POZVANA I POLICIJA

Kupače dočekala neugodna obavijest: ‘Ovoj plaži zabranjen je pristup svima osim stanarima!‘

Jedna kupačica odlučila se obratiti policiji, a Jutarnjem je poslala fotografije s plaže kod Vodnjana
Peroj plaža
 Čitateljica Jutarnjeg

Na dugačkoj plaži u Peroju pokraj Vodnjana kupače je jutros dočekala neugodna obavijest zakucana na stablo. U njoj se na više jezika ističe kako je plaži zabranjen pristup svima osim stanarima koji žive u blizini, a u potpisu je navedena 'Inicijativa posjednika pomorskog dobra'.

'Dopunom i izmjenom Zakona o smanjenju pomorskog dobra čl. 08/52 ovoj plaži zabranjen je pristup. Pravo prilaza imaju isključivo korisnici stambenih objekata do unutrašnjosti 50 m obalnog pojasa', navodi se u poruci.

Kako je situacija sa sve češćim 'privatnim plažama' i lažnim vlasnicima koji ih svojataju u posljednje vrijeme podigla buru u javnosti, jedna kupačica odlučila se obratiti policiji, a Jutarnjem je poslala fotografije s lica mjesta.

image
Plaža u Peroju - obavijest
Čitateljica Jutarnjeg
image
Plaža u Peroju
Čitateljica Jutarnjeg

- Još od malih nogu dolazim ovdje i ovo je prvi put da vidim ovakav natpis. Zvali smo odmah policiju, međutim iz policije su nam rekli da je to u nadležnosti komunalnih redara. Nazvali smo i općinu Vodnjan, a tamo su rekli da će odmah nekog poslati da se maknu ovi natpisi. Kako kažu, smatraju da je to samo 'provokacija' jer, osim što nema nikakvih zakonskih osnova za takve natpise, ova tema je sada aktualna u medijima, pa je netko očigledno htio izazvati još veće reakcije javnosti. No bez obzira na to, stranci ne znaju točno što se događa i sramota je da uopće vide ovakve natpise na obali', ističe kupačica koja je natpis primijetila odmah u 8 sati ujutro.

Dan prije ih nije bilo, pa je očigledno da su postavljeni preko noći.

image
Plaža u Peroju
Čitateljica Jutarnjeg
image
Plaža u Peroju

Inače, Zakon o smanjenju pomorskog dobra ne postoji, kao ni 'Inicijativa posjednika pomorskog dobra', a 'pomorsko dobro' u Hrvatskoj je opće dobro te je sukladno s tim dostupno na korištenje svima.

Grad Vodnjan: 'Redari s plaža uklonili lažne obavijesti koje su uznemirile kupače'

Na nekoliko lokacija na obali kod Peroja postavljene su u ponedjeljak obavijesti „Zabranjen pristup – privatna plaža“ što je uznemirilo lokalne stanovnike, koji su o tome informirali Grad Vodnjan, a komunalni redari su uklonili lažne obavijesti o zabrani.

O tome će obavijestiti i općinsko državno odvjetništvo, priopćeno je iz vodnjanske gradske uprave.

Naime, djelatnici Grada Vodnjan-Dignano jutros su dobili od uznemirenih kupača više dojava o obavijesti „Zabranjen pristup – privatna plaža“ postavljenoj na nekoliko lokacija na obali kod Peroja.

Komunalni redari Grada izišli su na teren, obavili su očevid temeljem dojava građana i uklonili sve lažne obavijesti, kojima je cilj obmanjivanje i/ili uznemiravanje javnosti. Nije utvrđeno tko je postavio obavijest na obali.

U lažnoj obavijesti se na pet jezika spominju dopune i izmjene nepostojećeg Zakona o smanjenu pomorskog dobra prema kojima se plaži zabranjuje prilaz. Piše i da pravo pristupa imaju isključivo korisnici stambenih objekata. Obavijest uznemirujućeg sadržaja potpisuje „Inicijativa posjednika pomorskog dobra“.

"Naravno da je takva obavijest u potpunosti lažna i plod nečije mašte!", ističu iz Grada Vodnjana.

Dodaju da ne samo da pristup plaži nije zabranjen, nego ne postoji nikakav zakon ili uredba koja bi to omogućavala, niti postoje posjednici pomorskog dobra.

Vodnjanski gradonačelnik Edi Pastrovicchio oštro osuđuje pokušaj uzurpacije obale kod Peroja i pokušaj obmanjivanja i uznemiravanja javnosti lažnim informacijama o promjenama zakonskih prilika u Republici Hrvatske.

„Nitko ne smije ograničavati pristup obali i tjerati ljude s plaže! To nećemo tolerirati! Zapisnik komunalnog redara poslat ćemo općinskom državnom odvjetništvu. Ovaj čin, bilo da se radi o provokaciji ili da netko zaista pokušava prisvojiti plažu, pokazuje kakvo smo nesređeno stanje na obali naslijedili - bespravnu gradnju uz more, zatvaranja putova, ilegalno odlaganje otpada... Da bi sustavno rješavali te probleme nužno je ići u utvrđivanje pomorskog dobra na području Grada Vodnjana“, rekao je gradonačelnik Pastrovicchio.

Komunalni redari Grada Vodnjan-Dignano pozivaju građane i goste da im prijave bilo kakav pokušaj uzurpacije plaža ili provokaciju na broj telefona 099/216-79-63. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. veljača 2024 05:19