1,8 MILIJUNA NOĆENJA

Kvarner se pohvalio sjajnim turističkim rezultatima u rujnu: Bolji su nego u godini prije koronakrize

Prema broju ostvarenih noćenja, najposjećenije subregije bile su otok Krk s 6,2 te Cresko-lošinjski otoci s 3,3 milijuna noćenja

Luka Tabako, Krk

 Luka Tabako

Na Kvarneru su ovog rujna ostvareni odlični turistički rezultati, bolji od onih prije korona krize, i to za čak osam posto. Tijekom rujna u komercijalnom smještaju ostvareno je 1,8 milijuna noćenja. Ukupno u komercijalnom i nekomercijalnom smještaju je ostvareno 2,1 milijuna noćenja, poručili su iz Turističke zajednice Primorsko-goranske županije koja je rezultate predstavila na Krku. Naime, najviše noćenja ostvareno je baš na otoku Krku, i to preko 800 tisuća noćenja, nakon kojeg slijede Cresko-lošinjski otoci s 420 tisuća noćenja, Crikveničko-vinodolska rivijera s 310 tisuća noćenja te otok Rab s 240 tisuća noćenja. Obiteljski smještaj je u rujnu 2022. godine ostvario preko 830 tisuća noćenja, što je u usporedbi s rujnom 2019. godine 22 posto više.

Kampovi i ovog mjeseca nastavljaju s ostvarivanjem odličnih rezultata, ukupno je u svim kampovima na Kvarneru ostvareno 15 posto više noćenja u odnosu na isti mjesec 2019. godine.

U razdoblju od siječnja do rujna, u komercijalnom i nekomercijalnom smještaju, ostvareno je 17,4 milijuna noćenja, dok je u komercijalnom smještaju ostvareno 14,86 milijuna noćenja što je jedan posto više u odnosu na 2019. godinu.

Prema broju ostvarenih noćenja, najposjećenije subregije bile su otok Krk s 6,2 milijuna noćenja, Cresko-lošinjski otoci s 3,3 milijuna noćenja te Crikveničko-vinodolska rivijera s 2,9 milijuna noćenja, a nakon njih slijede otok Rab s preko 2 milijuna noćenja, Opatijska rivijera s 1,8 milijuna noćenja, Riječko područje s nešto više od 880 tisuća noćenja te Gorski kotar koji sa 110 tisuća noćenja nastavlja s rastom u broju noćenja (16 posto više u odnosu na 2019. godinu).

Prema broju noćenja, glavna tržišta su nam i dalje Njemačka, Slovenija, Hrvatska, Austrija, a nakon njih slijede Italija, Mađarska, Češka, Poljska, Slovačka i Nizozemska. U usporedbi s 2019. godinom gosti iz Njemačke i dalje drže 1. mjesto te su u devet mjeseci ove godine ostvarili 14 posto više noćenja u odnosu na rekorde iz 2019. godine.

Prema ostvarenom broju noćenja u smještaju, na prvom su mjestu objekti u domaćinstvu s ostvarenih 7,75 milijuna noćenja, što je tri posto više u odnosu na 2019. godinu, zatim slijede kampovi 3,85 milijuna noćenja (7 posto više) i hoteli s 2,95 milijuna noćenja. Najveći porast u broju noćenja i dalje bilježe objekti visoke kategorije (5 zvjezdica), pa su tako zabilježeni porasti od 63 posto u objektima u domaćinstvu (u odnosu na rekordnu 2019. godinu), zatim 17 posto u kampovima, te 12 posto u hotelima. Kampovi s 5 zvjezdica imaju popunjenost od 156 dana, iako su kampovi u prosjeku popunjeni 82 dana.

Krk je i dalje najjača otočna destinacija

Otok Krk ostaje najjača otočna destinacija Kvarnera s ostvarenjima u ovom proteklom razdoblju s više od 859 tisuća dolazaka i više od 4,9 milijuna noćenja.

‘‘Otok Krk s 32 posto ukupno ostvarenog turističkog prometa u našoj županiji zadržao je svoju lidersku poziciju kao turistički najrazvijenija mikro regija u našoj županiji, kao vodeći turistički otok Kvarnera, ali i cijelog Jadrana. Duga tradicija bavljenja turizmom, promišljena strategija turističkog razvoja s naglaskom na odgovorni i održivi turizam, ulaganje u nove turističke kapacitete kao i dobra prometna povezanost te povećanje broja avio linija preko Zračne luke Krk donose i ovako dobre rezultate. Raduje nas što zadnjih godina bilježimo snažan investicijski zamah u hotelskom sektoru, nautičkom turizmu, kampingu, imamo i značajan porast ulaganja u kvalitetu smještaja privatnih iznajmljivača što podiže vrijednost i atraktivnost cijele destinacije. Učinjen je i iskorak u marketinškim aktivnostima, brendiranju destinacija, promociji novih turističkih ruta, a sve je to donijelo jako dobar ukupan turistički rezultat ovogodišnje sezone po kojima je naša županija i dalje među tri najrazvijenije turističke regije u Hrvatskoj. Posebno veseli činjenica značajnog porasta gostiju u mjesecima van glavne sezone što nas približava glavnom cilju ukupnog turističkog sektora Kvarnera – cjelogodišnjem turizmu. Naša županija za to ima itekako velik potencijal, jedinstveni spoj zelenog i plavog, mora i gorja, naš geografski položaj, razvijenu prometnu infrastrukturu, tradiciju, kulturno bogatstvo, čist zrak, more, stoljetnu tradiciju turizma, obrazovan i stručan kadar. Imamo dakle sve preduvjete da turizam bude vodeća industrija Županije koja će generirati i razvoj drugih sektora‘‘ - izjavio je predsjednik TZ PGŽ i župan Zlatko Komadina.

