SLUČAJ MARIJA BUKMIRA

KUM, DRUGI DIO Dobrović o navodnom angažmanu kuma šefa Mosta u Hrvatskim vodama: 'Ja to nisam naložio' DIREKTOR VODA 'Ispitat ćemo sve okolnosti'

Slaven Dobrović
 Srđan Vrančić / Hanza Media

Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović reagirao je u četvrtak na tekst Slobodne Dalmacije koja je objavila priču o nesuđenom zamjeniku generalnog direktora Hrvatskih voda, kumu Bože Petrova, Mariju Bukmiru, kojemu, prema njihovu tekstu, iako nije zaposlen u splitskoj podružnici te tvrtke, djelatnici šalju mailove i izvješća, a on navodno radi pritisak na neke djelatnice da izmijene svoja prvotna mišljenja o Centru za gospodarenje otpadom (CGO) u Lećevici.

Dobrović je na izvanrednoj konferenciji poručio kako Petrov nikada nije od njega tražio da mu kuma angažira u Hrvatskim vodama, a direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković potvrdio je da Bukmir nije zaposlen u toj tvrtki.

- Vezano za objave u medijima, ispitat ćemo sve okolnosti - obećao je Đuroković.

Mijenjali statut

Podsjetimo, za Marija Bukmira mijenjao se Statut u “Vodama” kako bi mogao postati zamjenik generalnog direktora, a nakon pritiska medija sam je odustao od te funkcije koju mu je bio namijenio Most. Slobodna je sada objavila nastavak priče u kojoj tvrde da Bukmir ordinira po Hrvatskim vodama u Splitu. To potkrepljuju mailom koji je poslan Bukmiru u kojem je vidljivo da mu se šalje detaljno izvješće o tome što je prethodilo mišljenju Hrvatskih voda kako CGO Lećevica neće imati značajnijeg utjecaja na ciljeve zaštite voda. Temeljem tog mišljenja, Ministarstvo je 16. studenoga izdalo rješenje po kojemu za Centar nije potrebno provesti postupak procjene utjecaja na okoliš. No, ministar Dobrović pet dana poslije poništava to rješenje. “Vodama” šalje se novi zahtjev za davanje mišljenja o potrebi procjene utjecaja na okoliš.

Za ukupno pet djelatnica Hrvatskih voda u Splitu u tom trenutku počinju pritisci i prijetnje da izmijene svoja prethodna mišljenja, odnosno da svojim potpisima “ovjere” izmijenjena i dopunjena mišljenja suprotna njihovim zaključcima. Nakon što su odbile potpisati falsifikat, najavljeni su im stegovni postupci, a uslijedila je i smjena voditeljica dviju službi - Službe za kontrolu voda i Službe za zaštitu voda koje su odbile ‘revidirati’ svoje prethodne nalaze.

Teške optužbe

Kako bi se obranile od nezakonitih otkaza, službenice su se same obratile Radničkom vijeću Hrvatskih voda koje je održalo sastanak jučer u Zagrebu. Slobodna doznaje da su djelatnice iznijele teške optužbe na račun svog neposredno nadređenog šefa Hrvatskih voda u Splitu Tihomira Galića, kao i na račun Marija Bukmira.

Slao mailove

Upravo je Bukmir, prema njihovim navodima, radio pritisak na njih kako bi se izmijenilo mišljenje vezano uz Lećevicu, ponašajući se bez ikakvih ograda, kao da je imenovan direktorom, dok im je Galić otvoreno dao do znanja da moraju postupiti po ovim zahtjevima jer je riječ o političkom diktatu.

Prema Dobroviću, dakle, Mario Bukmir, zaposlenik Vodovoda u Metkoviću, sam je ušao u poslovnu zgradu Hrvatskih voda u Splitu, potpuno samoinicijativno izdavao naloge zaposlenicima te državne tvrtke, a oni su mu, ničim izazvani, odjednom i bez ikakvog razloga počeli slati svoje službene mailove vezane uz situaciju oko CGO-a Lećevica.

- Ja to nisam naložio - kratko je rekao Dobrović, ustvrdivši da mu nije poznato je li Bukmir član stranke Most kojoj i on pripada, ili nije.

Disciplinski postupak

- Ne znamo kako se i pod kojim okolnostima Bukmir pojavio. Nitko nije naložio takve radnje. Ispitat ćemo sve okolnosti kako je do toga došlo - ustvrdio je pak Đuroković, rekavši da ne zna je li se djelatnicama u splitskoj podružnici tvrtke prijetilo otkazom, o čemu su one detaljno u srijedu obavijestile Radničko vijeće Hrvatskih voda. On je također ustvrdio da protiv njih nema nikakvog disciplinskog postupka. Đuroković je demantirao da je Bukmir prošle jeseni, u vrijeme dok ga je Most planirao instalirati na poziciju zamjenika generalnog direktora Hrvatskih voda, sudjelovao u radu njegova kolegija, ali ne i da je bio na sastancima u toj tvrtki.

- On dođe kao i drugi u Hrvatske vode. Ja primam svakoga. Imamo niz projekata koji se financiraju iz fondova EU i kada je u pitanju bio grad Metković, on je došao - rekao je Đuroković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:48