TAJNA VEZA

Lažnom panikom oko svinjske gripe izmuzli milijune od država

Članovi koji su donosili odluke o pandemiji bili su i konzultanti farmaceutskih tvrtki
 Nina Đurđević / CROPIX

Nepotrebno su izgubljene milijarde dolara za cjepivo i antivirusne lijekove koji nikad neće biti potrošeni samo zato što je Svjetska zdravstvena organizacija neopravdano proglasila pandemiju svinjske gripe . Donedavna sumnja o prošlogodišnjoj nepotrebnoj panici potvrđena je ovih dana i rezolucijom Parlamentarne skupštine Vijeća Europe o upravljanju pandemijom svinjske gripe. U njoj se jasno kaže da je trošak i širenje panike među građanima posljedica loše odluke SZO-a.

Parlamentarna skupština u svojoj rezoluciji žali što SZO nije objavio imena članova svojih tijela, koja su donosila odluke o pandemiji i smjernicama za liječenje i cijepljenje, s obzirom na to da su neki od njih bili konzultanti farmaceutskih tvrtki, što znači da su bili u sukobu interesa i nikako nisu smjeli donositi tako važne odluke.

Skupština je hitno zatražila veću transparentnost i bolje upravljanje mogućim zdravstvenim rizicima u javnom zdravstvu, kao i zaštitne mjere protiv onoga što naziva “nedopušteni utjecaj osobnog interesa”. Pozvani su javni zdravstveni fondovi da podupru nezavisna istraživanja i stručne savjete te eventualno prisile na njihovo financiranje obveznim doprinosom farmaceutsku industriju. Mediji su pak pozvani da izbjegavaju senzacionalizam kad je riječ o javnom zdravstvu.

S obzirom na to da je SZO prije godinu dana dramatično proglasio pandemiju gripe H1 N1 i tako prisilio zemlje da kupe milijune doza cjepiva i antivirusnih lijekova, mnogi su mu vjerovali kao najvećem zdravstvenom autoritetu u svijetu.

I Hrvatska je naručila čak 1,5 milijuna doza cjepiva i stotine tisuća kutija antivirusnih lijekova Tamiflu i Relenza. Samo za cjepivo trebalo je izdvojiti oko 70 milijuna kuna. U državu je stiglo oko 340.000 doza (ostalo je navodno zamijenjeno za sezonsko cjepivo), a potrošeno je prema nekim podacima tek 20.000, dok drugi tvrde da nije cijepljeno niti 10.000 osoba. Sezona gripe u Hrvatskoj, za koju se vjerovalo da će biti apokaliptična, protekla je puno benignije nego obična sezonska gripa, a tako je bilo i u ostatku svijeta.





No, nisu svjetski farmaceutski moćnici uz pomoć SZO-a nasanjkali samo Hrvatsku koja je u vjetar bacila gotovo 20 milijuna kuna usred recesije (oko tri milijuna kuna platit će se uništavanje nepotrošenog cjepiva). Velik dio zemalja nabavio je i cjepivo i lijekove za gotovo sve svoje stanovnike jer psihoza koja je stvorena prošle jeseni nije dopuštala nikakav otpor, tim više što se tada nije znalo ono što se zna danas.

Naime, nedavno je British Medical Journal u svom izvješću naveo imena nekih dužnosnika SZO-a koji su odlučivali o upravljanju pandemijom svinjske gripe, a bili su ili su još uvijek konzultanti farmaceutskih divova poput Rochea, GSK, Wyetha, Hirona, Berna Biotecha, ViroPharma... Taj ugledni časopis ističe kako je bilo samo pitanje vremena kad će SZO proglasiti pandemiju “bilo čega”, a sve je počelo panikom oko ptičje gripe, SARS-a i sličnih virusnih bolesti. Već prije šest ili sedam godina krenulo se s preporukama o nabavi antivirusnih lijekova, smjernicama “za obranu od virusa”. Tadašnji pandemijski plan potpisalo je šest stručnjaka SZO-a ili, bolje rečeno, Europska znanstvena skupina za gripu. BMJ navodi kako su dvojica - D. Lavanchy i R. Snacken - istodobno radili studije i brošure o Tamifluu za Roche.

Da sve bude interesno povezanije, Snacken je u to vrijeme radio i za belgijsko ministarstvo zdravstva. Članovi Europske znanstvene radne skupine za gripu Karl Nicholson i Nizozemac Abe Osterhaus također su radili marketinški materijal za Roche, a kao predstavnica švedskog Instituta za infektivne bolesti Annike Linde za Europsku agenciju za registraciju lijekova prezentirala je prednosti Tamiflua, premda je primala novac od proizvođača Rochea. Karl Nicholson i Abe Osterhaus te Fred Hyden primali su novac i od GSK, a autor dodatka o smjernicama za cijepljenje u vrijeme pandemije dr. Arnold Monto uzimao je novac za konzultantske usluge i istraživanje od spomenute dvije tvrtke, ali i od proizvođača cjepiva ViroPharma.

Riječju, BMJ tvrdi da je većina onih koji su na bilo koji način ispred SZO-a proteklih godina sudjelovali u donošenju ključnih odluka u vezi s gripom istodobno bili konzultanti farmaceutske industrije, za što su primali novac. Nakon ovih nalaza i BMJ-a i Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Svjetska zdravstvena organizacija gubi veći dio svoje vjerodostojnosti. Ubuduće i kad dođe pravi “vuk” mnogi neće povjerovati SZO-u da treba proglasiti pandemiju, što može biti vrlo opasno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 20:05