ISPOVIJEST DR. ROTHA

‘Lani smo imali 1100 core biopsija dojki, 950 je bilo pozitivnih. Samo jedan nalaz nije podignut‘

Liječnik Klinike za tumore o optužbama pacijentice Line Budak: ‘Dobila je pisanu uputu da se javi nakon biopsije‘

dr. Andrej Roth

 Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Zagrebačka odvjetnica Lina Budak boluje od karcinoma dojke, a svoju dijagnozu saznala je nakon sedam mjeseci. Naime, njezin nalaz stajao je u Centralnom informacijskom sustavu CEZIH. S velikim zakašnjenjem za početak prijeko potrebnog liječenja i u strahu za život, Budak je prozvala liječnike Klinike za tumore, uključujući plastičnog kirurga, dr. sc. Andreja Rotha, od kojeg smo zatražili da nam odgovori na ključna pitanja. Slučajem se bave i inspekcije Ministarstva zdravstva i Unutarnji nadzor KBC-a Sestre milosrdnice.

Gđa Budak javno vas je u više navrata spomenula u kontekstu njezine bolesti i činjenice da sedam mjeseci nije saznala za dijagnozu karcinoma dojke. Kako to komentirate?

- Pacijentica je trebala doći u moju specijalističku ambulantu nakon što je otprilike dva tjedna nakon biopsije provjerila da je patohistološki nalaz gotov. Kako se to nije dogodilo, smatra da je to bila moja odgovornost i da sam ju trebao obavijestiti o rezultatima pretrage, zbog čega je podnijela prijavu Ministarstvu zdravstva. Nakon zaprimanja njezina dopisa, pokrenuta je zdravstvena inspekcija i osim Klinike za tumore, nadzor je proširen i na druge zdravstvene ustanove i na primarnu zdravstvenu zaštitu. Prema dosad utvrđenim činjenicama, pacijentica je nakon biopsije dobila jasne pisane upute da nazove kiruršku ambulantu 15 dana nakon biopsije, ali unatoč uputi, osobno odlazi na centralni šalter Klinike za tumore, četiri dana nakon uzimanja uzorka za biopsiju te preuzima u tom trenutku sve gotove nalaze. Dakle, pacijentica je iz nekog razloga previdjela informaciju da se na PHD nalaz, koji treba tražiti u kirurškoj ambulanti, čeka oko dva tjedna te da je on nužan za kompletiranje dokumentacije i daljnje liječenje. Tu je proces dijagnostike i liječenja koji bi uslijedilo stopiran jer pacijentica nije došla na očitovanje nalaza.

image

dr. Andrej Roth

Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Kada ste prvi put stupili u kontakt s Budak i koji su konkretni pregledi koje je trebala obaviti?

- Pacijentica Budak dolazi prvi put na pregled u moju kiruršku ambulantu 28. ožujka 2022., kada dostavlja vanjsku dokumentaciju mamografije i UZV-a. Nakon pregleda nalaza, obavještavam je da se radi o vrlo suspektnoj promjeni u dojci te sam odmah zatražio daljnju obradu. Procijenio sam da je zbog veličine samog tumora potreban prikaz na onkološkom konziliju da bi se odredio optimalan put liječenja - da li liječenje početi operacijom ili sistemnim liječenjem. Iz povijesti bolesti se vidi da sam zatražio detaljnu obradu, koja uključuje citološki nalaz ciljane punkcije limfnog čvora pazuha, kao i patohistološku analizu uzoraka nakon biopsije tumora.

image

Odvjetnica Lina Budak

Davor Pongracic/Cropix

No, pacijentica navodi da na uputnici piše da je riječ o benignoj tvorbi?

- Navedenu dijagnozu u zaglavlju koju pacijentica navodi (N60, benigna displazija dojki) ne upisujem ja kao ordinarijus nego sestra na prijemu, a nastavno na uputnicu koja je dostavljena od liječnika opće prakse. Bitno je napomenuti da je u tom trenutku to i ‘radna‘ dijagnoza, dok se ne dobije PHD nalaz koji bi potvrđivao malignu bolest. Napisao sam i rekao pacijentici da se javi s nalazima nakon što obavi sve pretrage, nakon čega će biti prikazana na onkološkom konziliju.

