ZIMA POKAZALA ZUBE

Ledeni val stiže u Hrvatsku, HZJZ objavio preporuke za stanovništvo, evo kad će biti najgore

Umjerena opasnost za zdravlje već u četvrtak označena je za splitsko i riječko područje, a u petak i subotu vrijedi za cijelu Hrvatsku
 Davor Zunic/Cropix

Iako je zima i danas pokazala zube - u Sisku, a i u zagrebačkoj zračnoj luci je u 7 sati ujutro izmjereno -4 - temperature će se idućih dana još više spustiti u minus.

Sutra nas očekuje i minus 10 u gorju, a u većini unutrašnjosti temperatura će se kretati između -7 i -2, a na obali i otocima od -1 na sjevernom dijelu do 5 na jugu. Iako će biti i sunčanih razdoblja, mjestimice će pasti i slab snijeg, najavljuje DHMZ. Hladoći će doprinijeti i vjetar - puhat će uglavnom umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, a duž obale i na otocima umjerena i jaka bura i sjeverni vjetar, lokalno s olujnim udarima.

I Državni hidrometeorološki zavod i Hrvatski zavod za javno zdravstvo upozoravaju na hladne valove koji mogu ugroziti ljudsko zdravlje.

Tako je umjerena opasnost za zdravlje već u četvrtak označena za splitsko i riječko područje, a u petak i subotu upozorenje vrijedi za gotovo sve gradove u Hrvatskoj.

image
Hladni valovi


Hladni valovi djeluju na ljude uzrokujući povećanu smrtnost i pobol. Međutim, dok je utjecaj toplih valova uglavnom koncentriran na 1-2 dana nakon njihove pojave, hladni valovi uzrokuju povećanu smrtnost s odgodom i nakon njihovog završetka te je ukupno povećanje smrtnosti nakon hladnih valova veće nego nakon toplih valova.

image
Osjet ugode

Kriteriji za pojavu hladnih valova koji mogu biti opasni za zdravlje ljudi određeni su pomoću podataka smrtnosti i podataka temperature zraka u razdoblju 1983-2008, a stupanj opasnosti određuje se prema stupnju povećanju smrtnosti.

Preporuke zaštite tijekom hladnih valova

Ne boravite dugo na otvorenom

Izbjegavajte izlazak u jutarnje ili noćne sate kada su temperature najniže. Nemojte zanemarivati osjećaj hladnoće i drhtavicu koji upozoravaju na potrebu da se prekine boravak na hladnoći. Također izbjegavajte sve aktivnosti koje mogu uzrokovati brzo umaranje i izazvati ubrzano disanje pri niskim temperaturama. Ako vam grijanje nije dostupno, kao privremeno rješenje možete provoditi vrijeme u trgovačkim centrima.

Obvezni kapa, šal i rukavice

Ako ne možete izbjeći izlazak na hladnoću, zaštitite glavu kapom, jer se 30 % topline gubi iz područja glave. Ruke zaštitite rukavicama te prekrijte usta šalom kako biste spriječili izravno udisanje hladnog zraka. Lice i usnice zaštitite kremom i balzamom za usnice.

Pripazite na odjeću i obuću

Odjenite više slojeva tople, ne preuske, odjeće po mogućnosti od materijala koji zadržavaju toplinu (vuna, polipropilen, svila). Vanjski dio odjeće (kaput, jakna) treba biti nepropustan za vjetar i vlagu. Izuzetno je važna obuća otporna na vlagu. Izbjegavajte neudobnu obuću visokih potpetica radi smanjenja rizika od pada i ozljeda.

Budite u kontaktu sa svojim starijima

Starije osobe, osobito kronični bolesnici, zimi trebaju paziti na elemente koji im pogoršavaju teškoće. U hladnim mjesecima održavajte redoviti kontakt sa starijim osobama i osigurajte da uvijek uza sebe imaju osobne podatke, ime i prezime, adresu stanovanja i broj telefona.

Što učiniti u slučaju ozljede hladnoćom?

U slučaju pojave početnih simptoma hipotermije ili ozeblina (trnci u prstima, smanjen osjet prstiju uz blijedu kožu, ponekad i bol) potrebno je u što kraćem roku potražiti zagrijani prostor, skinuti vlažnu odjeću, pothlađenu osobu postupno ugrijavati zamatanjem u deke, ali nikako ne izlagati direktnom izvoru topline. Preporučuje se konzumirati tople bezalkoholne napitke (čaj, juhe) te potražiti stručnu medicinsku pomoć kod nadležnog liječnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:54