ŠOK U CENTRU ZAGREBA

‘Ležala je pred Traumom, skoro sam je zgazila... A znate što su mi rekli u bolnici? Prestrašno!‘

‘Nikad takvo što nisam doživjela, a ovo je pokazatelj svega u sustavu ove zemlje‘, zaključila je Zagrepčanka
Prizor iz Boškovićeve ulice
 Čitateljica Jutarnjeg Lista

U kakvom mi to svijetu živimo kad osoba leži uz ogradu bolničkog kruga u centru Zagreba, a dežurni u bolnici ne reagiraju već kažu građaninu da sam pozove Hitnu?

Prizor vremešne žene kako leži okrenuta na bok na pločniku Boškovićeve ulice tik uz ogradu Klinike za Traumatologiju, nikoga ne može i ne smije natjerati da okrene glavu i da produži.

U utorak oko 17 sati jedna se prolaznica na biciklu kretala tom dionicom te ubrzo otkrila u kakvom 'empatičnom' društvu živimo i da jedan ljudski život vrijedi vrlo malo, a možda i ništa. Za Jutarnji list ispričala je ukratko što se dogodilo.

- Skoro sam ženu koja je ležala na pločniku pregazila bicklom. Automatski sam odjurila u bolnicu. Na trijaži je bila doktorica ili sestra, ne znam, i rekla sam joj za gospođu koja leži na pločniku. Znate što mi je odgovorila? Da sam od jutra već 33. koja to prijavljuje te da kao građanin slobodno mogu nazvati Hitnu i ispuniti svoju građansku dužnost. A hitna se nalazi s druge strane zgrade. Pitala sam je glasno u prisustvu još dva pacijenta i tri sestre na porti: 'Dakle, vi ne smijete otići do žene na cesti i pregledati je?' Na to mi je gestikulirajući licem odgovorila: 'Paaaa možemo'. Zatim sam glasno zaključila: 'Onda očito nećete. I skroz vam je ok da stara žena satima leži ispred bolnice?'

Ništa mi dalje nisu odgovorili jer su bili zaokupljeni uzimanjem podataka od pacijenata s pitanjima oko kovida - kaže za Jutarnji list jedna građanka (podaci poznati redakciji) koja se nakon šokantnog dijaloga na bolničkoj porti vratila do vremešne gospođe koja je ležala i dalje u istoj pozi, nemoćna, na pločniku. Tamo je već bio jedan prolaznik koji je u međuvremenu pozvao Hitnu pomoć i koja je za tri minute došla na mjesto poziva.

Na upit je li išta gospođa govorila ili je bila u besvjesnom stanju, prolaznica kaže da je bila pri svijesti, ali dezorijentirana i evidentno zapuštena. Upravo zbog potonje činjenice, kako kaže, da je možda riječ i o beskućnici, djelatnik Hitne joj je ukazao da se "pripazi i da ne prilazi jer da gospođa možda ima buhe".

- Ljudi radi hunjavice moraju biti u izolaciji i onda im se nadgleda kretanje jer su opasni za društvo, a kad žena leži na cesti ispred bolnice iz nepoznatog razloga to nije apsolutno nikakav problem. Na kraju su mi rekli da im je žao i da to nije u nadležnosti njihove bolnice. Prestrašno. Nikad takvo što nisam doživjela, a ovo je pokazatelj svega u sustavu ove zemlje - zaključila je prolaznica.

Pojašnjenje iz bolnice zašto su ignorirali gospođu koja leži na ulici još uvijek čekamo.

Ako već ne smiju izlaziti van bolnice i prema pravilima iznositi inventar kako bi je unijeli unutra, netko od dežurnih je mogao već po prvoj dojavi, kao građanin, okrenuti 194. Ali nije, baš kao niti prethodni prolaznici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 18:12