JURICA MILJAK

Legenda hrvatske meteorologije ide u penziju: ‘Ovo je jedan od najljepših poslova koje mogu zamisliti‘

Dugogodišnji meteorolog - prognostičar Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a do kraja 2020. godine odlazi u mirovinu
Jurica Miljak
 HRT

'Kad na more smiju ići, i trajekti i kaići, prognozira Jurica Miljak, iskusni meteostručnjak.'

- Tako bi se mogli skratiti neki stariji stihovi objavljeni u internetskom Meteo kutku HRT-a jednog od znatno mirnijih dana od ovogodišnjeg spomendana sv. Nikole. Dok na dan zaštitnika pomoraca, na većini Jadrana puše jedno od jačih juga posljednjih godina, vjerojatno i desetljeća, valovi su ponegdje i veći od 6 metara, i još pada mjestimice obilna kiša - red je napisati poneki redak i o meteorologu koji već skoro 4 desetljeća brine o pomorcima prognozirajući im vrijeme i upozoravajući ih o opasnim vremenskim pojavama na Jadranu, a i šire, piše glavni meteorolog naše javne radiotelevizije Zoran Vakula za HRT.

- Jurica Miljak, dipl. ing., dugogodišnji meteorolog - prognostičar Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a, i još voditelj Odjela za upozorenja i pomorsku vremensku prognozu, do kraja 2020. godine odlazi u mirovinu. Zasluženu. U DHMZ-u je od početka radnog staža 1983. godine, nakon što je 1982. na zagrebačkom PMF-u diplomirao s radom 'Ovisnost brzine vjetrova na Jadranu o udaljenosti od kopna', pod mentorstvom jedne od trenutačno najiskusnih hrvatskih meteorologinja - prof. dr. sc. Branke Penzar. Višedesetljetni je vanjski suradnik HRT-a, posebice HR Knin i HR Split, a tijekom ljeta i HTV-ovog Regionalnog dnevnika.

Zanimljiv, iskusan, načitan, elokventan... Jedan od rijetkih meteorologa koji su pokazali želju, zanimanje i znanje i za pisanje u internetskom Meteo kutku HRT-a te tako dodatno promovirati i meteorološku struku, i DHMZ, i HRT, budući da su njegove tekstove katkad prenosili i drugi mediji. Trudio se, kako sam kaže: 'ne pisati suhoparno, znanstveno, nego opisivati 'stvari' koje se posredno tiču meteorologije, ali i ne moraju biti s njom povezane... Imao sam potrebu proširiti strogo meteorološki aspekt, pa i s malo astronomije i druge zbilje...'

Uostalom, svoju je širinu pokazivao i pitanjima i komentarima u veleznanoj Andromedi Drugog programa HR-a, podsjeća Zoran Vakula.

- Legende hrvatske pomorske meteorologije: Božo Modrić, Srećko Piasevolli i Ivan Ledić bili su mu učitelji, ali i kolege. Ne bi da je odabrao arheologiju, a malo je trebalo. Srećom je prevladala ljubav za prirodoslovlje, a kad je služio vojsku na Lastovu - i za pomorsku meteorologiju.

Danas Jurica Miljak, dipl. ing. s ponosom kaže: 'Ovo je jedan od najljepših poslova koje mogu zamisliti.'

A novinar, voditelj i urednik Rodoljub Jović s HR Radio Splita za njega pak kaže: 'Priču o vremenu zna oplemeniti, zna dodati dodatnu draž i zanimljivost.'

Od Jurice su, između ostalih, učile i najmlađe snage hrvatske pomorske meteorologije, a možda je zanimljivo znati kako se potrudio pridonijeti i ponekoj tabli prvog hrvatskog stripa posvećenog meteorologiji.

Još o svakodnevnom radu i životu kolege Jurice, kao i njegovo promišljanje o fenomenu vedrog neba, astronomiji kao početku znanosti, povezanosti s Tinom Ujevićem i serijom Velo misto, te o zanimanju javnosti za meteorologiju i vremensku prognozu koju nikada nije čitao nego govorio, objašnjavao - može se saznati putom emisije 'Čovik, vrime, rič', a i kroz nedavno gostovanje u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, zaključio je Zoran Vakula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:48