WWW. KNJIGALICA.COM

'Kupim rabljene knjige i uštedim oko 1000 kuna'

Svojevrsna internetska burza knjiga oduševljava roditelje i učenike, a nakladnike baca u očaj
 Dragan Matić/CROPIX

ZAGREB - Iako je do početka nove školske godine ostalo cijelih mjesec i pol, brojni školarci i njihovi roditelji ovih dana uvelike trguju udžbenicima, i to preko interneta. Nema knjige za osnovnu i srednju školu koju ne možete kupiti online, a postoji i nekoliko specijaliziranih stranica na kojima djeca i roditelji poklanjaju ili prodaju rabljene udžbenike po znatno povoljnijim cijenama od onih u knjižarama. Trguje se čak i s plaže, a ako imate sreće, udžbenike možete kupiti za svega 20 kuna po komadu, što je za neke naslove trećina njihove tržišne cijene.

Po cijeloj Hrvatskoj

- Već dvije godine prodajem udžbenike preko interneta i moram reći da prodaja ide jako dobro. Ako je knjiga dobro očuvana, za nju možete dobiti i do 60 posto cijene - tvrdi Dubrovkinja Silvana Kandić, majka učenice 1. razreda gimnazije koja prodaje udžbenike na web portalu www.knjigalica.com . Online prodaju smatra odličnim rješenjem za pokrivanje kućnoga budžeta, a njezina je prednost, kaže, u tome što knjige možete kupovati i prodavati diljem Hrvatske. Neki su od udžbenika koje je koristila njezina kći otputovali tako čak u Slavoniju, u Vinkovce.

- Kada bih kupila sve nove udžbenike za iduću školsku godinu, to bi me stajalo oko 2200 kuna. Kombinacijom rabljenih i novih knjiga, kada tome pribrojim knjige koje ćemo mi prodati, uštedjet ću najmanje tisuću kuna, što nije malo - rekla je Silvana.

Udarac za budžet

Svoje prošlogodišnje udžbenike online, sve po cijeni od 25 kuna, nudi i Petra Žukina. Petra je ove godine upisala 1. razred Škole za primijenjenu umjetnost u Zagrebu. Još nije izračunala koliko bi je stajali novi udžbenici, no vjeruje da će prodajom i kupnjom rabljenih uštedjeti nešto novca za more.

Petra je oglas stavila nedavno, a kupci se, kaže, javljaju svakodnevno.

- Evo, baš će danas poslijepodne jedna gospođa doći po udžbenik iz matematike - rekla je jučer Petra.

Jedanaestgodišnja Sara Mavrović iz Zagreba svoje udžbenike za 5. razred osnovne škole prodaje po cijeni od 20 kuna, a radne bilježnice za 10 kuna. Kao prava poslovna žena, na internetu je za kontakt ostavila svoju mail adresu i broj mobitela.

Kada je Vlada lani u lipnju najavila da odustaje od besplatnih udžbenika, obitelji su se snalazile na razne načine. Udžbenici su se doslovce prodavali na livadama, a onda se netko pametan sjetio prednosti interneta.

Nakladnici ne taje da im online prodaja rabljenih knjiga zadaje velike glavobolje. Lani je, kažu, svaki drugi udžbenik koji se koristio u nastavi bio “polovni”. Ove bi se godine, strahuju, broj rabljenih udžbenika u nastavi mogao popeti na čak 70 posto.

Roditelji promijenili navike

Na internetu se mogu kupiti udžbenici za sve razrede, od 1. osnovne do 4. srednje škole. Na najvećoj online burzi udžbenika, na stranici www.udzbenici.com , trenutačno se nalazi čak 19.719 naslova koje ljudi prodaju ili kupuju. Zanimljivo je da je među objavljenim naslovima dva puta više knjiga za osnovnu, nego za srednju školu. To ukazuje i na promjenu navika hrvatskih obitelji. Naime, do sada su roditelji osnovcima uglavnom kupovali nove knjige, dok je srednjoškolaca s novim udžbenicima bilo svega 20-30 posto. Komplet rabljenih udžbenika online se može kupiti i po 70 posto nižoj cijeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 01:58