UŽIVO: BORBA S POPLAVAMA

Kupa i Korana i dalje rastu, u Kostajnici evakuirano na tisuće ljudi: ‘Ovo još nismo vidjeli!‘

Razvoj situacije s poplavama u Hrvatskoj pratimo iz minute u minutu

Poplava u Karlovcu

 Robert Fajt/Cropix/

Ključni događaji:

- Izvanredno stanje u Karlovcu i Kostajnici

- U Hrvatskoj Kostajnici poplavljen cijeli centar grada

- Trut: Sustav nije zakazao. Ovo nisu rekordi, ovolika količina padalina nije nikad zabilježena u RH

- Duga Resa: Poplavljena 23 objekta

- Izlila se Kupa u Žažini

- Proglašeno izvanredno stanje za Karlovac zbog vodostaja Korane i Kupe

- Vodu dobili stanovnici većeg dijela Zadra, Galovca i Zemunika Donjeg

- Poplavljen sportski rekreacijski centar Korana


Vodostaj Une stagnira, u Karlovačkoj županiji stanje ozbiljno, ali pod kontrolom

Vodostaj rijeke Une stagnira i u 18 sati je iznosio +497 cm, no dodatne probleme u Hrvatskoj Kostajnici stvara sustav odvodnje oborinskih voda te su sve nadležne službe i dalje na terenu, a Ravnateljstvo civilne zaštite poručuju i da je situacija na terenu u Karlovačkoj županiji ozbiljna, ali pod kontrolom.

Unatoč tome što vodostaj rijeke Une u zadnjih par sati stagnira, za područje Hrvatske Kostajnice i dalje je na snazi izvanredno stanje obrane od poplava. Dodatne probleme stvara i sustav odvodnje oborinskih voda kroz koji prodiru vode iz rijeke Une, ali se iz poplavljenih dijelova voda konstantno prepumpava i razina vode u gradu opada, naveli su.

Uz sve operativne snage civilne zaštite, angažirane su komunalne tvrtke i pripadnici Hrvatske vojske koji rade na aktivnostima obrane od poplava i raspoređuju se po potrebi na ugrožena područja u Hrvatskoj Kostajnici, Petrinji, Lekeniku, Dvoru i Hrvatskoj Dubici.

Iz Ravnateljstva civilne zaštite poručuju da je situacija na terenu u Karlovačkoj županiji ozbiljna, ali pod kontrolom. Sve službe su konstantno na terenu, grade se nasipi, pune dodatne vreće s pijeskom i distribuiraju u ugrožene dijelove.

Dok su vodostaji Korane i Kupe u blagom porastu, evidentirano je između pet do deset poplavljenih stambenih objekata, a na području Duge Rese zabilježena jedna evakuacija. Zbog vode na kolnicima zatvorene su brojne ceste.

Prometnice su zatvorene i u Zadarskoj županiji. Zatvorena je cesta D1 Gračac –Knin, a na cesti D-56 kod Lišana Oštrovičkih ima vode u dužini od oko 5 km. Na cesti D 27 Zaton Obrovački – Karin i dalje se čisti odron, a promet se odvija naizmjenično, semaforima.

U Općini Gračac stanje se popravlja, ali su i dalje poplavljena naselja Grab, Srb i Kokirna. Na terenu su vatrogasci, pripadnici HGSS stanice Zadar te Hrvatski Crveni križ koji dostavlja hranu, lijekove i vodu.

Vatrogasci i pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Split rade na ispumpavanju vode na području grada Obrovca.

Županijski Zavod za javno zdravstvo dao je stručne upute o postupku čišćenja i dezinfekcije površina i predmeta koji su bili u dodiru s onečišćenom vodom. Nakon čišćenja prostora, korisnicima će biti dostavljeni isušivači.

Vodovod Zadar je izvijestio da se voda za ljudsku potrošnju mora prokuhavati.


U Karlovcu Kupa i Korana 844 centimetra – i dalje u laganom porastu

Unatoč prestanku oborina, vodostaji Korane i Kupe su u laganom porastu; u 18 sati iznosili su po 844 centimetra pa je u Karlovcu na snazi izvanredno stanje obrane od poplava, što se proglašava kad vodostaj Kupe prijeđe 830, a Korane 780 centimetara.

U obrani od poplava su organizirani vatrogasci, vojska, volonteri i druge snage.

Slatkovodni akvarij "Aquatika" je zaštićen zečjim nasipima i ravnateljica Margarita Maruškić Kulaš je rekla Hini da ne očekuje veće probleme.

"Imamo dežurne u objektu i nemamo materijalne štete. Smatramo da ribe nisu ugrožene", navela je i dodala da je akvarij do daljnjeg zatvoren za posjete.

Zoran Pavlović iz Hrvatskih voda je rekao Hini za povratka iz Ogulina da je stanje u tom gradu stabilno, da je Dobra u Đulinom ponoru i ne očekuje se da se izlije.

"Vodostaji u Karlovcu su pri vrhu i može se mijenjati još koji centimetar više ili niže. Ako ne bude oborina, situacija će biti stabilna", procijenio je Pavlović.

Gradonačelnik Damir Mandić je za Hinu rekao da se vremenske prognoze mijenjaju i tijekom dana i da u Ogulinu pada kiša koja bi Dobrom došla do Kupe, pa ne očekuje pad vodostaja u idućih dan ili dva.

Rekao je da je najgore u nebranjenom dijelu uz Kupu "gdje nisu dovršeni nasipi za obranu od poplava i da je angažirano 200 lokalnih ljudi, državna intervencijska postrojba iz Rijeke, deset pumpi s timovima za upravljanje, vatrogasci iz Zagreba, odnosno županija koje nisu pogođeni poplavama."

"Najveći dio njih vodi brigu o zaobalnim vodama", rekao je gradonačelnik i dodao da je voda ušla u dvadesetak kuća.


Đuroković: Ekstremno visoki vodostaji; nigdje nasip nije popustio

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je u srijedu navečer iz Hrvatske Kostajnice, gdje je vrh vodenog vala, kako nikada nije bio "ovoliki front u Hrvatskoj napadnut" jer je kiša padala u cijeloj zemlji te da su ekstremno visoki vodostaji, ali da nigdje nasip nije popustio.

Imamo pet izvanrednih stanja od poplava, devet izvanrednih obrana, 17 redovnih obrana i 20 vodotoka je u različitim stupnjevima obrane gdje se provode mjere diljem Hrvatske, rekao je Đuroković u izjavi za središnji Dnevnik HTV-a.

Naglasio je kako je više tisuća ljudi aktivno u Hrvatskoj Kostajnici, gdje se uspjelo sniziti razinu zaobalnih voda .

"Imamo vrh vodnog vala u Hrvatskoj Kostajnici. Vodostaj je dosegao plus 498 što je na granici do 500 centimetara. Čini se što se može. Uspjeli smo sniziti razine zaobalnih voda. Una ne može otići prema kućama. Imamo veliko procjeđivanje jer je Hrvatska Kostajnica star grad. Una izbija u ulice Hrvatske Kostajnice. Crpkama sve vraćamo i uz pomoć svih službi držimo situaciju pod kontrolom. Neke su kuće ugrožene. Nije moguće sve sačuvati, ali gledamo minimizirati štetu, rekao je Đuroković

Ocijenio je da se nalazimo pred maksimalnim vršnim opterećenjima.

