FRANCUSKI MINISTAR ZA EUROPU

Laurent Wauquiez: Fondovi vas čekaju, ali morate preuzeti i svoj dio tereta EU

ZAGREB - Laurent Wauquiez (1975., Lyon) ministar je za europske poslove u sklopu ministarstva vanjskih i europskih poslova koje vodi Alain Juppe (Wauquiezov status odgovara, otprilike, statusu državnih tajnika u Hrvatskoj). Wauquiez je već sa 29 godina postao parlamentarni zastupnik, a Sarkozyju se pridružio 2005. dok je sadašnji francuski predsjednik obnašao dužnost ministra unutarnjih poslova.

U francusku je vladu ušao 2007. godine, i to kao portparol, da bi lani prešao u ministarstvo vanjskih poslova. U pisanom intervjuu za Jutarnji list Wauquiez je, čini nam se, samo pojačao dojam da je Hrvatska, napokon, na samo centimetar, dva od ulaska u Europsku Uniju.

Je li realno očekivati kraj pregovora u lipnju ili početkom srpnja?

- Francuska odlučno podupire kandidaturu Hrvatske za ulazak u Europsku Uniju. Premijer François Fillon je prošlog ljeta u Dubrovniku izjavio da će Hrvatska biti 28. članica Europske Unije. Ja sam na to podsjetio prošli tjedan u Bruxellesu, i za Francusku je to neosporno. Značajni napori koje je vaša zemlja učinila u pogledu ispunjavanja kriterija za pristupanje trebali bi osigurati brzo zaključivanje pregovora, po mogućnosti u lipnju.

Koje su, zapravo, preostale prepreke do svršetka pregovora?

- Francuska je tu da pomogne Hrvatskoj. Ona je uz vas i radi na tome da pregovori brzo napreduju. Napori koje još treba poduzeti tiču se posebice Poglavlja 23 - pravosuđe i temeljna prava. Teškoća je u tome što vrednovanje određenih napora ne može biti kratkoročno.

Primjerice, nije dovoljno postaviti pravila koja jamče regrutiranje neovisnih sudaca, nego treba osigurati da imenovani suci budu neovisni i rade učinkovito. Drugim riječima, važno je uvjeriti se da su reforme koje je Hrvatska provela dugoročno zaživjele.

Naš je pristup pragmatičan. Mi želimo da proširenje bude uspješno, no ne želimo pritom beskonačno odgađati pristupanje uz izgovor da nemamo načina uvjeriti se u stvarnu primjenu predloženih mjera. Iz toga je proistekla ideja o praćenju.

Što se nalazi iza ideje o monitoringu? Smatrate li da će biti prihvaćena?

- Treba razumjeti cilj Francuske. Ne radi se o odgađanju pristupanja Hrvatske, nego je, naprotiv, riječ o olakšanju tog pristupanja na osnovi ozbiljnog i jakog procesa. To je jasan europski stav. To je stav podrške naporima Hrvatske.

Vaša zemlja to dobro razumije. Imao sam brojne kontakte s vašim vlastima i vjerujem da hrvatska Vlada dobro razumije da će ovaj prijedlog pomoći pri uvjeravanju najrezerviranijih zemalja. Između ostalog, otišao sam i u Berlin kako bih predstavio ovaj pristup.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 19:29