FACEBOOK RAT

Lavrov pohvalio Milanovića, HDZ u ekstazi: ‘Nema razlike između njegovih i Putinovih tvrdnji‘

Vladajuća stranka reagirala na poruku koju je ruski ministar vanjskih poslova uputio hrvatskom predsjedniku.

Predsjednik RH Zoran Milanović

 Davor Pongracic/Cropix/Cropix

U središnjici vladajuće stranke likuju nakon što je predsjednik RH Zoran Milanović još jednom pohvaljen iz Kremlja. Brzo nakon što je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pohvalio izjavu hrvatskog predsjednika da je rat u Ukrajini posredni rat koji SAD i NATO vode protiv Rusije, rekavši da je Milanovićeva tvrdnja "iskrena i poštena", HDZ je preko stranačkog Facebook profila poručio kako su to "posve očekivane pohvale".

- Uostalom, Milanovićeve izjave o "posredničkom ratu koji SAD i NATO vode protiv Rusije uz pomoć Ukrajine" ili o "apsurdnosti sankcija protiv Rusije" u potpunosti se poklapaju sa službenim moskovskim narativom. Nema razlike između onog što tvrde Milanović ili Putin (ili Lavrov) dok opravdaju svirepu agresiju na Ukrajinu - tvrde u HDZ-u.

Iz vladajuće stranke poručuju kako Kremlj jednakom žestinom uživa i dok Milanović pljuje po Europskoj uniji i podmeće teze o porobljenih Hrvatima.

"Kremlj podjednako uživa i dok Milanović, opet i samo u korist ruskog nedemokratskog režima, pljuje po EU ili podmeće apsurdne teze o Hrvatima kao ‘američkim robovima‘. Zanimljivo će biti pratiti kako se sada koprcaju ‘Karijesovi mališani‘ koji su bespogovorno slijedeći Milanovića odbili pomoći Ukrajini: Grbin & Grmoja, Raspušenko & Beljak, Pavliček & Benčić, Penava & Bauk…", poručili su iz središnjice HDZ-a.

Oporba o pohvalama Lavrova na račun Milanovića

Pohvalu ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova na račun predsjednika Zorana Milanovića zbog izjave o "posrednom ratu Washingtona i NATO-a protiv Rusije" predstavnici oporbe ocjenjuju od zabrinjavajuće do toga da neće naštetiti Hrvatskoj.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov pohvalio je u srijedu izjavu Milanovića, koji je prošlog vikenda rekao da "Washington i NATO preko Ukrajine vode proxy (posredni) rat protiv Rusije".

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin rekao je novinarima kako ne zna što je rekao Lavrov, ali je točno da je rat izazvan ruskom agresijom na Ukrajinu.

Rusija je napala Ukrajinu, kao što je Srbija svojedobno napala Hrvatsku, i to je jedino što je točno, poručio je Grbin.

Na inzistiranje novinara da ocijeni šteti li Milanovićeva izjava Hrvatskoj odgovorio je kako je njegov stav vrlo jednostavan - Rusija je napala Ukrajinu, a drugo ga ne zanima.

Nikola Grmoja (Most) kaže kako ga ne zanima što govori Milanović uz poruku da saborska oporba nije protiv Ukrajine jer je jasno osudila rusku agresiju.

Smatra da će Rusija koristiti bilo kakvu izjavu koja će opravdati njene postupke, a izjave Milanovića ne mogu našteti Hrvatskoj jer se znaju hrvatski strateški partneri i gdje Hrvatska ide.

"S Milanovićem se oko nekih stvari slažemo, kao što su sulude epidemiološke mjere i odnos prema BiH, ali oko mnogih drugih stvari nemamo zajednički stav", rekao je Grmoja.

Također je upozorio da se u Europi podignula "antiruska hajka", jer ako osuđujemo rusku agresiju to ne znači da su svi Rusi odgovorni za rat.

Ivana Kekin iz Kluba zeleno lijevog bloka ocijenila je kako bi se svatko trebao zabrinuti ako ga pohvali visoki dužnosnik Rusije, koja već godinu dana provodi agresiju na drugu zemlju. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2023 05:46