Korana i Kupa dosegle su vrijednosti - plus 845 centimetara. Ponešto centimetara još može narasti, ali to bi bio vrh vodnog vala. To su ekstremno visoki vodostaji. To je treći po visini vodni val u povijesti, rekao je generalni direktor Hrvatskih voda .

Istaknuo je kako se nije dogodilo nijedno puknuće nasipa te upozorio da su neke kuće izgrađene preblizu rijekama.

U Hrvatskoj je 4.100 kilometara nasipa i nigdje nasip nije popustio. Lokalne bujice su napravile probleme i imamo područja koja nisu branjena. Prilikom prostornog planiranja i gradnje tijekom prošlih desetljeća nije se baš brinulo na kojim pozicijama se određene kuće grade. Pokušavamo uskladiti gradnju kuća s obranama od poplava, ali neke su kuće preblizu rijekama, upozorio je Đuroković.


Kupa se izlila u karlovačkom naselju Selce i odsjekla dio mjesta


Banožić. Na području Karlovca pomaže 150 vojnika

Oko 150 pripadnika Hrvatske vojske pomaže u obrani od poplave na karlovačkom području koje je obišao i ministar obrane Mario Banožić, prenosi HRT.

- Na području Karlovca je u pripravnosti 150 vojnika. Njih 50 je sinoć aktivirano za punjenje vreća i gradnju nasipa na lijevoj obali Kupe. Od jutros je aktivno njih još 70. Znači 120 vojnika je na terenu, a 30 u pripravnosti. Napravili su 1200 metara zečjeg nasipa. Sukladno zaključcima sa današnje sjednice Stožera na teren izlazi još 50 pripadnika HV-a, kako bi ojačali obranu na još nekoliko lokacija, izjavio je ministar.

Vojnici će, dodao je, biti na terenu dok god je to potrebno.

image

Nabujala Kupa u Karlovcu

Robert Fajt/Cropix
image

Nabujala Kupa u Karlovcu

Robert Fajt/Cropix
image

Nabujala Kupa u Karlovcu

Robert Fajt/Cropix
image

Nabujala Kupa u Karlovcu

Robert Fajt/Cropix
image

Karlovac

Robert Fajt/Cropix
image

Karlovac, Selce

Robert Fajt/Cropix
image

Nabujala Kupa u karlovačkom naselju Selce

Robert Fajt/Cropix
image

Nabujala Kupa u karlovačkom naselju Selce

Robert Fajt/Cropix
image

Nabujala Kupa, prijevoz radnika PPK na posao

Robert Fajt/Cropix
image

Karlovac

Robert Fajt/Cropix
image

Karlovac

Robert Fajt/Cropix

Trut: Sustav nije zakazao. Ovo nisu rekordi, ovolika količina padalina nije nikad zabilježena u RH

Ravnatelj Civilne zaštite Damir Trut u srijedu je rekao da sustav zaštite od poplava nije zakazao, da se sve snage sustava bore kako bi pružile zaštitu od rekordno visokih razina padalina i bujičnih voda.

"Bore se da zaštite ono što se zaštititi da jer ekstremna je situacija. Znači, bilježimo ne rekorde, nego nikad zabilježene razine vode i razine padalina u Republici Hrvatskoj", rekao je u izjavi novinarima u Hrvatskoj Kostajnici.

Koncentracija snaga je, naveo je, u Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj županiji te se nada da će sve što je preventivno poduzeto "biti dovoljno i da nas (voda) neće nigdje pobijediti".

image

Duga Resa

Robert Fajt/Cropix
image

Duga Resa

Robert Fajt/Cropix

Na terenu je dovoljno pripadnika svih službi, osigurana je i njihova rotacija, naveo je te rekao kako nitko u sustavu nije zakazao.

"Ne, sigurno da nije nitko zakazao, sve je napravljeno sukladno propisima, iskustvima, znanju i sposobnostima. Ne bilježimo ovakvu elementarnu nepogodu samo u Hrvatskoj nego i šire. Vidite da je to i u Bosni i Hercegovini, Italiji, Sloveniji. Ogromne su padaline. Više od 240, 270 litara na određenim područjima u 24 sata, što je ekstremna padalina. A voda je takav mediji da ona mora imati svoj put, da ona mora nekuda doći…", rekao je.

Nasipi na branjenim područjima uz rijeke svi "dobro stoje", rekao je, a poplave su rezultat bujičnih voda "koje dolaze nekontrolirano sa svih strana i za koje jednostavno nema obrane".

Kao primjer naveo je nasipe i obrambene zidove koji su napravljeni prije 10,15 godina s visinom i do 15 posto većom od razine najviših voda koje su se u povijesti zabilježene na nekom području, a da su sada preniski.


Na području grada Gospića dvije ceste zatvorene za promet

Nerazvrstana cesta Smiljan – Trnovačko Novoselo i lokalna cesta Donja Kaniža – Lički Novi zatvorene su za sve vrste vozila odlukom Centra obrane od poplava Hrvatskih voda, izvijestio je Stožer Civilne zaštite grada Gospića.

Načelnik tog stožera Milan Mataija rekao je da su ceste zatvorene zbog porasta vodostaja rijeka i potoka na području malog slijeva rijeke Like, a razine su takve da su za taj slijev proglašene izvanredne mjere obrane od poplave.

“Pozivam vozače da poštuju privremenu prometnu regulaciju i ograničenja na navedenim prometnicama radi sigurnosti u prometu, ali također i zato da bi se omogućio neometan rad služba na sanaciju poplavnih šteta”, rekao je Mataija. Pozvao je građane na razumijevanje i strpljenje te da do normalizacije stanja redovito prate obavijesti i upute mjerodavnih službi.


Kiša je prestala padati u Karlovcu, ali vodostaji Korane i Kupe i dalje rastu

U Karlovcu je u srijedu oko 13 sati prestala padati kiša, no vodostaji Kupe i Korane i dalje rastu i iznose 838 centimetara, a na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava.

Na sjednici Stožera civilne zaštite Karlovačke županije zaključeno je da se reagiralo brzo, koordiniraju se aktivnosti u svim mjesnim odborima, općinama i gradovima, grade se nasipi, pune vreće s pijeskom i dijele u ugroženim dijelovima.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković poručio je kako se situacija prati iz sata u sat jer su se aktivirale sve četiri rijeke.

Kako navodi Županija, Đuroković je rekao kako se očekuje još kiše, moguće da će pasti 20 do 50 centimetara novih oborina te da je moguć drugi val. Također, ujedno će se posebno pratiti ogulinsko područje iako je situacija sada tamo dobra s obzirom da je očišćen ranije Đulin ponor.

Ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova Damir Trut ocijenio je da županijski stožer radi vrlo dobro te da se ‘prebacuju‘ pumpe iz robnih zaliha i angažiraju dodatni vatrogasci.

Županija navodi da je u Karlovac dostavljeno 30.000 vreća s pijeskom kao i da će ih stići još 60.000, a da će se dostaviti i dodatne pumpe te oprema za sanaciju nakon poplava, po potrebi.

