UOČI KONVERZIJE

Kunski krediti odlaze u povijest, u dijelu banaka više ih nije moguće dizati: ‘To više nema nikakvog smisla‘

Dva tjedna prije uvođenja eura građani koji otplaćuju kunske kredite dobit će otplatni plan u eurima

ilustrativna fotografija

 Duje Klaric/CROPIX

S obzirom na to da sigurno uvodimo euro 1. siječnja 2023., dio banaka upravo u kolovozu iz ponude u potpunosti izbacuje kunske kredite. Ocjenjuje se da ih nema smisla sad nuditi ni podizati kad će ionako uskoro uslijediti konverzija, uz poznati tečaj oko kojega su oscilacije sad minimalne. Neke su banke još ranije počele sa sužavanjem kunske ponude kredita, a većina je također već dulje vrijeme "pripremala teren" izjednačavanjem kamatne stope na nove kunske i nove kredite s valutnom klauzulom u u eurima.

Dakle, novi kunski krediti više se gotovo neće odobravati, a ako se ponegdje i budu odobravali, to bi trebale biti iste ili slične kamatne stope kao za eurske, piše Novi list. Što se tiče postojećih kunskih kredita, oni idu svojim tokom, normalno se otplaćuju u kunama te nema obveze dvojnog iskazivanja iznosa rata u ovom prijelaznom periodu, osim ako ne dođe do neke promjene po kreditu ili ako klijent sam ne zatraži uvid u to kolike bi mu bile rate u eurima.

Neke banke će, bez obzira na to što obveze nema, tokom dvojnog iskazivanja ipak iskazati i eursku ratu. U svakom slučaju, dva tjedna prije uvođenja eura građani koji otplaćuju kunske kredite dobit će otplatni plan u eurima, kako bi imali uvid uoči konverzije.

Iz Addiko banke potvrdili su kako početkom kolovoza u potpunosti prestaju ugovarati nove kredite u kunama.

- S 5. rujna banka će biti u cijelosti usklađena s odredbom dvojnog iskazivanja cijena na svim svojim kanalima. Banka već sad postupno implementira dvojno iskazivanje u svoje poslovanje, pa su tako iznosi na bankomatima već dvojno iskazani, kao i cjenik usluga - kažu u Addiko.

Iz OTP banke su također potvrdili da od 1. kolovoza više u ponudi neće imati stambene i hipotekarne kredite u kunama, a u drugoj polovini kolovoza ukidaju i gotovinske kredite u kunama, piše Novi list. I iz Zagrebačke banke, najveće u Hrvatskoj, potvrđuju kako će, s obzirom na uvođenje eura, od početka kolovoza u ponudi imati samo kredite vezane uz valutnu klauzulu u eurima.

- Po kreditima, dvojno je potrebno iskazati ukupan iznos kredita i iznos obroka ili anuiteta u otplatnom planu i Europskom standardiziranom informativnom obrascu (ESIS) kojim se potrošaču daju informacije prije sklapanja ugovora o kreditu. U razdoblju u kojem je dvojno iskazivanje obavezno, Zaba neće imati ponudu kredita u kunama. Iako ne postoji zakonska obveza, Zaba je od 25. srpnja 2022. kroz Jedinstveni izvadak građana krenula s dvojnim prikazom visine anuiteta i nedospjele glavnice za kredite koji su u otplati, a odobreni su u kunama - ističu u Zabi.

Erste banka kaže da, osim kod prekoračenja po računu te kredita za refinanciranje prekoračenja po računu, od 1. kolovoza ni oni u ponudi nemaju kredite u kunama, piše Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2023 22:31