ŠAMAR PREMIJERU

Lauc napao Vladu, optužio ih da imitiraju komunističke vođe, uvode kontrolu nad građanima...

Da bi potvrdio svoju tezu o navodno nepotrebnoj Vladinoj odluci, vratio se u vlastito djetinjstvo i referirao na Titovu smrt

Gordan Lauc

 Tomislav Kristo/Cropix

Gordan Lauc, član znanstvenog savjeta Vlade Republike Hrvatske, preko Facebooka je, žestoko i neuvijeno napao odluku Vlade premijera Andreja Plenkovića oko uvođenja covid-potvrda u javnim institucijama. A da bi potvrdio svoju tezu o navodno nepotrebnoj Vladinoj odluci, vratio se u vlastito djetinjstvo i referirao na smrt "najvećeg sina naših naroda i narodnosti" – Josipa Broza Tita:

"Kada je Tito umro imao sam samo devet godina, no i danas se vrlo živo sjećam straha koji je taj devetogodišnji dečkić osjetio za svoju budućnost kada su objavili da je Tito umro. Sustavnim pranjem mozga država je postigla da se devetogodišnje dijete pita hoće li preživjeti bez "velikog vođe" koji se brinuo za njega. No to nije bilo tako samo u socijalizmu, tako je od početka civilizacije – države i narodi trebaju vođe koji se "brinu za male ljude", napisao je u uvodu. A onda je krenuo u pravi napad.

Prema Laucovom javnom tumačenju, ljudi su životinje koje žive u čoporima, a opstanak pojedinca u čoporu je stvar "milosti" vođe čopora, a to je u trenutnoj situaciji – hrvatska Vlada. Pa kaže on "Naša Vlada je napravila ono što je najbolje za njih. Uveli su "mjere" koje će zadovoljiti one koji se boje, a onima koji se protive tim mjerama samo trebaju pokazati na Sloveniju, Italiju ili Austriju i reći da su oni zapravo uveli puno blaže mjere. I naša Vlada zna da mjere koje uvode nemaju nikakav značajan utjecaj na epidemiju. Naša Vlada je covid-potvrde uvela samo kako bi se pokazala dobrim "velikim vođom" koji se brine za one koji se boje. Ti koji se boje su nažalost jako glasni u medijima, a njihov strah aktivno potpiruje pandemijski marketing koji će samo kroz dodatno testiranje javnih i državnih službenika svaki dan nekoliko dodatnih milijuna prebaciti iz naših džepova u džepove industrije pandemije", glasi Laucova kritika.

A potom, za kraj, Gordan Lauc otvoreno poziva na otpor: "Ako želimo da se ove mjere ukinu, ona tiha većina koja ih ne podržava mora to jasno i glasno reći. Podijelite ovaj post, ili sami napišite da želite preuzeti odgovornost za svoje zdravlje i da ne želite da Vlada "glumi Tita". Ako vi nastavite šutjeti, a oni koji se boje uz potporu pandemijskog marketinga nastave širiti strah, "mjere" će samo biti sve strože i strože…".

Ukratko, član Znanstvenog savjeta, optužuje Vladu da imitira komunističkog vođu, uvodi potpunu kontrolu nad građanima, ulazi u mutne financijske poslove s "pandemijskom industrijom", a usto je nesposobna, jer ne zna zaustaviti širenje covida. Ovo je žestoki odgovor Plenkoviću, koji iz nepoznatih razloga, mjesecima odbija maknuti Gordana Lauca, unatoč njegovim skandaloznim istupima. Dapače, to je baš glasan šamar premijeru.

Napušta li Lauc Znanstveni savjet?

Pitali smo gospodina Lauca znači li ovaj istup kako je odlučio napustiti Znanstveni savjet. Čini se da ne. Uostalom, evo što je kazao:

"Znanstveni savjet je skup pojedinaca koji su se odazvali pozivu Vlade da im pomogne upravljati pandemijom. Savjet niti donosi odluke, niti prima naknadu za svoj rad. Dok Vlada želi slušati moje savjete ja ću ih nastaviti i dalje savjetovati. Činjenica da su donijeli neke odluke koje su u suprotnosti s onim što mislim i savjetujem nije razlog da ih prestanem savjetovati. Štoviše, to je razlog da još glasnije i argumentiranije iznosim svoje mišljenje u nadi da će Vlada promijeniti odluke za koje mislim da su pogrešne".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:59