Podsjećaju da je angažirano 150 pripadnika Hrvatske vojske i da su u pomoć pristigli pripadnici Državne interventne postrojbe iz Rijeke s deset pumpi.

Ministar obrane Mario Banožić obilazi grad, a najavljen je i odlazak županice Martine Furdek-Hajdin u karlovačku tvornicu "Lola Ribar" te Ogulin radi upoznavanja sa stanjem obrane od poplava.


Božinović: Najvažnije je da u poplavama nije bilo ljudskih žrtava

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na sjednici Stožera civilne zaštite Varaždinske županije, sazvanoj u srijedu zbog poplava na tom području, izjavio je kako je najvažnije da ovih dana, otkako se Hrvatska bori s poplavama, nije bilo ljudskih žrtava.

Prema riječima župana Anđelka Stričaka, u nepogodi koja je jučer popodne pogodila cijelo područje Varaždinske županije, 20-ak općina i gradova jače je stradalo, dogodile su se i poplave obiteljskih kuća, farmi, prelijevanja vode preko cesta, pojavilo se 20-ak klizišta, bilo je i mnogo srušenih stabala.

image

Davor Božinović u Vaarždinu

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Varaždinska županija

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Božinović u Varaždinskoj županiji

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Varaždinska županija

Zeljko Hajdinjak/Cropix

„Na teren je izašlo 57 vatrogasnih postrojbi, odnosno 1065 vatrogasaca s 245 vozila, 30 djelatnika Crvenog križa, policija je uz redovne ophodnje digla 30 dodatnih policijskih službenika, Hrvatske vode sa 20 svojih uposlenika i kooperanata, Hrvatska gorska služba, zaštita spašavanja, civilna zaštita, odnosno sve sastavnice domovinske sigurnosti”, rekao je Stričak. Dodao je da je sinoć bilo zatvoreno desetak cesta, a još ih je uvijek zatvoreno sedam.

Božinović je rekao da je na sjednici sumirano sve ono što je nastupilo kao posljedica poplava koje su pogodile Varaždinsku županiju i cijelu Hrvatsku.

„Jučer smo obilazili najugroženije područje u Hrvatskoj, područje Zadarske, Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije i nama su sva ta područja jednako važna, rekao je i naglasio da je gotovo svugdje na poplavljenim područjima riječ o rekordnim brojevima.

Klimatske promjene uzrok ozbiljnijih posljedica, s time ćemo se morati nositi

„Već nekoliko godina i kroz strateške dokumente Vlade naglašavamo da smo u razdoblju kada klimatske promjene već počinju davati i biti uzrokom ozbiljnijih posljedica. Nažalost, to je nešto s čime ćemo se morati nositi u perspektivi, ovakvih situacija neće biti manje, bit će ih sve više”, naglasio je Božinović dodajući da odgovor države i odgovor na svim razinama mora biti prevencija.

„Moramo se početi navikavati da ćemo se sve više susretati sa situacijama na koje nismo naučili, ali za koje se moramo pripremati jer samo tako, kao zajednica i institucija i građani stvaramo otpornije društvo koje može ne zaustaviti, ali može usporiti posljedice klimatskih promjena. Svima nam je cilj isti, zaštiti ljude i imovinu”, poručio je Božinović.

„Kad sve ovo prođe, sigurno je da ćemo morati, kao što rade druge zemlje u Europi, neke naše projekcije i planove prilagoditi i svemu dati jednu novu dinamiku, pogotovo kada govorimo o izvedbi, jer nema puno vremena za čekanje, mora se djelovati brzo”, rekao je Božinović.

Kako je istaknuo, najvažnije je da u ovih nekoliko dana nije bilo ni jedne ljudske žrtve.

Potpredsjednik Vlade upozorio je da u Krapinsko-zagorskoj dijelom i u Varaždinskoj županiji moramo biti spremni na jake bujične i urbane poplave, dodajući da ne postoji institucija koja može sve to sama odraditi.

„Institucije su odgovorne za organizaciju i nabavu opreme koja je korisna u ovakvim situacijama, ali svoj obol ćemo morati dati svi. Najbolje da svatko od nas koji ima bilo kakvu nekretninu, koji je vlasnik kuća i poljoprivrednog gazdinstva, odnosno OPG-ova, zemlje koju obrađuje, mora voditi računa o tome kako to zaštititi, pogotovo kada su u pitanju odvodni sustavi ili mogućnost požara”, naglasio je Božinović.

Farma Krkanec s 40 tisuća pilića spašena dobrom vlastitom organizacijom

Potpredsjednik Vlade je potom sa županom Stričakom obišao poplavljeno područje uz rijeku Plitvicu, mjesto Krkanec i tamošnju poplavljenu farmu.

Rekao je da je u Krkancu spriječeno ono najgore, dobrom vlastitom organizacijom tvrtke te djelovanjem žurnih službi.

„Ova farma kapaciteta 40.000 pilića je spašena, nadam se da će tako i ostati, s obzirom na činjenicu da trend vode iz rijeke Plitvice stagnira u ovom trenutku, čak nešto i opada”, rekao je.

image

Plitvica kod mjesta Krkanec, Varaždinska županija

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Plitvica kod mjesta Krkanec

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Božinović je i ovom je prilikom istaknuo da je sustav Civilne zaštite posložen dobro, ali da mora djelovati tijekom cijele godine.

„Čak i oni najpesimističniji nisu mogli predvidjeti ovako ekstremne izazove za cijeli sustav i civilne zaštite i domovinske sigurnosti, ja bih kazao i cijeloga društva. O tome moramo voditi računa i donositi mjere koje su s jedne strane i ad hoc karaktera, ali i one dugoročne jer, nažalost, posljedice klimatskih promjena veće živimo nekoliko godina”, istaknuo je dodajući da smo to iskusili na velikim požarima u Dalmaciji.

"Primjerice, u Strategiji upravljanja rizicima od katastrofa u RH smo jasno naznačili da je Hrvatska najranjivija kada govorimo o požarima i poplavama, što znači da sustav na to mora naći odgovor, ali i društvo u cjelini”, rekao je.

Božinović je istaknuo da je unazad nekoliko godina podignuta razina koordinacije svih žurnih službi te da one funkcioniraju, što je vidljivo i u Krkancu, kao što je bilo ‘vidljivo jučer u Otočcu, Gračacu i Karlovcu, u Sisačko-moslavačkoj županiji‘.

Dodao je da će Vlada pomoći i u ovoj, kao što je pomogla u ranijim krizama, nakon što županijski stožeri proglase stanje elementarne nepogode. Pretpostavlja da će visina šteta nadmašiti ono na što smo navikli, naglasivši da ne želi prognozirati, ali da je riječ o visokim iznosima.

Na novinarsko pitanje je li ovo što se događa doista samo pitanje elementarne nepogode ili je bilo propusta u održavanju kanala i odvoda, odgovorio je da je riječ o pitanju o kojem će se trebati otvoriti javna rasprava.


Osijek: Unatoč porastu vodostaja stanje stabilno i pod kontrolom

Osječko-baranjski Stožer Civilne zaštite ocijenio je u srijedu kako je, unatoč porastu vodostaja rijeka, ukupno trenutno stanje na području Županije stabilno te pod kontrolom i ne očekuje se znatnije pogoršanje.

