ODGOVOR ĐIKIĆU

Lauc o mogućem sukobu interesa: ‘O tome sam poslao dopis Znanstvenom savjetu, pročitajte ga‘

‘S nekim kolegama se nisam slagao u određenim interpretacijama i procjenama, no to nikada ne bih definirao sukobom‘
Gordan Lauc
 Sandra Simunovic/Cropix

O događajima o kojima danas čitamo u medijima ne znam ništa osim onoga što čitam, a i to nije baš jasno. S nekim kolegama se nisam slagao u određenim interpretacijama i procjenama, no to nikada ne bih definirao sukobom već nepoklapanjem stavova, rekao nam je Gordan Lauc, profesor na Farmaceutsko-biotehnološkom fakultetu, vlasnik biotehnološke tvrtke Genos i član Znanstvenog savjeta za borbu protiv pandemije koronavirusa Vlade RH.

Na naš upit o njegovu potencijalnom sukobu interesa u Znanstvenom savjetu na što je u svom pismu upozorio Ivan Đikić, Lauc nam je proslijedio dopis koji je poslao na Znanstveni savjet o njegovu mogućem sukobu interesa.

„Mislim da je minimum što bismo kao Znanstveni savjet trebali napraviti je jasno deklarirati svoje potencijalne sukobe interesa, a ne bi bilo loše i formirati javno dostupni dokument na tu temu. Evo ja počinjem od sebe:

1) Vlasnički udjeli, upravljačka prava i zaposlenje u institucijama koje potencijalno mogu profitirati na pandemiji

Vlasnik sam tvrtke Genos d.o.o. koja je provela postupak validacije qPCR testa za SARS-CoV-2. Iako smo proveli validaciju, nikada nismo počeli raditi analize jer smo izračunali da bi po tadašnjim cijenama naša profitna marža bila oko 80% što nismo smatrali moralnim u pandemiji. Isto tako Genos prodaje GlycanAge test biološke dobi koji je prema našim preliminarnim rezultatima bolji prediktor teškog oblika COVID-19 od dobi bolesnika.

Zaposlen sam na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu koji nije na bilo koji način uključen u qPRC testiranje na SARS-CoV-2 ili razvoj cjepiva.

2) Prihodi od predavanja, sponzorstva i sl. od tvrtki koje potencijalno mogu profitirati na pandemiji

U 2020. godini održao sam jedno predavanje na kongresu koje je sponzorirao JGL d.o.o..

U sklopu gore navedenog zaključujem da sam u potencijalnom sukobu interesa, te da bilo koji moj savjet koji bi išao u smjeru povećanog opsega testiranja treba promatrati u kontekstu moguće financijske dobiti koje bi iz toga mogla proizaći“, navodi u svome dopisu Gordan Lauc.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. kolovoz 2022 13:03