UPITAN JOŠ JEDAN GLAS

LACKOVIĆ ZAPRIJETIO PLENKOVIĆU 'Ako Vlada ne zamrzne vlasničke udjele Ivice Todorića u Agrokoru neću podržati nova četiri ministra!'

 Goran Mehkek / CROPIX

Saborski zastupnik Željko Lacković koji je u četvrtak u Saboru dao podršku ministru Zdravku Mariću, kazao je kako traži od Vlade da zamrzne vlasničke udjele Ivice Todorića u Agrokoru inače neće podržati nova četiri ministra u kabinetu Andreja Plenkovića, javlja Tportal.

Lacković je svoj zahtjev poslao 2. svibnja službenim dopisom predstojniku Ureda premijera Davoru Božinoviću. Od glavnog tajnika HDZ-a Gorana Jandrokovića dobio je obećanje da će se Vlada očitovati o njegovu prijedlogu.

- Očekujem odgovor do kraja tjedna. Ako se ne zamrzne Todorićeva imovina u Agrokoru, onda će se lex Agrokor pretvoriti u lex Todorić. Opravdano je spašavati radna mjesta i gospodarski sustav, ali se mora znati čije je vlasništvo. Što ako se sve kompanije regenerira i sve spasi? Čija će onda biti tvrtka? Todorićeva? - rekao je za Lacković i objasnio kako su problem krediti za koje je bivša Uprava Agrokora davala poslovne udjele u zalog.

- Nema nikakve zapreke tome da Todorić proda vlasničke udjele ili, ako ih je davao u zalog, da ih preuzme neki rizični fond koji će ih onda prodati špekulativnom kapitalu. Zato tu trgovinu treba ograničiti. Moj prijedlog je da izvanredni povjerenik Ante Ramljak mora dati suglasnost na svaku transakciju koja bi bila veća od jedan posto vlasničkog udjela na dnevnoj bazi u svakoj tvrtki koncerna. To bi se moglo napraviti bez remećenja trgovanja na burzi. A prodaju tvrtki koje su u 100-postotnom Todorićevu vlasništvu trebalo bi u potpunosti zamrznuti - istaknuo je Lacković koji smatra kako su zahtjevi da se blokira i Todorićeva privatna imovina čisti populistički potezi.

- Vrijednost Todorićeve privatne imovine zanemariva je u odnosu na vrijednost Agrokora. Založeni dvorac i stari helikopter ne mogu se usporediti s vrijednošću kompanije - naglasio je Lacković, javlja Tportal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 19:35