U priopćenju sa sjednice Stožera navodi se kako "potencijalni problem na pojedinim lokacijama mogu biti nepredvidivi bujični vodotoci izazvani ekstremnim količinama oborina u kratkom vremenskom razdoblju, no i za takve situacije su spremni svi čimbenici obrane od poplava".

Direktor osječkog Vodnogospodarskog odjela "Hrvatskih voda" Željko Kovačević rekao je kako na području Osječko-baranjske županije nema razloga za zabrinutost.

Unatoč velikim količinama oborina, vodostaj Drave kod Osijeka, kao i Dunava i drugih vodotoka na području županije, su na razini uobičajenih za svibanj. Vodostaj Drave u Osijeku u 8 sati danas iznosio je +269 centimetara, a stanje redovne obrane od poplava proglašava se kada Drava dosegne +350 centimetara, istaknuto je na sjednici.

Sve naše službe su na terenu, prate stanje i interveniraju prema potrebi i Provedbenom planu obrane od poplava. Stanje je uobičajeno za ovo doba godine te ne očekujemo veće probleme ni na Dravi, a ni na Dunavu. Najviši vodostaj očekujemo krajem tjedna, no on može biti oko granice redovitih mjera obrane od poplave, poručio je Kovačević.

Prema podatcima osječkog Područnog ureda Civilne zaštite i županijske Vatrogasne zajednice, do sada je zabilježen određeni broj intervencija vatrogasaca, zbog prelijevanja vode iz oborinskih kanala u nekoliko naselja na širem području Našica te kod Dragotina, na đakovačkom području.

Načelnik Stožera CZ dožupan Mato Lukić kazao je kako su osigurane zalihe pijeska, vreća, crpki, pa i punilica za pijesak te sušilice prostorija, ali se nada se da neće biti potrebe za većim intervencijama, za koje su u Stožeru također spremni.

Lukić je izvijestio kako su dva vatrogasna tima iz te Županije upućena na područje Karlovca, a u ispomoći ugroženim područjima su i članovi osječke stanice HGSS-a.


Vodu dobili stanovnici većeg dijela Zadra, Galovca i Zemunika Donjeg

Stanovnici većeg dijela Zadra, Galovca i Zemunika Donjeg koji su bili bez opskrbe vodom zbog kvara na vodocrpilištu Dolac kod Muškovaca, dobili su vodu rano jutros, ali se ona za piće još mora prokuhavati, izvijestilo je u srijedu Ravnateljstvo Civilne zaštite.

Uzrok kvara, zbog čega je bila poremećena vodoopskrba, bilo je izlijevanja rijeke Zrmanje koja je poplavila glavno crpilište (crpna stanica Dolac). Građani su se za to vrijeme opskrbljivali vodom iz cisterni postavljenima po kvartovima.

Na području Obrovca rijeka Zrmanja vratila se u korito što olakšava crpljenje poplavljenih kuća i podruma.

Na terenu su pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite (DIP CZ), JVP-a Zadar, DVD-a Obrovac, Jasenice, Žegar te djelatnici tvrtke Vodoinstalacija koje su angažirale Hrvatske vode. Stožer civilne zaštite Obrovac i dalje je aktivan.

Voda se gotovo u potpunosti povukla s gradskih ulica, a velika je crpka zamijenjena manjom, da bi se moglo nastaviti s ispumpavanjem preostalih malih količina vode, kaže vatrogasni zapovjednik Matej Rudić.

Dodao je da se iz većine kuća i podruma voda jučer sama povlačila usporedo s uklanjanjem vode iz prostora uz zečji nasip, zahvaljujući crpki visokog kapaciteta koja je izbacivala po 18 prostornih metara vode u minuti. Sada je preostalo malo vode koja je zaostala u nekoliko podruma u gradskoj jezgri, a koja se izvlači manjom crpkom.

“Zaista možemo reći da veliki posao obrane od poplave privodimo kraju, a dalje će sve ovisiti o novim oborinama”, ističe Rudić.

Nužna dezinfekcija

Zbog miješanja rijeke Zrmanje s fekalnim i slivnim vodama koje su poplavile stambene i poslovne prostore, Stožer civilne zaštite grada Obrovca uputio je obavijest građanima o nužnoj provedbi mjera u cilju sprječavanja nastanka zaraze.

Riječ je o dezinficiranju svih poplavljenih prostorija, a pokućstvo i tapecirani namještaj koji su poplavljeni, preporuča se trajno baciti u priložene kontejnere koji će biti postavljeni po gradu. Također poplavljene prostore nužno je očistiti sredstvima za dezinfekciju, a zidove objekta nužno je dezinficirati.

Zbog vode na kolniku i odrona i dalje su za sav promet zatvorene državna cesta D1 Gračac-Knin, D27 Zaton Obrovački – Karin.


Apokalipsa u Kostajnici

Stigle su fotografije iz Hrvatske Kostajnice koja, prema riječima naših reportera, izgleda apokaliptično. CIjelu reportažu pročitajte OVDJE.

image

Hrvatska Kostajnica

Ranko Suvar/Cropix
image

Hrvatska Kostajnica

Ranko Suvar/Cropix
image

Hrvatska Kostajnica

Ranko Suvar/Cropix

Hrvatske vode: Najviše kiše palo u Slunju, Gospiću, Ogulinu...

U proteklih 24 sata pale su dodatne količine oborina na području gotovo cijele Hrvatske, u prosjeku između 10 i 35 milimetara, a zbog obilnih oborina u tijeku su aktivnosti obrane od poplava u više županija, izvijestile su u srijedu Hrvatske vode.

Kako navode, najviše kiše palo je ponovo na području Gorske Hrvatske: Slunj 68 mm, Gospić 59 mm, Ogulin 58 mm, Zavižan 57 mm, Delnice 55 mm. Znatne količine pale su i u susjednoj Bosni i Hercegovini na slivu rijeke Une (Bihać 58 mm).

Najmanje oborina, do 5 mm palo je na području Istre i istočne Hrvatske.

Izvanredno stanje je uz rijeke Korane i Kupe kod Karlovca, Plitvice kod Krkanca, Une kod Hrvatske Kostajnice, na spojnom kanalu Zelina – Lonja – Glogovnica – Česma kod mjesta Poljanski Lug.

Izvanredne mjere su proglašene uz rijeke Glinu kod Vranovine, Ilovu kod Velikog Vukovja, Krapinu kod Kupljenova, Kupu kod Farkašića, Savu kod - Jasenovca, Sunju kod Sunja, Zelinu kod Božjakovine, Črnec kod Ustava Črnec te na ZLK (Zapadni lateralni kanal) Biđ polja kod Đakova.

Zadarska i Karlovačka županija

Stanje na područje Gračaca i Obrovca se postupno stabilizira i normalizira. Voda s poplavljenih područja se povlači, saniraju se štete.

Vodostaj rijeke Otuče u Gračacu opao je za 130 centimetara, a rijeke Zrmanje u Obrovcu za oko 80 centimetara.

Noćas je uvedeno izvanredno stanje obrane od poplava na rijeci Korani u Karlovcu, a vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu premašio je razinu od 800 cm.

Trenutni vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu iznosi 831 cm, čime je dosegnuta razina za uvođenje izvanrednog stanja i za rijeku Kupu u Karlovcu.

