PAVLE KALINIĆ

‘Kupnja Rafalea je kao da idete na vjenčanje, imate kravatu, odijelo, ali nemate cipele‘

Ovdje se sve radi kako kome padne napamet, svi gledaju da imaju četiri godine mandata pa što mogu napraviti, dodao je

Pavle Kalinić

 Srdjan Vrancic/CROPIX

Bivši zagrebački pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama i sigurnosni stručnjak, Pavle Kalinić, gostovao je u Novom danu N1 televizije i govorio o ​vojnoj industriji, eventualnoj kupnji američkih oklopnih vozila Bradley, odnosu predsjednika i premijera, ali i stanju u Zagrebu.

Komentirao je nestanak Splićanina Mateja Periša kojemu se izgubio trag u Beogradu u noći na petak, a po službenoj prijavi posljednji put viđen je oko 2,30 sati 31. prosinca u noćnom klubu “Gotik”, gdje je bio s nekoliko svojih prijatelja s kojima je došao na doček Nove godine. Angažirali su se policija, veleposlanstvo, njegovi prijatelji, ali zasad nema rezultata.

“Napravljeni su određeni pregledi kamera, vidi se da silazi prema splavi… Teško je, nema dovoljno informacija da se zna što se radi. Možda se radi o nesretnom slučaju, teško je prognozirati što se točno dogodilo, možda je spletom nesretnih okolnosti pao u rijeku. Kad inače netko padne u rijeku, teško je, ne može se odmah naći. Sigurno je velik problem hladnoća. Plus je za njega što je bio plivač, ali treba uzeti u obzir i da je bila Nova godina, da se vjerojatno popila određena količina alkohola, no prognozirati što se dogodilo ne može nitko”, rekao je Kalinić dodajući da sigurno postoji suradnja međudržavnih službi jer je postojala i prije.

O sigurnosti u Hrvatskoj

“Iznenadilo me, prije nekoliko godina, MUP je donio odluku da će, kad zaustavi vozače, testirati ih i na alkohol i na drogu, ne znam zašto se odustalo od testiranja na drogu. Sve analize pokazuju strahoviti skok, mislim da bi se u tom smislu trebalo nešto napraviti. Ne može se spriječiti skroz, ali da se pokuša barem koliko-toliko umanjiti i povećati sigurnost na cestama. Ne znam zašto se nije išlo čvršće”, komentirao je Kalinić općenito sigurnost u Hrvatskoj.

Zagreb je u novu godinu ušao s požarom na neboderu na Trgu bana Jelačića, puno se pucalo.

“To je čisto političko razmišljanje, hoće li donijeti puno više pluseva ili minusa na izborima. Isto kao što i kod korone imamo najliberalnije mjere. To nije ništa neuobičajeno. Vlada, bez obzira koja je, drži jednu ruku na ručnoj i pokušava se što manje zamjeriti bilo kojem dijelu stanovništva, a tu spada i priotehnika”, smatra Kalinić.

On je često govorio o terorizmu, premijer je uputio oštru poruku DORH-u i sigurnosnim službama zbog napada na Trgu svetog Marka. Postoji li realna opasnost od terorizma u Hrvatskoj?

“Postoji u svakoj zemlji. Postoje različiti uzroci, mogu ljudi biti nezadovoljni zbog ovoga ili onoga, meni je smiješno izgledalo kad sam vidio tzv. zaštitu. Kad sam vidio Advent, koji nije bio ni približno kao prošlih godina, nije bilo puno gostiju pa je i smanjena opasnost, no to je diletantski. Imali ste onu ogradu oko Crkve svetog Marka da bi se zaštitili Vlada i Sabor, da netko želi, može bez problema doći tamo vozilom. A i ovo što je bilo na Adventu, to je također bilo prilično neozbiljno. S naše strane je jako dobro da smo mi ipak periferija pa Zagreb nije u prvom planu, tu su New York, London, Pariz, gradovi koji su interesantniji”, rekao je Kalinić za N1.

Trebaju li Vlada i Sabor ostati na Markovu trgu?

“Vlada bi se trebala izmjestiti, ali o tome se govori otkako je nastala država, no tu pomaka nema. Koliko su Vlade sposobne, bez obzira koja, govori uklanjanje posljedica potresa. U Zagrebu se ništa nije dogodilo, pogledajte ljude koji žive u kontejnerima… Sve to ide presporo”, rekao je Kalinić.

Komentirao je i najavljene otkaze u Zagrebačkom holdingu.

“U svakoj državnoj firmi sigurno imate viška zaposlenih, ali tajming nije bio dobar, ljudima pred novu godinu objasniti da će dobiti otkaz. Sigurno se to mora restrukturirati, no najbezbolnije je kao i prije, da se ne primaju novi ljudi. Restrukturiranja mora biti, no nisam siguran da je ova garnitura to u stanju izvesti na adekvatan način. Došla je ekipa koja nema baš previše radnoga iskustva, a sad se mora nositi s velikim gradom. Zasad je to ispod očekivanja. Vi možete ovo razvlačiti koliko hoćete. Zagreb je kao brod, kad mu ugasite motore, on još neko vrijeme ide sam od sebe. Mislim da Zagreb sve više i više usporava, a da ova ekipa nije uspjela pokrenuti stvari niti u jednom smjeru”, izjavio je Kalinić.

Sigurnosni izazovi u 2022.

Osvrnuo se i na nabavu američkih oklopnih vozila Bradley.

“Da biste bilo što kupili, kao i one nesretne avione, treba imati plan nacionalne sigurnosti. Kupovati bez ikakvog plana je bauljanje. Što mi možemo s Rafaleima ili ovim Bradleyjima? Hrvatska mora imati vojsku, ali mora postojati strategija. Ovo kad kupujete Rafale je kao da idete na vjenčanje, imate kravatu, odijelo, ali nemate cipele. Ovdje se sve radi kako kome padne napamet, svi gledaju da imaju četiri godine mandata pa što mogu napraviti. Ovo je prilično neozbiljno. Trebamo imati strategiju Oružanih snaga i u sklopu nje nabavljati opremu kako bismo bilo što spremniji”, rekao je Kalinić pa komentirao najveće sigurnosne izazove u 2022.

“Problem su BiH i migranti. Mi smo za to nespremni, nemamo čvrst stav. Što se tiče Europe, tu je Rusija, nategnuti odnosi s SAD-om što se preklapa preko Ukrajine i Bjelorusije, a preklapat će se i preko Moldavije i Gruzije. Cijelo središte interesa polako se iz Europe preselilo na Indopacifik”, zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. studeni 2023 22:02