USKOK PODIGAO OPTUŽNICE

Lepoglava: Uprava krivotvorila dokumente kako bi pogodovala Petraču!

 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - USKOK je danas podigao optužnicu protiv Stjepana Loparića, prijašnjeg upravitelja kaznionice u Lepoglavi, te njegova pomoćnika Nevena Putara i načelnika Odjela tretmana Ivana Benčeka zbog osnovane sumnje da su počinili više kaznenih djela zloporaba i krivotvorenja, a sve radi pogodovanja pojedinim osuđenicima, prvenstveno Hrvoju Petraču.

Mogao unijeti što je htio

Loparića se tereti da je zajedno s Putarom mimo procedure omogućio Petraču, inače osuđenom na šest godina zatvora zbog otmice sina Vladimira Zagorca, prebacivanje sa zatvorenog na poluotvoreni odjel kaznionice u listopadu 2007. godine. Prema optužbi, oni su nakon sastanka Stručnog kolegija ubacili u zapisnik prijedlog o Pretračevu premještaju iako se o tome na sastanku uopće nije razgovaralo. Putar je izmijenjeni zapisnik potpisao te je Petrač premješten u blaže uvjete.

Također ih se tereti da su službenici u zatvoru naložili da izmjeni ocjene uspješnosti za istog zatvorenika, na temelju čega je Petrač onda dobio pogodnost da jednom mjesečno iziđe u mjesto prebivališta na 72 sata.

Osim toga, upravitelj i njegov pomoćnik sumnjiče se da su Petraču na izdržavanju kazne omogućili i niz drugih pogodnosti koje po zakonu i drugim propisima nije smio imati. Primjerice, čak 80-ak izvanrednih posjeta, pri čemu posjetitelji nisu bili upisani u njegovu osobnom listu. Prilikom 26 izlazaka i povrataka u Lepoglavu Petrač nije morao proći osobnu pretragu, tako da je mogao unijeti što god je htio.

Puštanje Matekovića

Upravitelj Loparić optužen je i da je uz pomoć načelnika Ivana Benčeka naknadnim krivotvorenjem dokumenata “pokrio” protuzakonito puštanje Ivana Matekovića Ice, osuđenog također zbog otmice Zagorčeva sina, na petodnevni prekid kazne.

Loparić i njegov pomoćnik također se terete da su još neke zatvorenike, među kojima je i Tihomir Orešković, osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina, na isti način kao kod Petrača prebacili na poluotvoreni odjel i to prije nego što su izdražli polovicu kazne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 13:07