REAKCIJA NA KOLUMNU

Lauc i Bakić: ‘Niti smo bili na Festivalu slobode, niti smo ga na bilo koji način podržali‘

Izlaz iz ove krize vidimo kroz cijepljenje, ali razumnim pristupom - prvo fokusirati sve na cijepljenje starijih od 60 godina, ističu
Festival slobode 2.0, skup protivnika epidemioloških mjera u organizaciji Inicijative Prava i slobode.
 Dragan Matic/Cropix

Reagiranje Nenada Bakića i Gordana Lauca:

U Jutarnjem listu od ponedjeljka 20. rujna u tekstu naslovljenom "Koliko dugo će još Hrvatska biti prisiljena trpjeti teror šarlatana" autora Roberta Bajrušija smo u kontekstu Festivala Slobode navedeni kao "Zaista, što može poći po zlu ako se oko neke ideje okupe Velimir Bujanec, Ivan Vilibor Sinčić, Zlatko Hasanbegović, Gordan Lauc i Miro Bulj.

K tome, takvom se trustu mozgova dodatno pridruže Mislav Kolakušić, Marin Miletić, *Nenad Bakić?, Lidija Gajski, Toni Cetinski i onaj gospodin iz Vukovara, koji tvrdi da ga je angažirao glavom i bradom Isus, kako bi širio istinu, pa cjepivo nazvao 'genocidnim' te ustvrdio kako je 'nuspojava cjepiva sterilizacija'", navode u svojoj reakciji na spomenuti članak znanstvenici Gordan Lauc i Nenad Bakić te ističu kako nisu bili na Festivalu iako neke ideje podržavaju.

'Kao što znate, niti smo bili na Festivalu, niti ga na bilo koji način podržali. S epidemiološkim pristupom koji implicirate navodeći nas nismo suglasni, iako s mnogim ljudima u Hrvatskoj dijelimo neke ideje, kao što je, primjerice, neprimjerena upotreba maski u školama, ili izolacija cijelih razreda.

Štoviše, kao što smo mnogo puta naglasili, izlaz iz ove krize vidimo kroz cijepljenje, ali razumnim pristupom - prvo fokusirati sve resurse države na cijepljenje starijih od 60 godina, za koje je bolest opasnija i 1000 puta, pa tek onda razmišljati o načinu kako potaknuti i mlađe na cijepljenje. U Hrvatskoj je do sada 93% svih smrti sa i od SARS-CoV-2 virusom bilo kod starijih od 60 godina, dakle uz današnju razinu prokuženosti i cijepljenja, daljnje poticanje mlađih na cijepljenje može imati samo vrlo mali učinak (može promijeniti broj umrlih za možda nešto više od 1%).

Ponosni smo da se pristup Vlade RH u najvećoj mjeri podudara s našim pristupom Pandemijskog realizma, te da su naše ideje prevladale i u javnosti, gdje se samo još mali, ali, nažalost, naročito zagrižen dio ljudi zalaže za pristup 26 znanstvenika iz famoznog Apela. Jednako tako smo svjesni da smo, nažalost, glavna meta njihovih podmetanja i propagande.

Pozivamo čitaoce da načela za koja se zalažemo pogledaju na našoj stranici PandemijskiRealizam.net, posebno obrativši pažnju ondje na naš blog kao i pregled povijest epidemije u Hrvatskoj, te naše komentare na našim Facebook zidovima', ističu Lauc i Bakić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:20