Maksimalni vodostaj rijeke Kupe u Karlovcu očekuje se tijekom današnjeg dana na razini oko 840 cm, što znači da će mnoge prometnice u prigradskim naseljima biti poplavljene, a veliki broj kuća će se naći u okruženju ili biti direktno ugrožen poplavnim vodama rijeke Kupe.

Rijeka Mrežnica dosegnula je u utorak najviši vodostaj od 459 centimetara jučer na vodomjernoj postaji Mrzlo Polje na području Duge Rese, čime je za čak 37 centimetara nadmašila dosadašnji rekordni vodostaj iz 2014.

U uvjetima tako visokih vodostaja došlo je do poplavljivanja niza objekata, kuća i vikendica neposredno uz obale rijeke Mrežnice u naseljima Zvečaj, Donje Mrzlo Polje Mrežničko i Belavići.

Sisačko-moslavačka županija

Jučer je uvedeno izvanredno stanje obrane od poplava za područje Hrvatske Kostajnice kada je vodostaj rijeke Une premašio razinu od 450 cm.

U suradnji s vojskom već dva dana traju aktivnosti na postavljanju zečjih nasipa od vreća s pijeskom za zaštitu kuća u gradu Hrvatskoj Kostajnici, a velike probleme stvara i kanalizacijski sustav kroz koji prodiru vode iz rijeke Une te plave prometnice i ugrožavaju kuće.

Trenutni vodostaj rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici iznosi 491 cm i dalje je u blagom porastu, dok se maksimalni vodostaj očekuje na razini oko 500 cm.

Trenutni vodostaj rijeke Kupe na mjerodavnoj vodomjernoj postaji Farkašić iznosi 911 cm i dalje je u porastu, dok se maksimalni vodostaji na području Petrinje očekuju kroz nekih 48 sati i vrlo vjerojatno će biti na razini rekordnih 988 cm iz 2014. Trenutno su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava, ali se već tijekom ove noći očekuje uvođenje i izvanrednog stanja kada vodostaj u Farkašiću premaši 950 cm.

Očekuje se plavljenje prometnica i niza kuća i vikendica neposredno uz obale rijeke Kupe na potezu od Jamničke kiselice do Petrinje.

Za potrebe snižavanja vodostaja rijeke Save na sisačkom i jasenovačkom području, od ponedjeljka ujutro otvorene su ustave Prevlaka i Trebež, putem kojih se dio velikih voda rijeke Save upušta u retenciju Lonjsko polje.


Zatvoreni neki granični prijelazi između RH i BiH

Zbog teške situacije s poplavama u Hrvatskoj i BiH, Bosanskohercegovački auto-moto klub javlja da su zatvoreni granični prijelazi Bosanska Dubica, Bosanska Kostajnica i Bosanski Novi.


Duga Resa: Poplavljena 23 objekta

U svojem rekordnom vododstaju od 456 centimetara koji je zabilježen oko ponoći, rijeka Mrežnica je u Dugoj Resi poplavila 23 objekta, uglavnom se radi o vikendicama, te nekoliko kuća podruma i gospodarskih objekata, potvrdila nam je dogradonačelnica Duge Rese Katarina Srakočić.

Navodi da su njihove interventne službe imale 43 intervencije, posljednje dvije jutros, te je situacija sada mirna. Vodostaj Mrežnice od svojega maksimuma je do danas u 11 sati pao za 30 centimetara, odnosno za onoliko za koliko je premašio rekord iz 2014. godine.

- Najveći problemi su nam u Belavićima, Svetom Petru, Varošu i Gornjem Mrzlom Polju, gdje je najveći broj poplavljenih objekata i zatvorenih prometnica. Nije bilo potrebe za evakuacijom stanovništva, imamo jednu osobu u Gornjem Mrzlom Polju koju obilazimo i snabdijevamo namirnicama jer je odsječena i trenutno bez struje i pitke vode - rekla nam je gradonačelnica Srakočić.

image

Duga Resa

Robert Fajt/Cropix
image

Duga Resa

Robert Fajt/Cropix
image

Duga Resa

Robert Fajt/Cropix
image

Duga Resa

Robert Fajt/Cropix
image

Duga Resa

Robert Fajt/Cropix
image

Duga Resa

Robert Fajt/Cropix

Cijela Kostajnica pod vodom

U Hrvatskoj Kostajnici je novinar Jutarnjeg Tomislav Kukec, kojega, međutim, nisu pustili do centra grada, jer je u potpunosti potopljen.

Ističe da je situacija dvostruko gora nego jučer, da su neke kuće pod vodom i da se do njih može jedino čamcima.

Na terenu pomažu pripadnici Državne interventne postrojbe, vatrofasci, pripadnici Crvenog križa i Hrvatske vojske.

Korito rijeke Une prelilo se šest puta više od normalne razine. Vodostaj Une kod Hrvatske Kostajnice iznosio je 491 centimetar u 10 sati i stagnira od 9 sati.

Novinarka N1 iz Hrvatske Kostajnice javlja da je cijelo mjesto pod vodom. Razgovarala je s vlasnicom kafića koja kaže kako nije prvi put da se ovakva situacija ponavlja. Od 2014. kad je bila velika poplava, nekoliko puta je bila neizvjesna situacija.

"Ne znam što bih rekla, totalno smo iscrpljeni, bez energije, snage i volje", govori ona dodajući da su dobili i pumpe i vreće s pijeskom, da su bili super spremni, ali da voda jednostavno nadire iz tla i iz poda, betona.

O obećanjima izgradnje sustava obrane od poplava kaže: "Vidjet ćemo."

Zbog vode će morati isključiti struju, a onda će i pumpe koje ispumpavaju vodu prestati raditi. "Sjesti ovdje i gledati", kaže vlasnica poplavljenog kafića u Kostajnici.

image

Hrvatska Kostajnica

Ranko Suvar/Cropix
image

Hrvatska Kostajnica

Ranko Suvar/Cropix

Unatoč cjelonoćnoj borbi s nabujalom Unom, pritisak vode zečji nasipi nisu izdržali u pojedinim dijelovima; nakon što je poplavila Ulicu Nine Marakovića, voda se probila na glavno gradsko raskrižje te ulice, s Ulicom Vladimira Nazora i Šetalištem dr. Franje Tuđmana kod Hotela Central.

Vodostaje Une u porastu je i uzvodno od Hrvatske Kostajnice, u Strugi Banskoj i Dobretinu, kao i nizvodno sve do ušća u Savu u Jasenovcu, koja je dostigla vodostaj od 837 centimetara i gdje su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava.

- Radili smo cijelu noć i dolaze nam nove snage. Povisuju se nasipi i dolaze nove pumpe. Međutim, Una izvire i kroz kanalizaciju i asfalt, kazao je ranije jutros za HRT zapovjednik Vatrogasne zajednice Hrvatske Kostajnice Petar Prpić.


U Gračacu stanje povoljnije, podvelebitska mjesta još pod vodom

U Gračacu se u srijedu smiruje stanje s poplavom, iz svih kuća u Novom naselju 2 voda se povukla i automobilima im se može prići, no u podvelebitska mjesta Grab i Zekić Glavica prometnice su još poplavljene kao i naselje Podkokirna kod rotora u Gračacu, doznaje Hina u lokalnom Stožeru CZ.

