'RADE SVOJ POSAO'

KUŠČEVIĆ 'Odnosi između vladajućih i Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa su idilični, oni nemaju što komunicirati s mojim ministarstvom'

Lovro Kuščević
 Marko Todorov / CROPIX

Ministar uprave Lovro Kuščević izjavio je u četvrtak da su odnosi između vladajućih i Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa "idilični" te je poručio da Povjerenstvo nema što komunicirati s njegovim ili bilo kojim drugim ministarstvom jer svoj posao mora raditi neovisno o javnim tijelima.

Kuščević je tako novinarima nakon sjednice Vlade komentirao izjavu predsjednice Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa Nataše Novaković da njegovo ministarstvo već godinu dana ne surađuje s Povjerenstvom i opasku novinara da je u zadnje vrijeme zaiskrilo između vladajućih i Povjerenstva.

"Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa je nezavisno tijelo i ne bi bilo dobro da oni surađuju s Ministarstvom uprave, niti bilo kojim drugim ministarstvom. Nemamo mi što komunicirati, oni svoj posao moraju raditi neovisno o bilo kojem javnom tijelu", kazao je Kuščević.

Tvrdi i kako takvu izjavu predsjednice Povjerenstva ne doživljava kao kritiku već kao pohvalu, jer je, kaže, dobro da se Ministarstvo uprave ili bilo koje drugo državno tijelo ne upliće u rad Povjerenstva. Odbacio je ocjene da je između Povjerenstva i vladajućih zaiskrilo u posljednje vrijeme, naprotiv situacija je idilična.

"Dobro je da Povjerenstvo radi svoj posao i analizira kartice dužnosnika, a vidimo i da su odluke Povjerenstva često predmet upravnih sudova, da se često otvaraju i to je dobro. Neka svatko radi svoj posao", poručio je Kuščević.

Ne smije se utjecati na odluku o Plenkoviću

Što se tiče sjednice Povjerenstva zakazane za petak, na kojoj će se odlučivati i o predmetu premijera Andreja Plenkovića, kazao je da se ta odluka čeka i poručio da se na nju ne smije utjecati pa upravo zato ne komuniciraju s Povjerenstvom. "Ne želimo ni na koji način odlučivati u radu Povjerenstva", dodao je.

Na novinarsku opasku da vladajući u zadnje vrijeme u Saboru napadaju Povjerenstvo, ustvrdio je da je, "koliko je shvatio situacija upravo suprotna" te ponovio da je suradnja izvrsna.

"Članovi Povjerenstva bili su i članovi radne skupine za izradu novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Kada Vlada procijeni da je taj zakon spreman, uputit će ga u proceduru", kazao je Kuščević.

Na upit što se čeka s obzirom da je prijedlog zakona već godinu dana "u ladici", odgovorio je kako je Vlada ta koja odlučuje o svojoj dinamici rada i planu zakonodavnih aktivnosti.

"Moramo napraviti dobar, kvalitetan zakon, a to ne trebamo brzati. Povjerenstvo ima zakon po kojem može raditi i nema razloga za brzanje", naglasio je.

Vezano za slučaj krađe identiteta političarima i novinarski upit treba li bolje zaštiti OIB političara poručio je da ne treba raditi razliku između OIB-a političara i drugih sugrađana.

"Tajnost podataka je prvobitna, krađa identiteta je kazneno djelo i mislim da je MUP prava adresa za to", dodao je ministar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:31