljavanje na određeno vrijeme".

Josip Šiljeg, tvrde u Hrvatskim vodama, zaposlen je od 1. rujna 2016. godine na određeno vrijeme od šest mjeseci, na upražnjeno radno mjesto vodočuvara za područje Vodnogospodarske ispostave Neretva - Korčula.

Facebook

"Za radno mjesto vodočuvara svojim stupnjem obrazovanja (srednja stručna sprema) Josip Šiljeg zadovoljio je kriterije potrebne stručne spreme kako je propisano internim općim aktima tvrtke i položio ispit za vodočuvara. Povjerenstvo za primanje u radni odnos pregledalo je zaprimljene zamolbe i dokumentaciju, uvažavajući kriterije stručne spreme za polaganje stručnog ispita, mjesta prebivališta u odnosu na mjesto rada te trenutačno stanje nezaposlenosti i predložilo spomenutog kandidata za zaprimanje u radni odnos", navode u odgovoru koji smo dobili iz Hrvatskih voda.

Napominju da je u razdoblju od 1. siječnja do 11. rujna ove godine u Hidrotehničkim objektima zaključeno 12 ugovora o radu, ali ih je i raskinuto 12.

"Riječ je isključivo o popunjavanju postojećih radnih mjesta koja su se ispraznila odlaskom u starosnu, odnosno invalidsku mirovinu, zbog smrti radnika ili zahtjeva radnika za sporazumnim raskidom", ističu u priopćenju.

Je li ovdje riječ o klasičnom primjeru nepotizma, odnosno je li i na koji način saborski zastupnik Grmoja utjecao na zapošljavanje svoga bratića ili je sve provedeno prema propisima, zasad je nepoznanica. Naime, pokušali smo dobiti objašnjenje od Grmoje, ali se nije javljao niti nakon više poziva i poruka. Ni Josip Šiljeg nije htio komentirati situaciju.

Inače, na svom Facebook profilu Šiljeg se pohvalio dvjema fotografijama. Na jednoj nasmiješen pozira u društvu čelnika Mosta i aktualnog predsjednika Hrvatskog sabora Bože Petrova, a na drugoj s ministrom unutarnjih poslova Vlahom Orepićem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:50