Po smještajnim kapacitetima najveći broj dolazaka i noćenja na otoku Krku ostvareno je u obiteljskom smještaju, 2,5 milijuna noćenja koji ima 51,40 posto učešća u ukupnom turističkom prometu na otoku, te u kampovima 1,6 milijuna noćenja koji imaju učešće 32,68 posto u ukupnom turističkom prometu, dok hoteli sudjeluju s 15,13 posto, a ostvareno je 750 tisuća noćenja.

U svim smještajnim jedinicama otoka Krka zabilježen je porast u dolascima za 26 posto u odnosu na 2021.g. i 1,32 posto u odnosu na 2019. U noćenjima porast je od 22,53 posto u odnosu na 2021. godinu i 2,36 posto u odnosu na 2019. Tradicionalna tržišta su u povećanju u odnosu na 2021. godinu, dok su Njemačka i Češka premašile i 2019. godinu.

Domaći gosti u dolascima ostvaruju učešće od 6,81 posto, a strani 93,19 posto, dok u noćenjima domaći otvaraju 4,79 posto i strani 95,21 posto. Zahvaljujući tako dobrim rezultatima, otok Krk ostaje s učešćem od 32 posto u ukupnom prometu Primorsko goranske županije, a shodno podatku da se u ukupnom prometu u Hrvatskoj gotovo 33 posto ostvaruje na otocima, otok Krk zasigurno od svih otočnih sredina ostaje najjači po realizaciji turističkog prometa. Do kraja godine se očekuje ostvarenje više od pet milijuna komercijalnih noćenja, a što će, ukoliko se i ostvare, biti rekordna turistička godina.

Sjajni rezultati grupacije Marina Punat

Odličnim rezultatima pohvalila se i grupacija Marina Punat koja povezuje tvrtke Brodogradilište Punat, Marina Punat Hotel & Resort, Marina Commerce i manja povezana društva. Grupacija zapošljava direktno više od 150 radnika tijekom ljetne sezone, dok kontinuirano tijekom godine ovdje radi najmanje njih 130. Uz grupaciju je ugovorom vezano i gotovo četrdesetak ugovornih partnera i kooperanata te desetak čarter baza što broj zaposlenih na području ovog nautičkog resorta povećava za još 140 djelatnika.

Tijekom cijele godine je u marini moguće dobiti sve potrebne servisne i nautičke usluge za plovilo, ali i za goste - dok se u servisnoj zoni Marina Punat Grupe – brodogradilištu Punat sa stoljetnom tradicijom poslovanja - plovila pripremaju za nadolazeće zimsko razdoblje, nautičari i njihove obitelji i gosti vrijeme mogu provoditi smješteni u luksuznom malom hotelu Kanajt i pripadajućim bungalovima u hladovini maslinika, uz bazen ili odmarati u wellness i spa zoni hotela.

Među gostima marine popularno je okupljalište bistro&pizzeria „9 bofora“, a marina je poznata je i po á la carte restoranu Marina koji se upravo ove zime iz temelja iznova gradi – investicija je “teška” 32 milijuna kuna, a još veći iznos ulaže se u brodogradilište Marina Punat Grupe – koje gradi veliki bazen za novi travel lift od 500 t i 16 m širine, jedini te vrste na ovom dijelu hrvatske obale.

Najveća marina sjevernog Jadrana i nositeljica prve Plave zastave u Hrvatskoj, stalna je luka za više od 1400 brodica i jahti čiji vlasnici ovu marinu smatraju prvom nautičkom adresom i svojim drugim domom.

- Kad gledamo rezultate, sa zadovoljstvom utvrđujemo da prema svim ključnim pokazateljima bilježimo rast - i ove godine nadmašili smo sve prethodne. Marina već godinama ima potpuno rasprodane kapacitete stalnih, godišnjih vezova, prihod od dnevnog najma vezova i usluga pruženih za brodove u tranzitu za 10 posto premašio je prošlogodišnji. Posebno raduje činjenica da je prihod od ugostiteljskih usluga već u kolovozu premašio cjelogodišnji rezultat 2021., ali i 2019. godine. Brojke dolazaka i noćenja u objektima društva Marina Punat Hotel & Resort premašile su 2019. godinu za više od 10 posto u istom razdoblju. Povećan je i obim poslova u našem brodogradilištu, broj narudžbi radova na plovilima i opremi raste. Trendovi pokazuju rast, već izvjesno vrijeme liste želja evidentiraju se na čekanju, a rani booking hotelskog kapaciteta je već krenuo za iduću sezonu, 30 posto glavne sezone je rezervirano, poručili su iz ove grupacije. Dodali su da im je u fokusu rješavanje pitanja produženja koncesijskih ugovora za brodogradilište i marinu - poručuju iz grupacije Marina Punat.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2022 16:42