NEZADOVOLJNI LABURISTI

Lesar: Balon krediti su aspirini za metastazu. Treba ukinuti deviznu klauzulu

 Dragan Matić/CROPIX

ZADAR - Najnoviji navodni dogovor banaka i Vlade je zapravo samo kratkoročno rješenje koje se donosi zbog skorašnjih parlamentarnih izbora. U biti je to prijedlog koji odgađa pravo rješenje, konstatirao je predsjednik Hrvatskih laburista Dragurin Lesar na konferenciji za novinare u Zadru. Pri tom je zorno ilustrirao što to znače balon krediti raznobojnim balonima vezanim uz kamen.

- Baloni polete, a onda te odnekud udari kamen koji je za njih vezan. Balon krediti su u biti asprin za metastaze našeg monetarnog sustava. Neprimjereno je da se plaće i mirovine primaju u kunama, a obveze obračunavaju u francima ili eurima, primijetio je Lesar.

Ništa se u biti za banke ne mijenja tim balon kreditima, samo se država uvlači odnos između dužnika i vjerovnika, navodno zbog socijalne situacije. Banke tobože pristaju na porez koji će državna navodno pomagati osiromašenima. No pitanje valutne klauzule, švicarca i eura, nije rješavanje socijalnog problema nego problem monetarne suverenosti.

- Neophodna je izmjena Zakona o obveznim odnosima, Laburisti su predložili brisanje članka koji je omogućio uvođenje devizne klauzule. Po sadašnjem zakonu moguće je da banke od građana počnu tražiti i zlato, a jedino pravo rješenje je vraćanje monetarne suverenosti i vraćanje kuni. Nije rješenje ni vezivanje svega na euro, banke koje ionako kreiraju hrvatske zakone napast će tečaj kune i tako i to rješenje oboriti - kaže Lesar.

- Tražimo od banaka da objave strukturu aktivne kamate, onda bi se pokazalo da su se vani zaduživale po stopi od dva posto, a davale kredite od preko osam posto, da su stjecale ekstraprofit. Zbog toga bi trebalo bankama uvesti porez. Jedino rješenje je sve devizne kredite pretvoriti u kunske kredite i to konverzijom bez novih kamata. A treba stvoriti i jaku nacionalnu komercijalnu banku, Pošta banka bi to mogla ppostati, kojoj bi sve državne institucije i državna poduzeća dala svoje depozite. Tek tada bi se strane banke počele drukčije ponašati - rekao je Dragutin Lesar. Naveo je pri tome primjere BiH, Srbije i Mađarske gdje su ukinute devizne klauzule.

- Naša se Vlada ne usuđuje suprotstaviti bankama i u tome je problem, a i HNB nije na vrijeme reagirala, zaključio je šef Laburista.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:08