KOSOVSKI PREMIJER

Kurti zahvalio Plenkoviću za pruženu pomoć: ‘Kosovo nikada neće zaboraviti ovaj čin humanosti‘

‘Vaše nesebično zalaganje i zalaganje institucija Vaše države duboko je dirnulo naša srca‘, rekao je Kurti u pismu Plenkoviću
Andrej Plenković i Albin Kurti prilikom posjete ozlijeđenima u bolnici u Slavonskom Brodu
 Vlada RH

Predsjednik Vlade Kosova Albin Kurti zahvalio je hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću za pomoć koja je ozlijeđenima u prometnoj nesreći koja se u nedjelju, 25. srpnja, dogodila na autocesti A3 kod Slavonskog Broda te u kojoj je 10 osoba izgubilo život - devet putnika i vozač.

Prenosimo neslužbeni prijevod Kurtijevog pisma Plenkoviću:

Poštovani premijeru Plenković,

U ime Vlade i naroda Republike Kosova te u moje osobno ime, primite najsrdačniju zahvalu za pomoć koju ste nam pružili u teškoj situaciji za našu zemlju.

Vaša brza reakcija nakon tragične nesreće u Slavonskom Brodu, gdje je život izgubilo deset naših sunarodnjaka te liječenje ozlijeđenih i zbrinjavanje ostalih putnika, pokazuju Vaše osobne velike kvalitete i velikodušni duh hrvatskog naroda.

Vaše nesebično zalaganje i zalaganje institucija Vaše države u pružanju sve potrebne skrbi našim sunarodnjacima, duboko je dirnulo naša srca.

Narod i Vlada Republike Kosova nikada neće zaboraviti ovaj čin humanosti i solidarnosti s našom tragedijom.

Uz najveće poštovanje, uvjeravamo vas da će Republika Kosovo uvijek imati otvoreno srce i otvorena vrata za prijatelje poput Vas.

S poštovanjem i zahvalnošću,

Albin Kurti

Premijer Republike Kosova

Podsjetimo, autobus kosovskih oznaka sletio je s autoceste kod Slavonskog Broda, u blizini naplatnih kućica na južnom kolničkom traku. U autubusu je u trenutku nesreće bilo 69 osoba - 67 putnika i dva vozača. Ozlijeđeni su smješteni u bolnicama u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški, a jedan kome je ozlijeđena kralježnica prebačen je u Zagreb.

Ozlijeđene putnike u nedjelju su u večernjim satima u brodskoj bolnici posjetili su hrvatski i kosovski premijeri te im poželjeli brzo ozdravljenje. Kurti je tada obiteljima i prijateljima stradalih izrazio sućut, a ozlijeđenima poželio brzo ozdravljenje. Rekao je kako je zahvalan premijeru Plenkoviću na pruženoj pomoći hrvatske vlade, ali i liječnicima bolnice u Slavonskom Brodu u kojoj je zbrinut najveći broj od ukupno 44 ozlijeđena putnika. Plenković se zahvalio policiji, vatrogascima i Civilnoj zaštiti na brzoj intervenciji i izrazio sućut obiteljima poginulih te kosovskoj vladi i narodu. Dodao je da će o preživjelim putnicima iz autobusa skrbiti dok god to bude potrebno.

Lulzim Peci, bivši veleposlanik Kosova na svom je Facebook profilu sredinom tjedna iznio prijedlog da se Plenkovića proglasi počasnim građaninom zbog pomoći kosovskim državljanima nakon nedavne nesreće na autocesti pored Slavonskog Broda. Tom prijedlogu se pridružila i Ermina Lekaj Prljaskaj, zastupnica u Saboru dodajući da se Plenković ponašao kao da su stradali građani njegove zemlje, osobito osobno ih posjetivši u bolnici.

Zgrada parlamenta i vlade na Kosovu osvijetljena je u petak navečer hrvatskom trobojnicom i grbom u znak zahvalnosti za zbrinjavanje ozlijeđenih u stravičnoj prometnoj nesreći kod Slavonskog Broda.

Hrvatski premijer Andrej Plenković poručio je krajem tjedna u intervjuu za kosovsko-albanski portal Albanian Post da Hrvatska i Kosovo u nesrećama djeluju zajedno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:51