NOVI PROBLEMI

KUŠČEVIĆU NAŠLI JOŠ JEDNU KUĆU KOJE NEMA U KATASTRU Sagrađena je izvan građevinske zone na temelju propisa kojim je štale moguće pretvoriti u zgrade

 
Lovro Kuščević
 Goran Mehkek / CROPIX

"Hvala Bogu, imam puno nekretnina, nije moguće sve to pratiti", izjavio je prije nekoliko dana ministar uprave Lovro Kuščević nakon što je otkriveno da punih 11 godina nije u katastar upisao kuću u Nerežišćima na Braču koju iznajmljuje turistima.

A sudeći po pisanju Telegrama, osim što je vlasnik brojnih nekretnina, ministar je i poprilično zaboravljiv čovjek. Naime, otkriveno je da se nasuprot sporne kuće nalazi još jedna čestica u njegovu vlasništvu koja se vodi kao pašnjak i cesta, ali je ondje niknula još jedna kuća i velika nadstrešnica.

Niti ova kuća nije upisana u katastar, ali zanimljiviji je dio kako je moguće da je Kuščević kuću sagradio na zemljištu koje nije u građevinskom području.

Kuščeviću je 2011. godine odobreno građenje objekta od 77 četvornih metara, a pet godina kasnije za taj je objekt dobio uporabnu dozvolu. Potom je zatražio dozvolu da na tom poljoprivrednom zemljištu izgradi štalu, a iako nije imao stoku, dopuštenje za gradnju je i dobio.

Kako piše Telegram, baš kada je dovršio štalu, općina Nerežišće u kojoj je tada bio načelnik, donosi novi prostorni plan kojim je omogućeno da se štale prenamijene u - stambene zgrade.

Zanimljivo, u prosincu 2015., u vrijeme kada je novi Prostorni plan već bio usvojen, samo bez stavka o štalama, Općinsko vijeće Nerežišća donosi dokument nazvan Rješenje o ispravci pogreške. Tom odlukom je dodano da se štale mogu prenamijeniti u stambene, poslovne ili zgrade mješovite namjene, čime je Kuščević zahvaljujući stranačkim kolegama u općinskom vijeću umjesto štale na negrađevinskom zemljištu mogao podići kuću. Kao tadašnji načelnik Općine, dokument je osobno i potpisao.

Zbog toga što ni ovu kuću nije upisao u katastar, Državna geodetska uprava najavila je da će protiv ministra i u ovom slučaju pokrenuti postupak kako bi utvrdila je li u prekršaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 00:11