PODACI O PRITUŽBAMA NA NEETIČNOST

LANI SAMO JEDAN ČINOVNIK DOBIO OTKAZ: UZIMAO JE NOVAC OD SUDA Ministarstvu uprave stiglo 276 pritužbi, 142 odbačene u startu

Ivan Malenica, ministar uprave
 Damjan Tadic / CROPIX

Za sve nevjerne Tome evo i dokaz da je naša državna uprava “čist fajn”: prema podacima iz Izvješća o podnesenim pritužbama na neetično ponašanje državnih službenika, više je onih koje državnu službu hvale – nego onih koji se opravdano žale.

Točnije, u 2019. godini Ministarstvo uprave zaprimilo je 49 pohvala na račun državnih službenika razmještenih po raznim tijelima državne uprave, a opravdanima je proglašeno samo 36 pritužbi na račun ponašanja birokrata.

Načelno je pritužbi na njih rad, naravno, bilo znatno više, no povjerenici za etiku zaključili su da je većina njih bila neosnovana, a za dio njih opravdanost je bilo nemoguće utvrditi ili su pak građani odustali od pritužbe.

Opravdanost

Pristiglo je tako sve skupa tijekom 2019. godine 276 pritužbi građana ili samih službenika na svoje kolege službenike, a 142 pritužbe u startu su bile odbačene zbog neosnovanosti.

Zanimljivo, poveći je broj pritužbi za koje povjerenici nisu mogli utvrditi opravdanost.

Od 276 ukupno pristiglih prigovora, opravdanost nije bilo moguće utvrditi kod njih 68 što u prosjeku znači da četvrtina pristiglih prigovora “završi u košu” iako su možda u njihovoj pozadini ozbiljne pritužbe.

S obzirom na rezultat ostvaren kod povjerenika za etiku, ne čudi stoga što je tijekom iste godine pred svim službeničkim sudovima u zemlji doneseno samo jedno rješenje o prestanku službe, što znači da je zbog neetičnog ponašanja, barem kad su u pitanju službenički sudovi, krivim bio proglašen samo jedan državni činovnik.

Sankcije

Taj jedan, doznajemo, zaposlenik je Općinskog građanskog suda u Zagrebu koji je proglašen krivim jer je davao netočne i nepotpune informacije, neovlašteno koristio sredstva za rad te zloporabio položaj, no kako je službenik protiv ovog rješenja podnio žalbu, postupak se dalje vodi pred Višim službeničkim sudom.

Doduše, statistika pokazuje da na godišnjoj razini zapravo malen broj pritužbi na neetično ponašanje činovnika bude proglašeno teškom povredom službene dužnosti o kojoj onda u prvom stupnju odlučuje neki od sudova.

Pred Službeničkim sudom u Osijeku lani se nije vodio niti jedan postupak zbog teške povrede službene dužnosti, a niti jedan nije zabilježen niti pred Službom disciplinskog sudovanja pri Ministarstvu unutarnjih poslova.

Najveći broj takvih postupaka, njih 14, vodilo se lani pred Službeničkim sudom u Zagrebu pri kojem je i donesena ta jedna odluka o prestanku službe, u sedam slučajeva donesena su rješenja kojima su službenici proglašeni krivima, ali snose tek financijske sankcije, jedan je postupak završen oslobađanjem službenika, a njih četiri još je u tijeku.

Na splitskom službeničkom sudu pokrenuto je pak pet postupaka, a krajnji rezultat je jedna novčana kazna, jedan obustavljen postupak te njih tri koji su još u tijeku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:28