Načelnica Stožera Civilne zaštite u Gračacu Natalia Turbić rekla je da je voda u Novom naselju 2 preostala još samo u dva ili tri podruma, tako da se svi evakuirani stanovnici uglavnom vraćaju svojim domovima.

Ostali evakuirani još čekaju, primjerice u Grabu još ima kuća koje su potpuno pod vodom, Na Zekić Glavici se kućama bez čamaca ne može prići.

Jučer je iz Zekić Glavice u KIC Napredak u Gračacu evakuirana jedna žena, a Turbić kaže da njena kuća nije poplavljena, ali su joj poplavljena ogrjevna drva i ne može doći do osnovnih namirnica.

Općina Gračac objavila je poziv vlasnicima imovine da do 26. svibnja prijave štetu nastalu zbog poplave kao prirodne nepogode. Uz uputu o načinu prijave općinsko Povjerenstvo za naknadu šteta napominje da je Općina u postupku preliminarne procjene šteta radi prijedloga Zadarskoj županiji.

Na jučerašnjoj sjednici Stožera CZ u Gračacu, zadarski župan Božidar Longin je najavio da će proglasiti prirodnu nepogodu, rekavši kako je neupitno da je riječ o elementarnoj nepogodi.


Poplavljena polja vrgoračkih jagoda, obustavljena berba na nekoliko dana

Nakon velikih i obilnih kiša na vrgoračkom području došlo je do poplave polja jagoda na otvorenom, a voda je ušla i u plastenike, zbog čega je na koliko dana obustavljena berba.

Rijeka Matica se izlila iz korita nakon što je na vrgoračkom području dnevno padalo više od 200 litara kiše po četvornom metru, što je potpuno neuobičajno u svibnju, mjesecu kada na području Vrgorca gotovo nikada ne pada kiša.

Voda je poplavila sva tri vrgoračka polja, potpuno je poplavila nasade jagoda na otvorenom i ušla u plastenike tako da u nekoliko idućih dana ne postoji mogućnost berbe.

Za nekoliko dana voda će se povući, ali postoji mogućnost truljenja jagoda pa će ih trebati tretirati zaštitnim preparatima čime se smanjuje kvaliteta proizvoda, rekli su poljoprivrednici iz polja Jezero kojima je voda ušla i u vinograde.

Najviše su stradali vinogradi na području oko Vinskog mosta gdje voda još nije prešla most, dok je most u Miošićima već poplavljen i preko njega nema prometa.

image

Vrgorac

Ante Cizmic/Cropix
image

Vrgorac

Ante Cizmic/Cropix
image

Vrgorac

Ante Cizmic/Cropix

Proglašeno izvanredno stanje za Karlovac zbog vodostaja Korane i Kupe

Hrvatske vode su proglasile izvanredno stanje za područje Karlovca zbog vodostaja Korane i Kupe i Karlovac se brani od poplava. Sve službe su konstantno na terenu, grade se nasipi, pune dodatne vreće s pijeskom i distribuiraju u ugrožene dijelove Karlovca. Interventnim službama i civilnim snagama od jučer pomažu i pripadnici Hrvatske vojske, javili su jutros iz Grada Karlovca rezime sastanka Stožera Civilne zaštite grada Karlovca, na kojem je Miroslav Rade, zamjenik načelnice i zapovjednik operativnih snaga Stožera, izvijestio da zaposlenici gradskih tvrtki i vatrogasci i dalje pune vreće pijeskom na Luščiću, pripadnici Hrvatske vojske na Rakovcu, a u ispomoć su stigli i pripadnici Državne interventne postrojbe iz Rijeke s 10 pumpi. Vatrogasci su imali 18 intervencija, uglavnom zbog ispumpavanja vode.

Koordinirane su sve aktivnosti s povjerenicima Civilne zaštite u mjesnim odborima i gradskim četvrtima, na teren je distribuirano 15.000 vreća s pijeskom, pune se nove, prioritetno štite životi ljudi i kuća. Posebno će se voditi briga o stanovnicima koji su zbog poplavljenih prometnica ostali odsječeni. Nna raspolaganju su im svi, uključujući i pripadnike HGSS-a, s plovilima.

Poplavljena su dva stambena objekta na Gradcu i Donjem Mekušju, pomoćna igrališta Nogometnog stadiona Branko Čavlović Čavlek, dok je glavni obranjen. Zbog vode na kolnicima zatvorene su ceste: B. Čavlovića Čavleka (poligon autoškole i Aquatika), Jelsa - D.Pokupje (ispod Sanika), Ladvenjak - Belajske Poljice, Brodarci (uz Kupu), Priselci Donji (trenutno od strane Grduna), Gradac (spojna pored DVD-a), Gradac (glavna prema Vodostaju - Donjem Mekušju), Karlovac - Duga Resa, Gornje Mekušje – Kamensko, Utinja – Manjerovići, Gornje Mekušje - drveni most (iza Aquatike), Brođani – Brežani, Donje Mekušje - Husje - Kobilić u Donjem Mekušju, Selce – spoj Banija – D36 prema PPK, Karasi – donji dio, Šišljavić – donji dio uz Kupu, Kobilić – donji dio uz Kupu, D36 u Koritinji, Sv. Florijan, Cerovac Vukmanićki 002 (kbr.1) Rilj, Šišljavić 340500 (kbr.172).


U Gospiću vodostaji rastu zbog jučerašnjih 60 litara kiše

Zbog 60 litara kiše po četvoronom metru, koja je jučer pala u Gospiću na vodom zasićeno tlo, u srijedu rastu svi vodostaji. Na dva se mjesta u gradu ispumpava oborinska voda s prometnica, a za sada se izlila jedino Bogdanica u Smiljanu, na lokaciji gdje je i inače za visokih vodostaja razlijevanje vode.

Prema riječima Lidije Pernar iz Hrvatskih voda, treba uzeti u obzir da je na Zavižanu palo 57 litara kiše, te su svuda vodostaji u porastu. Prati se stanje i očekuje se svakako, rekla je Pernar, procjenjujući da će biti poplavljeni dijelovi Kosinja, Gacke doline i Gospića.

Tijekom noći je potok Kosinjski Bakovac narastao na 43 prostornih metara u sekundi i izlio se na cestu za Kosinjski Bakovac.

“Sve druge ceste u Kosinju su još uvijek prohodne”, dodala je Pernar.

Nadležni Stožeri su svi aktivni i obilaze prometnice.

"Mjestimičnih će izlijevanja na više mjesta sigurno biti, jer danas očekujmo nove količine oborina, no budu li se ostvarile prognoze i sutra smirilo vrijeme, mislim da bi sve moglo proći bez većih problema”, rekla je Pernar.

i ustvrdila da joj je sada teško reći da problema neće biti, da jedino može reći “da stanje nije alarmantno”.

Gacka je isto u porasti, kao i svi njeni pritoci.

Vatrogasni zapovjednik Županijske vatrogasne zajednice Zvonimir Lončar rekao je Hini da su ličko-senjski vatrogasci, za razliku od svih u susjednim županijama pošteđeni od velikih aktivnosti.

