U SALI KBC-a ZAGREB

LAŽ O BIJEGU USRED OPERACIJE Kirurg nije otišao, nego je ostao pet i pol sati nakon svoje smjene

Iz KBC-a poručuju da je sve učinjeno u skladu sa strukom i da pacijent ni u jednom trenutku nije bio ugrožen
 Tom Dubravec / EPH

Ovih je dana slučaj kiruga koji je navodno ostavio pacijenta na kirurškom stolu kad mu je završila smjena, a operaciju je nastavio drugi kirurg podigao veliku prašinu u javnosti. No ravnatelj KBC-a Zagreb, doc. dr. Zlatko Giljević, demantira da se išta dogodilo mimo pravila i etike struke. No Giljević ne demantira probleme koji su za bolnice nastali s novim kolektivnim ugovorom, odnosno europskim propisima po kojima liječnici godišnje ne mogu imati više od 180 prekovremenih sati niti raditi dulje od 16 sati dnevno u komadu, nakon čega slijedi dan, a poslije vikenda dva dana odmora.

Smjenskim se radom pokušao smanjiti broj prekovremenih sati, ali se pokazalo da u hrvatskim bolnicama, a poglavito na krurgiji, nedostaje liječnika za takav način rada. Giljević kaže kako teško može izbjeći plaćanje prekovremenih sati i tvrdi da izračuni govore da će po novoj organizaciji rada izdaci za prekovremene biti veći nego prijašnjih mjeseci ili će morati zaposliti veći broj liječnika kojih, istina, trenutno nema na “tržištu”. Bilo kako bilo, smjenski rad će, ovako kako je zamišljen, očito morati na remont, a potvrđuje to i ministar Rajko Ostojić.

Po njemu će analiza rada u protekla dva mjeseca pokazati gdje treba i što mijenjati da se ne bi smanjio i opseg posla i kvaliteta liječenja. Naime, podaci iz bolnica govore da je primjerice broj operacija prepolovljen jer u jutarnjim satima ima premalo liječnika (zbog slobodnih dana nakon dežurstava).

Primjerice, u KBC-u Sestre milosrdnica u vrijeme štrajka u listopadu radilo se pedesetak većih i manjih operacija na dan. Taj je broj više nego prepolovljen pa su danas u pogonu samo tri kiruške dvorane. Nije bolje ni na Internoj klinici te bolnice gdje je trosmjenski rad također doveo do toga da liječnik zbog korištenja slobodnih dana radi samo dva dana u tjednu!

- Nikad nismo imali liste čekanja za operacije, a sad na žalost moramo odgađati zahvate - kaže nam dr. Trpimir Goluža, ginekolog u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj.

Dodaje da od pet operacijskih dvorana rade tri, a to znači da se umjesto uobičajenih 15 do 20 operacija na dan, izvede tek polovica.

Slično je i u Klinici za traumatologiju, gdje od osam operacijskih dvorana rade četiri pa se umjesto uobičajenih tridesetak operacija dnevno obavi tek 10 do 12. Zbog trosmjenskog rada umjesto ujutro pacijenti se operiraju i u ponoć, a o tome bi primjerice dijabetičari imali što reći. Liječnik u ambulanti u osam sati rada mora pregledati čak stotinjak pacijenata, a to znači manje od pet minuta za svakog.

U karlovačkoj bolnici za vikend su radile četiri liječničke ekipe u smjenama od 8 i 16 sati, ali je zato na cijelom ginekološkom odjelu u ponedjeljak radilo samo dvoje ginekologa.

Oni su se trebali skrbiti o 40 pacijentica i još raditi u trudničkim ambulantama, što pokazuje da je problem s trosmjenskim radom još veći u malim bolnicma u kojima i bez ove “inovacije” nedostaje liječnika po odjelima.

Nakon svih informacije koje stižu iz bolnica u kojima je uveden smjenski rad, čini se da barem zasad nema boljitka ni za liječnike, a osobito za pacijente.

Radi se manje nego tijekom štrajka, pacijentima se odgađaju operacije i dijagnostika, kvaliteta pregleda je upitna, liječnici rade manje zbog slobodnih dana nakon rada vikendom pa svi s nestrpljenjem čekaju što će nakon ovog bolničkog eksperimenta konačno odlučiti ministar.

Kirurgu smjena završila u 16 sati, a ostao je do 21.30

- Kirurg koji je radio u jutarnjoj smjeni u tri poslijepodne ušao je u kiruršku dvoranu, gdje ga je čekao hitni pacijent sa zapletajem crijeva. No, nije točno da je u 20 sati ostavio pacijenta jer mu je završila smjena. Naime, njegovo je radno vrijeme taj dan bilo do 16 sati pa ne stoji, kako su to objavili neki mediji, da je otišao iz kirurške dvorane nakon svoje smjene niti je s ekipom ostavio pacijenta - tvrdi Giljević i dodaje da ni u jednom trenutku liječnici nisu ugrozili život pacijenta.

Giljević dodaje da je isti kirurg ostao i operirao nakon što mu je isteklo redovito radno vrijeme, i to do 20 sati, kad mu se pridružio iskusniji kolega s kojim je nastavio operirati još sat i pol. Tek oko 21.30 sati kirurg je otišao, a u tom je trenutku u bolnici bio više od 13 sati. Ravnatelj kaže da je kirurg o kojem se u cijeloj zemlji govori kao o neosjetljivom liječniku danas u ravnateljstvu dao izjavu prema kojoj on neistinitu informaciju nije dao novinarima. Ističe da je oko te operacije sve učinjeno u skladu sa strukom i da pacijent ni u jednom trenutku nije bio ugrožen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 14:29