DRAMA KOD ČIOVA

Kupači bježali pred gliserom bez vozača, trudnici propelerom rasječena noga

Iz snažnog gumenjaka ispale su dvije osobe. Potom se punom brzinom zabio u jahtu pa završio na plaži
 Jakov Prkić/CROPIX

ČIOVO - Brza vožnja gliserom na Punti Čiova kod Trogira umalo je završila tragično ne samo za dvije osobe koje se bile na pomahnitalom gliseru, nego i kupače na obližnjoj plaži koji su pukom srećom ostali neozlijeđeni.

Naime, dok policija o cijelom događaju izlazi tek sa šturim informacijama, a Lučka kapetanija mudro šuti u iščekivanju odobrenja nadležnog Ministarstva, o tome što se zapravo događalo na Čiovu ispričao nam je mještanin, ali i spasitelj unesrećenih Rino Belan.

- Negdje oko podne gumenjak dug 6 metra sa snažnim motorom od 150 konja, proletio je ispred moje kuće s brzinom od nekih 30 milja. I dalje je dodavao gas. Istina da je bio udaljen od obale oko dvjestotinjak metara, no takva brzina morala mu je donijeti nevolje - priča nam Belan i sam bivši pomorac.

Kad se gliser približio na 500-tinjak metara od punte, počeo je izvoditi "škakljivu radnju“ - ne smanjujući brzinu počeo se polukružno okretati oko jedne jahte koja se nalazila u blizini. Vratili su mu se vlastiti valovi. U sudaru s valovima, vozač Milan Novak i njegova suputnica, oboje domaći ljudi u dobi od 55 godina, pali su i završili u moru. No tek potom nižu se scene, nalik onima iz horor filmova - nastavlja još uvijek potreseno očevidac Belan.

Gliser, sada prazan, nastavlja juriti bez kontrole, Kako mu je kormilo ostalo na stranu , desetak se minuta vrtio, radeći krugove. U jednom se trenutku zabio u jahtu, a potom punom brzinom nasukao na plažu. Gliser čiji rezervar nosi 150 litara goriva je potencijalna bomba - prisjeća se svojih strahova Belan.

- Na sreću, prestravljeni kupači gledajući nevjerojatne scene na moru, na vrijeme su se razbježali i tako je izbjegnuta tragedija. Je li zbog udarca glisera, u moru je završila i Ana Kajzerova, mlada Slovakinja trudna tri mjeseca. Naime, dok je pokušavala spasiti putnike s glisera sa krme svoje jahte, od udara gumenjaka, pala je u more i propeler joj je zahvatio nogu. Na jahti s njom nalazili su se njena sestra i dečko, inače njemački državljanin.

Mlada je Slovakinja dosta iskrvarila, prebačena je u splitski KBC gdje je zadržana na liječenju, a težina njenih ozlijeda zahtjevat će i operaciju. Prema riječima dr. Danka Brajčića, izvan je životne opasnosti no ozlijeđena je velika površina kože i bedreni mišić.

Belan je, priča nam, potom uskočio u svoj gumenjak i krenuo u akciju spašavanja para s glisera. Uspio je iz mora izvući par koji je izazvao nezgodu. Žena, iako bez vidnih ozljeda prebačena je u Dom zdravlja Trogir.

No, cijeli ovaj događaj , koji je mogao biti i tragedija, još jednom je potvrdio neučinkovitost kako pomorske policije tako i lučke kapetanije. Naime, policija se pojavila nakon sat vremena od poziva i to kopnom.

Još sporija je bila Lučka kapetanija koja je stigla puna dva sata iza nesreće. Budući da su se slične nesreće, najćešće uzrokovane brzom vožnjom događale i predhodnih godina, mještani Čiova pitaju treba li se uistinu dogoditi tragedija pa da se poduzmu bar neke sigurnosne mjere.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 07:14