DVD Lovinac je ovih dana intervenirao na Štikadskom jezeru, jučer su vatrogasci JVP Plitvice postavljali preventivno vreće uz Koranu u Korana selu, te se jutros na dva mjesta u Gospiću s prometnica ispumpava oborinska voda.


Župan Varaždinske županije: ‘Poplavljene kuće, izlijevanje vode na cestu, odroni, strašno‘

Na Facebooku se oglasio župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, objavivši nekoliko fotografija poplavljenih podrućja.

- Poplavljene kuće, izlijevanje vode preko cesta, odroni, klizišta… strašno!, napisao je.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović obići će u srijedu Stožer civilne zaštite Varaždinske županije te potom i Mursko Središće i Krapinu, kritična područja po pitanju obrane od poplava, a kako bi dobio direktan uvid u situaciju na terenu, priopćio je MUP.

Obilazak Stožera civilne zaštite Varaždinske županije najavljen je za 9,30 sati, te potom Murskog Središća u 10,45 sati, a Krapine u 12,15 sati.

"Potpredsjednik Božinović obići će kritična područja po pitanju obrane od poplava kako bi dobio direktan uvid u situaciju na terenu te rad nadležnih službi", priopćeno je iz MUP-a .

U sklopu obilaska predviđena je izjava za medije.

image

U Varaždinskoj županiji na nekim mjestima su se razlile rijeke Plitvica i Bednja

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Varaždinska županija

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Plitvica kod mjesta Krkanec, Varaždinska županija

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Plitvica kod mjesta Krkanec, Varaždinska županija

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Plitvica kod mjesta Krkanec

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Ispumpavanje vode

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Danica Čaklec iz Koskovca

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Plitvica kod mjesta Krkanec

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image
Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Obitelj Njegovec iz mjesta Staznjevec priprema se za poplavu

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Plitvica kod mjesta Krkanec

Zeljko Hajdinjak/Cropix
image
Zeljko Hajdinjak/Cropix
image

Zatvorena DC 35 Varaždin - Ivanec

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Općina Dvor na Uni u potpunosti odsječena

Stanje u Dvoru na Uni izuzetno je teško. Ta je općina u ovom trenutku potpuno odsječena od Hrvatske. Sela Kuljani, Unčani i Zamlaća su pod vodom, kuće su poplavljene. Do njih se motornim čamcem probijaju pripadnici HGSS-a, stanica Novska. Kiša neprestano pada, a vodostaj raste, doznajemo u Općini.


Karlovcu pomogao novi sustav obrane od poplava

Nakon Korane, i Kupa je premašila svoju gornju granicu te je i za ovu rijeku proglašeno izvanredno stanje u Karlovcu u 9 sati. Vodostaj joj je 831 cm i dalje raste. U Karlovcu je potopljen plato Športsko-rekreacijskog centra, vodom je okružen stadion NK Karlovca, Konjički klub Karlovac, te red od tri kuće uz Koranu kod drvenog mosta. Odsječen je vodeni akvarij Aquatika na samoj obali Korani, koji je, srećom, zbog načina gradnje, nepotopiv. U prekidu je promet brojnim prometnicama, javlja dopisnik Jutarnjeg Mario Pušić.

Usprkos svemu, ovo je daleko od katastrofa koje su ranije pogađala Karlovac, kada su ovakvi vodostaji potapali i po nekoliko stotina kuća. Pomogao je sustav obrane od poplava koji je u izgradnji. Da nije, sada bi "plivala" tri naselje - Logorište, Mostanje i Mala Švarča.

Kupa i Korana rastu 2 ili 3 cm na sat, dobra je okolnost što su u opadanju ili stagnaciji njihovi vodostaji uzvodno. Rekordna Mrežnica opada od ponoći. Konačno je prestala padati kiša, a vremenska prognoza je optimistična.

image

Nasip uz Koranu

Robert Fajt/Cropix
image

Nabujala Korana na 829 cm

Robert Fajt/Cropix
image

Nabujala Korana na 829 cm

Robert Fajt/Cropix
image

Nabujala Korana na 829 cm

Robert Fajt/Cropix
image

Nasip uz Koranu

Robert Fajt/Cropix
image

Nasip uz Koranu

Robert Fajt/Cropix
image

Nabujala Korana na 829 cm

Robert Fajt/Cropix
image

Nabujala Korana na 829 cm

Robert Fajt/Cropix

Izlila se Kupa u Žažini: Nema vreća za dizanje nasipa, cesta presječena na više mjesta

Situacija u Žažini, koja leži na rijeci Kupi, nije dobra, doznali smo od mještanina Ivice Ribića.

Selo u općini Lekenik na više mjesta je presječeno. Kupa se izlila, poplavljene su vikendice u kojima nitko ne boravi.

Požalio se da u Žažini nema ni vojske ni vatrogasaca niti vreća za dizanje nasipa.

Ističe da se njegova kuća nalazi uz obalu Kupe i da je potrebno da rijeka naraste nekoliko centimetara da voda dođe do same kuće.

Kiša i dalje pada i mještani strahuju od velikog vodnog vala.

Ivica Ribić nam je rekao da ostaje u svojoj kući i nada se da do najgoreg ipak neće doći.


Situacija u Obrovcu bolja: Vrši se dezinfekcija poplavljenih objekata

Novinarka N1 Televizije Vesela Šegvić javlja da je situacija s poplavom u Obrovcu puno bolja.

Navodi da se Zrmanja polako povlači, no da je ostavila velike posljedice.

Zbog miješanja slivnih i fekalnih voda i lož ulja, naređena je dezinfekcija poplavljenih objekata. Radnici Čistoće od jutros na terenu čiste ulice, navodi N1.


Banožić povisio naknade vojnicima angažiranima na poplavljenim područjima

Nakon susreta s pripadnicima Hrvatske vojske koji su od 15. svibnja angažirani na poplavljenim područjima Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije, ministar obrane Mario Banožić donio je Odluku o ostvarivanju prava na naknadu pripadnicima Oružanih snaga angažiranima u pružanju pomoći u provedbi mjera obrane od poplave.

Hrvatske vojnikinje i vojnici koji su od 15. svibnja angažirani na poplavljenim područjima umjesto dosadašnje naknade od 20, primit će za svaki dan angažmana naknadu u neto iznosu od 40 eura.


Snimke potopa u Karlovcu, stadion pod vodom

Stižu snimke iz poplavljenih dijelova Karlovca. Nogometni stadion ‘Branko Čavlović Čavlek‘ i okolica su u potpunosti pod vodom zbog izlijevanja rijeke Korane i obilnih padalina. Stadion se nalazi u neposrednoj blizini Korane.

Na Facebooku su snimke iz Karlovca objavili Trend Mediji.


Izvanredno stanje u Karlovcu i Kostajnici, dolazak vodenog vala

Zbog obilnih kiša značajno su narasli vodostaji Kupe i Korane na karlovačkom području gdje je proglašeno izvanredno stanje, kritično je i na području Hrvatske Kostajnice, a očekuje se dolazak vodenog vala.

Noćas u 1 sat proglašeno izvanredno stanje za rijeku Koranu u Karlovcu. Jutros u 8 sati je u Karlovcu izmjeren vodostaj Korane od 829 centimetara, a Kupe 828.

Gradonačelnik Damir Mandić rekao je Hini da je u tijeku sastanak stožera civilne zaštite.

