ISKUSTVO PODUZETNICA

Lani je bilo sjajno, a sad smo na korak do kraha. Tražimo pomoć, a oni kažu ‘vidjet ćemo‘

Iako su vlasnice različitih biznisa, slažu se da je država trebala učiniti više da im pomogne
 Cropix

Vesna Lukić: kad sve prođe, ipak ćemo morati otpuštati

Još krajem 2019. planovi za novu sezonu izgledali su spektakularno - dobar dio sezone unaprijed je bio ugovoren, svakodnevno su stizali upiti, a sve je ukazivalo da će 2020. biti još jedna rekordna u nizu.

"A onda je stigla pandemija i sve je stalo. Gostiju nema, kruzera i aviona niotkuda, rezervacije otkazane... Gotovo da nema dana da ne razmišljam o stečaju i što će biti s tvrtkom", iskrena je Dubrovčanka Vesna Lukić.

Nastupila katastrofa

Godine 2015. osnovala je tvrtku - turističku agenciju i tvrtku za povremeni prijevoz Unique collection.

Unajmili su lijep poslovni prostor, u najboljim danima imali petero zaposlenih, a baš u vrijeme zahuktavanja pandemije na leasing su uzeli i dva luksuzna vozila za prijevoz putnika jer su svi pokazatelji govorili da će im se ulaganje i više nego isplatiti.

No, ono što je uslijedilo krajem 2019. gotovo nitko u Dubrovniku nije mogao ni zamisliti. Još od kraja studenoga tvrtka polako "parkira" svoj vozni park jer je interesa sve manje, a onda s početkom 2020., a posebno uvođenjem lockdowna u ožujku, nastupa katastrofa.

"Nadali smo se da ćemo još nešto uspjeti odraditi nakon proljetnog otvaranja, no situacija u Dubrovniku je zbog zračnih linija jako loša, tako da smo na kraju morali otkazati poslovni prostor, a za zaposlenike uzeti potpore za očuvanje radnih mjesta", kaže Lukić.

image
Vesna Lukić
Božo Radić/Cropix

Taj joj novac, kaže, omogućuje da za trajanja potpore svoje zaposlenike ne pošalje na burzu, no sigurna je da će se po prestanku mjera dio zaposlenika odmah morati prijaviti na Zavod, jer mjere, kako su trenutno postavljene, tvrtki neće pomoći da održi poslovanje.

"To je naknada koja služi da mi formalno-pravno zadržimo ljude i da se ne poveća nezaposlenost, no sigurna sam da će se dobar dio tih ljudi, ne samo naših zaposlenika, u konačnici naći na burzi, jer će država u nekom trenutku prestati isplaćivati potpore, ali firme neće imati novca za daljnje poslovanje. Smatram da je ta mjera loša, to je friziranje brojeva - da smo mi odlučili otpustiti te ljude, država bi im opet morala plaćati naknadu za nezaposlenost i ništa se ne bi promijenilo. No, istina je da za poslovanje tvrtki ove mjere nisu donijele ništa", kaže Lukić.

Frizirani brojevi

Dok zbog pandemije tvrtka praktično bilježi pad prihoda od 99 posto, Lukić i dalje ima sve troškove kao što su leasing vozila, kamate na moratorij za kredite i troškove parkinga vozila - a sve to financira iz vlastitih sredstava.

"Iskreno, imamo još jako malo vremena, stečaj će za mnoge biti realnost. Mi iz povremenog prijevoza posebno smo nezadovoljni jer od države nismo tražili ništa osim toga da nam pomogne u pregovoru s bankama po pitanju kamata na moratorij na kredite. No, od države ni riječi, čak nam ni u pregovorima nisu htjeli pomoći", razočarana je Lukić.

"Nikad nismo živjeli ekstravagantno, sve što smo imali ulagali smo u biznis, a oni koji žive na sigurnim državnim plaćama, kad ih tražimo pomoć, kažu 'vidjet ćemo'. Evo, i sad se pripremamo kao da ćemo 1. travnja 2021. normalno početi raditi, ali naše želje i realnost ne moraju se preklopiti", kaže naša sugovornica.


Antonija Tretinjak:

Nekako smo izgurali godinu, no pravi problemi tek dolaze

image
Antonija Tretinjak
Ivana Nobilo/Cropix

Počela je prije 12 godina, također u krizi, kad su joj svi govorili da je luda što pokreće vlastiti obrt, no 39-godišnja Antonija Tretinjak tih se dana, u odnosu na današnje, prisjeća sa smiješkom na licu.

"Nitko nije mogao zamisliti da bi nam se moglo dogoditi da moramo zatvoriti salon i čekati neka bolja vremena", prisjeća se proljetnog lockdowna.

Njezin kozmetički salon De Luxe, u koji je Tretinjak marljivo ulagala više od desetljeća, zatvorio je vrata od sredine ožujka pa do početka svibnja, a onda se na to zatvaranje nadovezao i potres u kojem je njezin salon, smješten u strogom centru Zagreba, dodatno stradao.

"Rekli su da su to samo kozmetičke štete, ali svejedno sam usred lockdowna morala sanirati prostor kako bih prvi dan otvaranja bila spremna", priča nam ova Zagrepčanka.

Prijavila se za Vladine potpore, koje je za četvero zaposlenika primala tijekom travnja, svibnja i lipnja, te napominje da su je itekako rasteretile tijekom tih najgorih mjeseci.

"To nam je puno pomoglo jer smo bili sigurni da imamo za plaće, a da onda iz zaliha možemo financirati hladni pogon s obzirom na to da su troškovi cijelo vrijeme postojali. Oni obrtnici koji su u najmu gradskih prostora imali su sreće da su bili oslobođeni plaćanja najma, no mi smo cijelo to vrijeme plaćali puni iznos najma", tvrdi ona.

image
Antonija Tretinjak
Ivana Nobilo/Cropix

Kaže kako je među sretnijim obrtnicima - ima uhodani biznis, u strogom centru grada, s nešto kvalitetnijim uslugama koje može i nešto više naplatiti.

"Sada dolaze pravi problemi za naš sektor. Studeni i prosinac nama su inače među najboljim mjesecima - to je razdoblje domjenaka i fešti kad svi frizeri i kozmetičari imaju odličan promet, no već u studenom vidjeli smo da promet drastično pada i da će zima biti izuzetno teška", iskrena je Tretinjak.

Danas zapošljava petero radnika od kojih je jednog, nažalost, od 1. prosinca morala staviti na pola radnog vremena.

"Promet je drastično manji, a kako se za potpore imaju pravo prijaviti samo oni kojima je promet pao za više od 40 posto, mi se zasad sami financiramo. To je problematično, za ovako male biznise kao što je naš i pad od 30 posto je ogroman problem", priznaje nam.

Biznis-plan u njenoj glavi posložen je tako da smirivanje situacije očekuje od ožujka 2021., vjerujući kako će pronalazak cjepiva i bolje vremenske prilike unijeti veliku razliku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 03:12