‘BERBA‘ PRIJE BERBE

‘Lani nam je uništeno 15 tona grožđa, ove godine je opet krenulo, dolaze veprovi, čagljevi, šakali...‘

Poučeni lošim iskustvima, zaposlenici vinarije proteklih su tjedana podigli ogradu oko čitavog područja pod vinogradima
Vinogradi vinarije Pavlomir, arhivska fotografija
 Bozidar Vukicevic/Cropix

U vinogradima Vinarije Pavlomir u Novom Vinodolskom ovih dana na razne načine pokušavaju od divljih zvijeri zaštiti grožđe koje planiraju pobrati sredinom rujna.

Na 150 tisuća trsova, grožđe je u završnoj fazi dozrijevanja, no prijevremeno ga 'beru' divlje svinje, čagljevi, šakali. Kolika će šteta biti još se ne može procijeniti, ali je prošle godine bilo uništeno oko 15 tona grožđa.

Poučeni lošim iskustvima, zaposlenici vinarije proteklih su tjedana podigli ogradu oko čitavog područja pod vinogradima, a riječ je o 40-ak hektara i o gotovo četiri kilometra ograde.

„Podigli smo ogradu gotovo oko čitavog područja pod vinogradima, još malo treba da bude ograđen čitav kompleks, no, i nakon svega divlje svinje napadaju, i to svakoga dana, zapravo noću“, kaže agronom Miroslav Palinkaš, direktor Vinarije Pavlomir.

Vinarija je, dodaje, sa svojim ljudima i s lovcima Lovačkog društva Vinodol, uvela dežurstva, ali izgleda da ni to ne pomaže. „Pomaže, ali ih ni to ne odvraća“, kaže Palinkaš.

Uz divlje svinje, trsove napadaju i čagljevi

Osim stalnih 'napadača' - divljih svinja, na trsove s grozdovima chardonnaya, cabernet sauvignona, frankovke, autohtone žlahtine koju su pavlomirski vinogradari proteklih godina vratili u Vinodol, tu su i čagljevi.

Ovih dana neki su prolaznici uočili krdo od najmanje dvadesetak čagljeva kako tumara oko pavlomirskih vinograda!

Hoće li trebati ojačati tek podignutu ogradu, tek će se vidjeti, ali do berbe, koja se planira sredinom rujna, zaposlenici Vinarije Pavlomir trebat će, zajedno s lovcima, sačuvati što više uroda koji ugrožavaju divlje zvijeri.

Vinarija Pavlomir ostvarila je proteklih godina odlične rezultate u proizvodnji kvalitetnih i vrhunskih vina, te nagrađivanih pjenušaca. Glavninu tog asortimana plasira na obližnje turističko tržište, crikveničko-vinodolsku rivijeru.

Unatoč pandemijskim ograničenjima, dobre poslovne rezultate potvrdila je i u protekle dvije turističke sezone.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 05:17