PLENKOVIĆ NA DE GAULLEU

‘Let francuskih Rafalea iznad Hrvatske šalje poruku čvrstog strateškog partnerstva naših zemalja‘

Francuski nosač aviona "Charles de Gaulle" i još sedam francuskih, američkih i grčkih brodova nalaze se u Jadranu u blizini Dubrovnika

Andrej Plenković, Sébastien Martinot (drugi zdesna), Mario Banožić

Premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak na francuskom nosaču aviona "Charles de Gaulle" da se vježbom hrvatskih i francuskih vojnih snaga i letom francuskih Rafalea iznad Hrvatske šalje poruka čvrstog strateškog partnerstva dviju zemalja i sigurnosti hrvatskim građanima.

"Oni će danas letjeti nad Hrvatskom i na taj način poslati poruku sigurnosti, prijateljstva i partnerstva između Francuske i Hrvatske i poruku sigurnosti hrvatskim građanima, na čemu im zahvaljujem", poručio je Plenković s nosača aviona.

Dio je to aktivnosti koje su poduzete na političkoj razini, istaknuo je Plenković, u izravnom dogovoru s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, nakon što je u Zagrebu pao dron koji je poletio s područja Ukrajine.

image

Mario Banožić (prvi slijeva), Andrej Plenković, Sébastien Martinot i Gaël Veyssière

image

Gaël Veyssière i Andrej Plenković (sredina)

image

Gaël Veyssière (ne vidi se), Andrej Plenković

image

Andrej Plenković

image

Andrej Plenković, Sébastien Martinot i Gaël Veyssière

image

Damir Krstičević (drugi slijeva), Gaël Veyssière, Mario Banožić, Andrej Plenković i Sébastien Martinot

Francuski nosač aviona i još sedam brodova - osim francuskih tu su i američki i grčki - nalaze se u Jadranu u blizini Dubrovnika.

Sudjeluju u misiji potpore državama koje graniče s Ukrajinom pa avioni Rafale s nosača lete i kontroliraju zračni prostor Bugarske i Rumunjske, u okolnostima koje su nastupile nakon 24. veljače, odnosno napada na Ukrajinu.

"Ujedno su uključeni u operacije kontrole u BiH, a ovih dana proveli su i vježbe s MIG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i na taj način učvrstili strateško partnerstvo između Francuske i Hrvatske, nastavno na i do sada dogovorene vježbe između Hrvatske vojske i savezničkih snaga", rekao je premijer.

image

Nosač aviona "Charles de Gaulle"

image

Posada Charlesa de Gaullea

Danas i sutra zajedničko letenje i uvježbavanje pilota

Uz Plenkovića na nosaču aviona bili su ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj i posebni savjetnik predsjednika Vlade za poslove obrane Damir Krstičević.

Dočekali su ih zapovjednik francuskih pomorskih snaga (COM FRMARFOR), ​​kontraadmiral Christophe Cluzel i zapovjednik nosača zrakoplova "Charles de Gaulle", kapetan Sébastien Martinot.

Prema godišnjem planu međunarodne obrambene suradnje, tijekom ožujka provode se bilateralne aktivnosti s francuskom ratnom mornaricom u kojima sudjeluju snage Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i snage s francuskog nosača aviona “Charles de Gaulle”.

image

Sébastien Martinot, Andrej Plenković, Christophe Cluzel

image

Gaël Veyssière (treći slijeva), Sébastien Martinot, Andrej Plenković

image

Zvonimir Frka-Petešić (drugi slijeva), Gaël Veyssière, Sébastien Martinot, Andrej Plenković

image

Andrej Plenković

image

Andrej Plenković

Danas i sutra u zračnom prostoru iznad Istre i Kvarnera, Like i Korduna provodit će se zajedničko letenje i uvježbavanje pilota 191. Eskadrile lovačkih aviona i francuskih pilota aviona Rafale s nosača "Charles de Gaulle".

Letovi će se provoditi u skladu s najavljenim planovima u odobrenim zonama, u sklopu kojih su planirani i formacijski preleti gradova sjevernog Jadrana.

U aktivnostima koje se provode u cilju uvježbavanja nadzora i zaštite zračnog prostora i zadaća odvraćanja sudjelovat će i bojna Zračnog motrenja i navođenja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 20:20