STANJE EPIDEMIJE

Laucova firma i Primorčeva bolnica provele serološku studiju: ‘Covid je preboljelo 40% Hrvata‘

Član Vladina Znanstvenog savjeta Gordan Lauc tvrdi da je preliminarne rezultate studije predstavio na današnjem sastanku
 Goran Mehkek/Cropix

Član Vladinog Znanstvenog savjeta Gordan Lauc osvrnuo se na vijest da je u Hrvatskoj detektirana tzv. britanska varijanta koronavirusa. Na svom je Facebooku Lauc objavio tri slike iz prezentacije za koju kaže da je imao na današnjem sastanku Znanstvenog savjeta, a tvrdi da se na njima nalazi sve što treba znati o rizicima koje donosi tzv. britanski soj.

- Za one koje ne vole previše čitati, na ove tri slike koje sam prikazao na današnjem sastanku Znanstvenog savjeta imate sve što trebate znati o rizicima koje donosi B.1.1.7 varijanta SARS-CoV2 (tzv. opasni invazivni britanski soj), napisao je Lauc i dodao da britanski soj ne predstavlja značajan rizik u Hrvatskoj.

Ističe da B1.1.7 varijanta predstavlja rizik za zemlje s malim brojem oporavljenih pacijenata.

Lauc dodaje i da je broj potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom manji od pravog broja zaraženih, zbog ograničenog broja testiranja. Na jednom od slajdova je otkrio i podatak za koji tvrdi da je izvučen iz dosad neobjavljene serološke studije, a koju je provela njegova tvrtka Genos u suradnji s bolnicom Sveta Katarina, čiji je čelni čovjek još jedan član Znanstvenog savjeta Dragan Primorac.

Prema tom istraživanju, covid-19 u Hrvatskoj preboljelo je, prema preliminarnim podacima, oko 40 posto populacije, odnosno između 1,6 i 2 milijuna građana. U jednom od komentara u diskusiji koja se razvila ispod njegova statusa najavio je više detalja o serološkoj studiji 'uskoro'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:42