Kada je postavljena sumnja na karcinom?

- Na prvom pregledu, 28. ožujka 2022.

Budak tvrdi kako je dobila popis pretraga koje treba obaviti te da se tek nakon što ih sve obavi vrati k vama s nalazima. S druge strane kaže da nije mogla dobiti termin za MR, te da iz tog razloga nije došla na konzultacije. Kako to komentirate?

- Tu je opet ključan PHD nalaz koji nije podigla jer bi u protivnom odmah bila upućena na MR bez obzira na menstrualni ciklus.

Prema njezinim riječima, na obrascu za MR piše da se izvodi od 5 do 10 dana od početka mjesečnice te da je ona u perimenopauzi, zbog čega ima neredovite mjesečnice i da joj nitko tu činjenicu nije uzeo u obzir. Također, povlači paralelu da prema tom obrascu žene koje su u klimakteriju ne mogu obaviti pregled. Kako to komentirate?

- Točno je da je na našem obrascu navedeno ‘da se pregled radi isključivo 5 do 10 dana od 1. dana menstruacije‘, no ako je PHD nalaz maligan, MR se radi nevezano za menstrualni ciklus pacijentice.

image

dr. Andrej Roth

Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Koja je procedura oko nalaza biopsije? Uzima li se taj nalaz na šalteru ili takve nalaze isključivo daje liječnik?

- Suočavanje s činjenicom da boluje od ozbiljne maligne bolesti kod osobe može izazvati teško stanje šoka s iracionalnim reakcijama, zbog čega je važan taj razgovor s liječnikom nakon čitanja dijagnoze. Pojašnjavanje procesa liječenja, davanje preporuka za olakšavanje trenutačnog stanja i poticanje na zdraviji životni stil koji može dovesti do još boljih rezultata, kod pacijenta bude nadu i želju za ozdravljenjem. Patohistološki nalaz biopsije se upravo zbog toga izdaje pacijentima isključivo u sklopu specijalističkog kontrolnog pregleda, a nije ga moguće vidjeti ni putem aplikacije e-Građani, kao ni putem sustava CEZIH.

S obzirom na to da njezini nalazi nisu bili uredni, zašto je nitko iz bolnice sedam mjeseci nije nazvao i rekao da dođe liječniku?

- Svaki sustav, pogotovo tako velik, ima bolje i lošije dijelove i sigurno postoji prostor za poboljšanje protokola i komunikacije u ovakvim osjetljivim situacijama. Ministar Beroš je također najavio informatičke promjene u sustavu kako bi se svi bolnički nalazi vraćali obiteljskom liječniku.

Siguran sam da u cijelom ovom slučaju nitko nije napravio nešto namjerno na njezinu štetu. Kao što vjerujem da je jedini motiv pacijentice Budak ozdravljenje, htio bih da i ona nama vjeruje da se na ovaj poziv odlučujemo jer imamo isti taj motiv.

Gđa Budak proziva vas i dr. Milasa da ste u komunikaciji bili neprofesionalni. Konkretno, da se dr. Milas vrtio na stolici i gledao utakmicu. Je li to točno?

- Kolega Milas i ja smo cimeri, dijelimo sobu na četvrtom katu Klinike, gdje u pauzama između pregleda, konzilija, operacija, konzultacija, mejlova... moramo malo odahnuti od visoke razine stresa kojem smo stalno izloženi. Kolega je sjedio na stolici i ne znam što je točno gledao na ekranu svog računala, no to je bilo njegovih 5 ili 15 minuta odmora. Mislim da je uzimanje predaha na radnome mjestu gdje ste odgovorni za tuđe živote razborito ponašanje, a ne neprofesionalnost.

Smatrate li da je Budak neopravdano iznosila optužbe na vaš račun?

