OBLJETNICA URUŠAVANJA

Kupska, tri godine poslije: 'Svaki put kada čujem bager, ulovi me panika'

Stanari Kupske i nova uprava HEP-a tri godine od urušavanja pronašli zajednički jezik
 Nenad Dugi/CROPIX

ZAGREB - Stanari Kupske ulice treću godišnjicu od kobnog urušavanja napokon su obilježili sa zadovoljnim smiješkom na licu. U srijedu su prvi put održali sastanak s čelnicima HEP-a, koji su ih obavijestili kako do daljnjeg odustaju od gradnje zgrade i podzemne garaže.

Dvije godine bez rješenja

Leo Begović, predsjednik Uprave HEP-a, u srijedu je tu odluku ponovio i pred novinarima, okupljenim u dvorištu obiteljske kuće Snježane Jaklović u Kupskoj 7.

- Bivša Uprava HEP-a posljednje dvije godine nije ništa napravila da se problem riješi. Čim smo primili zahtjev stanara za sastanak, održali smo ga idući dan. Pronašli smo zajednički jezik i daljnje odluke planiramo donositi zajedno. Podržavamo prosvjede stanara i unatoč njihovim tužbama želimo im biti partneri. Nakon sanacije tražit ćemo procjenu sigurnosti i tada ćemo donijeti odluku hoćemo li graditi garažu, a pitanje je hoćemo li ikad donijeti odluku o gradnji zgrade - rekao je Begović.

Dodao je da će na sljedeći sastanak biti pozvani i čelnici Tehnike, tvrtke koja je prema potpisanom ugovoru, kao glavni izvođač radova, odgovorna za svaku nastalu situaciju na gradilištu, pa tako i urušavanje. Neposredno prije nego što su doznali da se nova zgrada neće graditi, ogorčeni stanari planirali su blokirati Vukovarsku cestu, no zasad su odustali od prosvjeda.

Vlaga i pukotine u kući

Ipak, izrazili su negodovanje zbog cjelodnevne nepodnošljive buke s gradilišta, ali i sumnju u sporo pravosuđe. S odvjetnicom Doris Koštom, kažu, nisu bili u vezi već nekoliko mjeseci pa strahuju da bi sudski proces, s obzirom na njezin neangažman, mogao trajati još godinama, a upozoravaju da čak četiri stanara nikad neće dočekati kraj spora jer su u međuvremenu umrli.

Na HEP-ovu gradilištu u tijeku je sanacija rupe u koju se postavljaju 63 pilona do dubine od 23 metara, a za koja Begović jamči da će osigurati obiteljske kuće od daljnjeg urušavanja. Ipak, na nekim se kućama pukotine šire, a svi se stanari žale na vlagu.

Neki su vlastitim novcem obnavljali štetu, ali nemaju svi financijske mogućnosti za to. Branka Žitković, stanarka Kupske 17, još se sjeća kako je 23. rujna 2007. u panici bježala iz ulice koja se urušavala.

- Svaki put kad čujem bager vraćaju mi se prizori te katastrofe. Pitam se hoću li opet morati bježati - rekla je Branka Žitković.

Stanari Kupske na slici (s lijeva na desno):

Jadranka Čavar, Kupska 15 - Iako na kući nije bilo težih vanjskih oštećenja, ukućani se žale na vlagu. Jadranka Čavar posljednjih je mjeseci lošeg zdravstvenog stanja.

Branka Žitković, Kupska 17 - Obitelj Žitković dvije se godine pokušavala nagoditi s HEP-om i Tehnikom, no kako u tome nije uspjela, u srijedu je protiv njih ipak podnijela prijavu.

Zdravko Vuković, Kupska 3 - Umirovljeni Zdravko Vuković podržava sastanak Uprave HEP-a i stanara, no sastanku u srijedu nije mogao prisustvovati.

Samia Bejtović, Udruga STUP - Samia Bejtović vijećnica je Mjesnog odbora Martinovka i od početka podržava stanare, koji su je prihvatili kao susjedu.

Katica Jordanić, Kupska 9a - Katica Jordanić jedna je od četvero u međuvremenu umrlih stanara Kupske. Susjedi je pamte po nadimku “Tetkica”.

Marijan Mandekić, Kupska 5 - Marijan Mandekić još se nada obeštećenju i ne odustaje od svojih zahtjeva.

Jasna Sedlar, Kupska 9a - U kući Jasne Sedlar popucao je zid kuhinje. Nedavno se požalila na nova oštećenja fasade. Imala je i problem s vodom.

Danijel Jaklović, Kupska 7 - Obitelj Jaklović vlastitim je novcem sanirala velika oštećenja na kući, a Grad im je platio postavljanje nove dvorišne ograde.

Snježana Jaklović, Kupska 7 - Supruga Danijela Jaklovića jedna je od predstavnica stanara, organizira skupove na kojima se dogovaraju o daljnjim aktivnostima.

Alen Španić, Kupska 5 - Unatoč opasnosti od novih urušavanja, podstanar Alen Španić nije se odselio iz Kupske 5.

Željko Žitković, Kupska 17 - Suprug Branke Žitković bio je prisiljen zatvoriti svoju stolarsku radionicu u Kupskoj 17 i otići u mirovinu. Nakon urušavanja ulice njegovoj se radionici više nije moglo prići, a nakon asfaltiranja ceste posao je, kaže, propao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:30