OŠTAR KOMENTAR

Le Monde: Niti jedna država nije tako loše primljena u EU kao Hrvatska! Da sam Hrvat, otkazao bih im poštovanje

 Elvir Tabaković/CROPIX

Niti jedna država nije tako loše primljena u EU kao Hrvatska, sukus je članka objavljenog u uglednom francuskom listu Le Monde . Autor teksta, Francois de Bernard, voditelj GERM-a, studijske i istraživačke skupine o modernizaciji, prozvao je francuskog predsjednika, ali i cjelokupno članstvo Europske unije zbog svođenja potpisivanja pristupnog ugovora na tehničku stavku posljednjeg summita u Bruxellesu.

- Moram reći da sam Hrvat u ovom trenutku bio bih posebno ljut na EU, točnije na njene čelnike te bih bio u napasti da ih, pored toliko nespretnosti, nepristojnosti i nemara, kolektivno otpremim i otkažem im poštovanje - piše Bernard, ljut zbog toga što je 'beskrajni' i 'ponižavajući' pregovarački proces zaključen te prigodnim videima ' Welcome to Croatia'.

Posebno je prozvao francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja zbog toga što je na potpisivanje poslao nižerangiranog izalsanika, umjesto da sam prisustvuje tom, posebno za Hrvate, povijesnom činu. Sve primjedbe o težini ekonomske krize i malenom sudjelovanje Hrvatske u europskom proračunu odlučno odbacuje kao razloge za ovakav odnos, ali tekst završava u optimističnom tonu, sa nadom da će EU ipak primiti 'dostojanstveno, s poštovanjem i povjerenjem'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 13:42