U SKLADU S USTAVOM

Liberaliziran zakon o referendumu: Za prikupljanje potpisa 30 dana, besplatne lokacije za štandove

Više se neće utvrđivati čitljivost potpisa birača, već samo ime i prezime kako se vodi u službenim evidencijama, OIB i vlastoručni potpis
Arhiva
 Damjan Tadić/Cropix

Novi Zakon o referendumu koji je jučer usvojila Vlada poprilično liberalizira način neposrednog odlučivanja građana, pa su se tako među najznačajnijim izmjenama našle one o produljenju roka za prikupljanje potpisa, osiguravanju mjesta za prikupljanje potpisa, određivanje tijela za provedbu referenduma, rokovi za postupanje i protureferendumske inicijative.

Kad je riječ o vremenu prikupljanja potpisa, ono je povećano s 15 na 30 dana, odnosno pripreme radnje i prikupljanje potpisa mogu trajati 40 dana, od toga 30 dana najduže za prikupljanje potpisa.

Budući da je bilo i nekih zabrana lokalnih čelnika za inicijative za koje su smatrali da nisu u skladu s Ustavom, a primjer za to je bivši riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, Ministarstvo pravosuđa i uprave sada je odredilo da se "prikupljanje potpisa birača provodi na svim prikladnim javnim površinama utvrđenim odlukom predstavničkog tijela jedinice lokalne samouprave".

Pritom se mjesta za prikupljanje potpisa daju na korištenje bez naknade i to se ne smatra zabranjenim financiranjem od strane jedinice lokalne samouprave, kao što je bio slučaj s pokojnim zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem. Također, mjesta se određuju s obzirom na broj stanovnika, i to jedno mjesto na 5000 stanovnika, a ako ne postoje tako velika naselja, onda najmanje jedno mjesto u naselju s najvećim brojem stanovnika.

U provjeri potpisnih lista neće se više utvrđivati čitljivost potpisa birača, već samo ime i prezime na način kako se vodi u službenim evidencijama, OIB i vlastoručni potpis, a svi podaci moraju biti točni i potpuni.

"Vlastoručni potpis mora biti upisan, ali se ne utvrđuje njegova čitljivost", piše u Zakonu.

Provjera točnosti

Za provedbu referenduma, ali i za provjeru točnosti i potpunosti podataka o potpisnicima bit će nadležno Državno izborno povjerenstvo, a postupku provjere točnosti i potpunosti podataka o potpisnicima upisanih u potpisne liste imaju pravo prisustvovati predstavnik organizacijskog odbora i predstavnik odbora protivnika narodne inicijative ili osobe koje oni opunomoće.

DIP je dužan utvrditi broj pravovaljanih potpisa birača u roku od 30 dana od dana preuzimanja potpisnih lista od Sabora, a Sabor je dužan raspisati referendum u roku od 30 dana od dana objave odluke DIP-a kojom je utvrđeno da je prikupljen potreban broj pravovaljanih potpisa birača, osim ako odluči pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom ili pokrenuti postupak utvrđivanja protuprijedloga.

Narodna inicijativa

Izravni protuprijedlog je referendumsko pitanje Sabora o istoj stvari koja je predmet referendumskog pitanja narodne inicijative i kojim se također ostvaruje cilj narodne inicijative, ali pod drugačijim uvjetima ili na temelju drugačijih pretpostavki od onih koje su sadržane u referendumskom pitanju narodne inicijative.

Definira se i odbor protivnika narodne inicijative. Najmanje 15 birača mogu pokrenuti taj postupak.

- Aktualni zakonodavni okvir je umnogome nedorečen, osobito kad je riječ o narodnim inicijativama i postupcima koji kod takvih inicijativa prethode donošenju odluke Sabora o raspisivanju referenduma, ali i pitanjima poput referendumske aktivnosti i promatranja referenduma - rekao je ministar Ivan Malenica.

Dodao je da se pravno područje referenduma u cijelosti usklađuje s Ustavom, otklanjaju se nedostaci i nedorečenosti, osigurava se transparentnost i otvorenost postupka.

- U prijedlog su ugrađene i preporuke Venecijanske komisije – napomenuo je.

Rekao je i da se po uzoru na Švicarsku uvode izravni i neizravni prijedlozi te će Sabor na prijedlog Odbora za Ustav moći unutar 30 dana pokrenuti postupak utvrđivanja protuprijedloga referendumskog pitanja.

30 DANA

DIP je dužan utvrditi broj pravovaljanih potpisa birača u roku od 30 dana od dana preuzimanja potpisnih lista od Hrvatskog sabora, a Sabor je dužan raspisati referendum u roku od 30 dana od dana objave odluke DIP-a kojom je utvrđeno da je prikupljen potreban broj pravovaljanih potpisa birača

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:27