Razina Mrežnice u Dugoj Resi stagnira i iznosila je u 7 sati 432 centimetra, a Gornje Dobre kod Ogulina već satima pada i vodostaj iznosi 263 centimetra.

Kritično je i na području Hrvatske Kostajnice, a Kostajnici prijete i podzemne vode i Una iz BiH

"Vodostaj Une je 486. Ono što nas pogađa su obilni pljuskovi. Sve snage su na terenu. Odradile su cijelu noć, a pumpe nisu stajale. Zasad uspjevamo održati razinu vode 40 cm razlike u odnosu na rijeku Unu", kazao je za emisiju Hrvatskog radija ‘U mreži Prvog‘ gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan.

Dodao je kako se očekuje val iz BiH. Nadaju se da će se uspjeti obraniti, uz minimalne štete. Upitan spremaju li se evakuacije Bišćan je odgovorio kako je ogroman trud uložen samu pripremu i obrane od poplave da do evakuacije ne bi trebalo doći.

Upozorio je na opasnost od podzemnih voda na koje nitko ne može utjecati.

Tomislav Novosel iz Hrvatskih voda potvrdio je za Hrvatski radio kako je noćas u 1 sat proglašeno izvanredno stanje za rijeku Koranu u Karlovcu.

- S obzirom na to da se i očekivalo da će vodostaji biti iznad 800 cm u samom Karlovcu, još jučer su u suradnji s Hrvatskom vojskom pristupilo nadvišenju najnižih dijelova u centru. Vodostaj Kupe je u 3 ujutro premašio +800 cm, u 6 sati bio je 822 cm s tendencijom oko +830 cm. To su vrlo visoki vodostaji za grad Karlovac i očekuje se da će mnoge prometnice u prigradskim dijelovima biti poplavljene, a nažalost, bit će ugrožen i velik broj kuća, kazao je.


DHMZ: Nastavljaju se kiša i pljuskovi s grmljavinom

Umjereno i pretežno oblačno, povremeno s kišom koja još lokalno može biti obilna, vjerojatni su i izraženi pljuskovi s grmljavinom, osobito u prvom dijelu dana u Dalmaciji, potom u Slavoniji i Baranji, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za Hrvatsku za srijedu. Više pročitajte OVDJE.


Najveći val tek slijedi, stanje u Karlovcu ozbiljno

Stanje s rijekama u Karlovcu je ozbiljno. Korana i Kupa premašile su granicu od 800 centimetara jutros oko 3 sata. To nije dobra vijest jer se najveći val tek treba dogoditi u noći na četvrtak. Sve rijeke i dalje rastu. U 5 sati je Kupa bila na 818 centimetara, a Korana na 817 centimetara, obje su u 7 sati bile na 826 i rastu. Za Koranu je proglašeno izvanredno stanje. Brojne prometnice su pod vodom. Za sada nema poplavljenih kuća u Karlovcu.

Loša okolnost je i što Koranu, a onda i Kupu, puni Mrežnica koja je noćas 30 minuta polije ponoći srušila svoj rekord iz 2014. godine za više od 30 centimetara, te se zaustavila na 456 centimenatar, te od tada lagano pada ili stagnira. Poplavila je podrume i vikendice u gradskim naseljima Belavići i Donji Zvečaj.


Kritično u Hrvatskoj Kostajnici, Una ne prestaje rasti

Kritično je i na području Hrvatske Kostajnice gdje rijeka Una ne prestaje rasti, trenutačno je na 484 cm. Probleme stvara i rast Save kod Jasenovca koja je trenutačno na 833 cm. Kako prenosi N1, danas se lokalno očekuje obilnija oborina. Trenutačno na području Dalmacije ima izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom. Lokalno obilnije oborine u nastavku dana može biti i drugdje duž Jadrana, u područjima uz Jadran, u gorskoj Hrvatskoj, na sjeverozapadu unutrašnjosti.

Od četvrtka ipak manje kiše, uglavnom u unutrašnjosti, dok će duž Jadrana biti većinom suho, prolaznih pljuskova može biti tek u Dalmaciji. Ipak, stabilizacije nema niti u nastavku tjedna. Petak ima najveće šanse da prođe suho u većini predjela.

I tijekom subote i tijekom nedjelje bit će povremenih kiše i pljuskova, uglavnom u unutrašnjosti, napominje meteorologinja N1 televizije Tea Blažević.


Poplavljen sportski rekreacijski centar Korana

Sportski rekreacijski centar Korana kojeg je trebao zaštititi zečji nasip već je pod vodom, a što će dalje biti svi strahuju jer rijeke i dalje rastu i to vrlo brzo, tendencijom od četiri, pet centimetara na sat, prenosi KAportal.


Vodostaj Korane narastao za 25, a Kupe za 26 centimetara

U odnosu na utorak u 23 sata, u srijedu u 1 sat vodostaj Korane u Karlovcu je narastao za 25 centimetara i iznosio je 786 centimetara, a Kupa je narasla za 26 centimetara i njezin izmjereni vodostaj u 1 sat je 786 centimetara.

U utorak u 23 sata izmjeren je vodostaj Korane u Karlovcu od 761 centimetar, a Kupe od 760 centimetara, dok je vodostaj Mrežnice u Dugoj Resi 458 centimetara, a Gornje Dobre u Ogulinu 304 centimetara.

U svim ovim mjestima traje izvanredno stanje obrane od poplava.

Grad Karlovac je javio u utorak navečer kako su na gradskom području zbog poplava zatvorene prometnice između Brođana i Brežana, u Donjem Mekušju, na spoju Selca i Banije, u Karasima, Šišljaviću, Kobiliću, Ulici svetog Florijana, Cerovcu Vukmanićkom i Koritinji.


Mrežnica plavi kod Duge Rese, u Hrvatskoj Kostajnici voda u kućama

Izvanredno stanje obrane od poplava proglašeno je poslijepodne u Hrvatskoj Kostajnici. Una je poplavila gradske ulice i kuće, zatvorena je cesta prema Dvoru, HGSS pomaže građanima, sve su službe na terenu, grade se nasipi, prenosi HRT.

Na području Duge Rese u Donjem Mrzlom Polju, Zvečaju i Belavićima izlila se Mrežnica. Poplavljene su kuće, vikendice, dvorišta i polja. Vatrogasci ispumpavaju vodu iz objekata.

Stanje otežava i rast Save kod Jasenovca gdje su na snazi izvanredne mjere, prenosi HRT.


Apokaliptične scene u Zagorju

U naselju Globočec, nekoliko kilometara prije Marije Bistrice, zbog obilnih je kiša propao dio ceste koja je kliznula u jarak. U Polju Krapinskom je snažan vjetar srušio stablo preko ceste pa je prolazak vozilima onemogućen. Isto tako, istočni dio županije je pogođen poplavama, a vodene bujice koje se slijevaju niz prometnice snimljene su na području Konjščine i Budinščine. Poplavio je i stubički kraj. Ogromne količine vode snimljene su na prometnicama na potezu Donja Stubica – Hruševec – Bedekovčina, a vatrogasci su morali intervenirati i na području Gornje Stubice, prenosi Zagorje International.

Zbog velike količine vode, zatvorena je i cesta Novi Marof – Mađarevo, dodaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 14:55