ONEČIŠĆENI ZRAK

'KVALITETA ZRAKA U ZAGREBU JOŠ UVIJEK JE VRLO LOŠA' Vrhunac zagađenja bio je tijekom noći, vrijednosti su ujutro pale, ali daleko smo od idealnog

 
 Ranko Suvar / CROPIX

Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a objavilo je u srijedu preporuke za stanovništvo zbog povišenih vrijednosti lebdećih čestica u zraku (PM10) na mjernoj postaji Zagreb-3 u Dugavama, pri čemu se prvenstveno preporuča izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom zraku. Ondje je evidentirano prekoračenje propisane 24-satne granične vrijednosti od 50 μg/m3, stajalo je u priopćenju Ravnateljstva.

Tijekom jučerašnjeg poslijepodneva vrijednosti lebdećih čestica u zraku bile su u dopuštenim okvirima, no u večernjim satima vrijednosti su se ubrzano počele povećavati. Vrhunac je bio u 3 sata ujutro u noći na četvrtak kada je vrijednost PM10 bila 270,9 μg/m3.

Potom je ponovno uslijedio pad vrijednosti, no i dalje iznad propisane granične vrijednosti. Tako je u 10 sati na mjernoj postaji Zagreb-3 u Dugava izmjereno 113,09 μg/m3, piše na stranicama Hrvatske agencije za okoliš i prirodu uz napomenu da se radi o vrlo lošoj kvaliteti zraka.

Jučer su na internetskim stranicama Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a izdali i ove preporuke za osjetljive skupine građana Grada Zagreba.

- Savjetuje se izbjegavanje dugotrajne i intenzivne tjelesne aktivnosti na otvorenom zraku, posebno uz prometnice za sljedeće skupine građana: djecu, trudnice, osobe starije životne dobi, osobe oboljele od kroničnih bolesti na razini dišnog i/ili srčano-krvožilnog sustava, osobe narušenog imunološkog odgovora i osobe koje konzumiraju duhan i duhanski srodne proizvode (pušači i pasivni pušači).

- Savjetuje se primjena propisanih lijekova za osobe s akutnim i kroničnim simptomima, te potražiti savjet liječnika primarne zdravstvene zaštite u slučaju pogoršanja ili produženoga trajanja simptoma na razini dišnog ili srčano-krvožilnog sustava.

- Savjetuje se izbjegavanje nepotrebne dodatne izloženosti respirabilnim česticama iz drugih izvora, poput pušenja, korištenja kemikalija, ljepila, boja, lakova i sl.

- Savjetuje se korištenje sredstava javnog gradskog prijevoza.

- Savjetuje se izbjegavanje korištenja osobnih automobila te ostalih prijevoznih sredstava otvorenog tipa, poput bicikala, skutera i dr. u području prometnica.

- Savjetuje se izbjegavanje grijanja na kruta goriva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:49