SDP-ova ZASTUPNICA

LEAKOVIĆ 'Što radi ministarstvo na zaštiti najugroženijih u vrijeme pandemije? Ministrica kao da je nestala u proteklih nekoliko tjedana'

Karolina Leaković
 Goran Mehkek / CROPIX

SDP-ova saborska zastupnica Karolina Leaković upitala je u srijedu što poduzima Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku kako bi zaštitilo najugroženije skupine u društvu za vrijeme pandemije koronavirusa.

- Gdje se Ministarstvo demografije, obitelji i mladih danas nalazi kad je riječ o mjerama koje je poduzelo u odnosu na epidemiju koronavirusa, kakva je situacija s našim najugroženijim građanima za koje je nadležno, osobama s invaliditetom, djecom, beskućnicima, osobama u riziku od siromaštva - upitala je Leaković.

U saborskoj raspravi o prijedlogu zakona o Centru za posebno skrbništvo upozorila je i na dojave o porastu nasilja u obitelji koje, ističe, pokazuju da dom nije za sve žene najsigurnije mjesto.

- Što Ministarstvo radi, od ministrice nisam imala prilike ništa čuti, kao da je nestala u proteklih nekoliko tjedana - poručila je SDP-ova zastupnica.

Državna tajnica Marija Pletikosa ustvrdila je kako je spomenuto ministarstvo poduzelo sve potrebne mjere vezane za pandemiju koronavirusa.

Osigurani su, kaže, kadrovi za kvalitetnije pružanje usluga, poslani naputci o postupanju kod potrebe privremenog smještaja u kriznim situacijama, a svi pružatelji usluga rade i sve ustanove u sustavu socijalne skrbi osiguravaju dezinfekcijska sredstva i potrebnu zaštitnu opremu.

Pletikosa je dodala kako su u suradnji s Nacionalnim stožerom civilne zaštite zabranjeni posjeti ustanovama socijalne skrbi koje skrbe o djeci i mladima, osigurani su prostori za samoizolaciju ili karantenu, a u ministarstvu djeluje i krizni stožer koji radi 24 sata dnevno.

Za sam zakon o Centru za posebno skrbništvo, koji su uz manje primjedbe zastupnici podržali, rekla je da se njegovoj izradi pristupilo radi poboljšanja zakonskog okvira djelovanja tog centra.

Centar za posebno skrbništvo je javna ustanova kojoj je djelatnost zastupanje djece i odraslih osoba u postupcima pred sudovima i drugim tijelima propisanim zakonom kojim se uređuju obiteljski odnosi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. veljača 2024 08:21