ŠEF SABORA

Leko: Ustavne promjene ostavljene da "fermentiraju"

Zagreb, 160713. Sabor RH, konferencija za medije predsjednika Sabora Josipa Leke povodom zavrsetka 8. sjednice Hrvatskog Sabora.Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
 Bruno Konjevic / CROPIX

ZAGREB - Prijedlog da se pokrene postupak promjene Ustava raspravljen je u Hrvatskom saboru i taj prijedlog treba ostaviti zastupnicima i klubovima i hrvatskoj javnosti da malo "fermentira", kako bi krajem drugog tjedna mogli odlučiti je li prijedlog prihvaćen, izjavio je danas predsjednik Sabora Josip Leko.

Sabor, naime, danas nije glasovao o raspravljenoj inicijativi 46 SDP-ovih zastupnika da se pokrenu ustavne promjene kojima bi se ukinula mogućnost zastarijevanja ubojstva iz političkih pobuda.

Među zastupnicima su se nakon sjednice mogli čuti različiti razlozi za odgodu glasovanja, a oni iz SDP-a tumačili su da se o ustavnim promjenama još razgovara među klubovima, "kako bi se svi prijedlozi stavili na papir".

Boro Grubišić (HDSSB) kazao je, pak, kako je danas čuo da "Odbor za Ustav ima određenu sjednicu idući tjedan, pa bez njihovog mišljenja nisu htjeli glasovati".

Leko, međutim, podsjeća da o predloženim ustavnim promjenama taj odbor po proceduri ponovno može raspravljati tek nakon što se o njima očituje saborski plenum.

"Postupak je predviđen, sve što je raspravljeno u prvoj raspravi kod pokretanja postupka za promjene Ustava završit će na Odboru za Ustav, ali najprije moramo donijeti odluku u Hrvatskom saboru da pristupamo izmjenama Ustava", objasnio je Leko te dodao da su u međuvremenu konzultacije među klubovima poželjne i potrebne.

Oporbeni su klubovi u ovotjednoj raspravi o pokretanju ustavnih promjena iznijeli niz prijedloga i uvjeta, a bez iznimke su tražili da se, paralelno s ustavnim promjenama na prijedlog SDP-a, raspiše referendum na temelju građanske inicijative "U ime obitelji" pa se nagađa da bi Odbor za Ustav idućeg tjedna mogao raspravljati upravo o toj inicijativi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 20:13