'DA VAS EDUCIRAM...'

KUŠČEVIĆ OBJASNIO IZMJENE ZAKONA O SPRJEČAVANJU SUKOBA INTERESA 'Svaki student Prava to razumije, sve će biti u skladu sa zakonom, preporukama...'

Lovro Kuščević
 Damjan Tadic / CROPIX

Ministar uprave Lovro Kuščević za N1 televiziju je pojasnio razloge izbacivanja nekih odredbi iz Nacrta prijedloga Zakona o sprečavanju sukoba interesa. Njegovo objašnjenje pokrenulo je lavinu žestokih reakcija. Podsjetimo, Ministarstvo uprave napisalo je nacrt novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa kojim se predviđa radikalno smanjenje ovlasti Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Iz navedenog nacrta novog zakona čiji primjerak je prvi objavio Jutarnji list, izbačen je niz precizno propisanih oblika ponašanja dužnosnika koji su kažnjivi prema sadašnjem Zakonu o sprječavanju sukoba interesa. “To nije korak unatrag, već puno koraka unatrag”, prokomentirao je jedan od članova radne skupine.

Ministar Lovro Kuščević u nedjelju je pak pojasnio zašto su u Nacrtu izbačene neke ovlasti, odnosno novčano kažnjavanje za sve osim za prijestupe oko imovinske kartice.

- Zato jer Povjerenstvo nije ni istražno, ni sudbeno tijelo. Ja bih vaše gledatelje htio educirati da u Hrvatskoj postoji trodioba vlasti - a to je zakonodavna, izvršna i sudbena vlast. Povjerenstvo je tijelo Hrvatskog sabora, Sabor je zakonodavna vlast - prema tome nema sudbenu vlast i time ne može ni na svoja tijela delegirati sudbenu vlast. Mislim da to svaki student Pravnog fakulteta poznaje, ja vas uvjeravam da će biti upravo u skladu sa zakonom, s hrvatskim ustavom, s temeljima pravne države, a u skladu sa svim preporukama UN-a i OECD-a . prenosi N1 Kuščevića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:12