- Pacijentica smatra da je moja odgovornost obavijestiti je o rezultatu pretrage, no naši protokoli nisu tako postavljeni. Pacijenti su ti koji po uputama liječnika brinu o svojim nalazima i slijede liječničke procedure. Optužba je bila da nisam stavio oznaku hitnosti na njezinu povijest bolesti, no to se ne piše ako život nije neposredno ugrožen (npr. infarkt miokarda, prsnuće slijepog crijeva i sl.). Sve potrebne pretrage onkološkim pacijentima u našoj se ustanovi obavljaju u najkraćem mogućem roku te je nepotrebno, a i neispravno pisati ‘hitno‘. U svojoj je prijavi navela i da sam joj se obratio povišenim i drskim tonom, no da to nije način na koji komuniciram može potvrditi svatko tko me poznaje, naročito moji pacijenti.

Budak opetovano navodi da je njezin nalaz biopsije bio izgubljen. Je li to točno?

- Nalaz nije bio izgubljen jer je 19. travnja unesen u Centralni informacijski sustav CEZIH. Od tog je datuma nalaz bio dostupan i pacijentica je o njemu mogla dobiti sve informacije u specijalističkoj ordinaciji.

Tvrdi i da joj je sestra na šalteru rekla da više nema niti jednog nalaza koji treba dobiti. Je li to točno?

- S obzirom na to da se PHD nalaz ne izdaje pacijentima na ruke, već isključivo u sklopu specijalističkog kontrolnog pregleda, sestra je pacijentici na centralnom šalteru predala sve nalaze. PHD nalaz koji se podiže na šalteru kirurške ambulante sestra nije mogla vidjeti jer su tada protekla samo četiri dana od biopsije i rezultat još nije bio unesen.

image

Odvjetnica Lina Budak

Davor Pongracic/Cropix

Koliko se biopsija godišnje napravi na Klinici?

- Lani je u našoj Klinici za tumore napravljeno ukupno oko 1100 core biopsija dojki, od čega ih je 950 bilo pozitivnih, a samo jedan nalaz nije podignut.

Jeste li dosad imali slične pritužbe pacijentica?

- U 28 godina rada na Klinici za tumore ovo mi je prvi ovakav slučaj, no želio bih da je i posljednji, čemu bi vrlo vjerojatno pridonijele određene sustavne promjene i daljnja edukacija svih zdravstvenih djelatnika i pacijenata.

Smatrate li da je slučaj pacijentice Budak negativno utjecao na povjerenje pacijenata prema javnom zdravstvu i Klinici za tumore?

- Sudeći prema brojnim pozitivnim pozivima i porukama podrške koje sam dobio nakon što je moje očitovanje objavljeno u javnosti, ali i pacijenticama koje me zaustavljaju na hodnicima naše Klinike i nude pomoć ako će trebati svjedočiti pred nadležnim institucijama (što, nadam se, neće biti potrebno), rekao bih da nam javnost vjeruje. Pacijenti vide da svojim radom u okolnostima gdje nedostaje medicinskog osoblja nastojimo dati osobni i profesionalni maksimum i da su uz sve izazove naši liječnici u samom svjetskom vrhu prema svojim rezultatima.

Primjerice, nedavno je mladom pacijentu u KBC-u Rebro istodobno presađena jetra i srce istog donora, što je iznimno složena transplantacija koje se i u svijetu vrlo malo izvode, a prije nekoliko mjeseci u KBC-u Sestre milosrdnice prvi je put u Hrvatskoj i u ovom dijelu Europe učinjen zahvat ireverzibilne elektroporacije na dva pacijenta oboljela od karcinoma jetre s razvijenim metastazama, kojima su uništeni tumori.

Navedena metoda je potencijalno rješenje za terapiju tumora i metastaza smještenih duboko u jetri, koji su nedostupni kirurgiji i ostalim metodama liječenja.

Prostora za poboljšanje uvijek ima, no generalno mislim da su pacijenti zadovoljni našom stručnošću, dostupnošću i istinskom brigom za njihovo zdravlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. ožujak 2024 10:11