DAVOR BERNARDIĆ

LIDER RESTART KOALICIJE: 'Vlada je prespavala predsjedanje EU-om. Hrvatska se nije nametnula kao lider, ispali smo potpuni autsajder'

 
Davor Bernardić
 Zeljko Puhovski / CROPIX

Predsjednik SDP-a i lider Restart koalicije Davor Bernardić rekao je u utorak da je Vlada prespavala predsjedanje Europskom unijom te da se Hrvatska nije nametnula kao lider, već je ispala kao potpuni autsajder.

- Ova Vlada je prespavala predsjedanje EU-om, Hrvatska se nije nametnula kao lider. Ispali smo potpuni autsajder kad je predsjedanje EU u pitanju - rekao je Bernardić na konferenciji za novinare u Samoboru.

Smatra da je Vlada trebala znati preuzeti ulogu lidera i nametnuti teme koje su važne za spas hrvatskog gpospodarstva, očuvanja radnih mjesta i bolji život građana. Upozorio je i da to nije napravljeno te je, kako pišu mnoge europske tiskovine, ocijenio da je hrvatsko predsjedanje "sramota".

Vezano uz sastavljanje izbornih lista rekao je i kako je stav Predsjedništva njegove stranke da bi europarlamentarci trebali pomoći na parlamentarnim izborima, ali je to njihova individualna odluka.

Naveo je kako su želju u tome zasad iskazali Predrag Fred Matić i Romana Jerković, koji će se najvjerojatnije nalaziti na njihovim izbornim listama.

Drži kako je dobro da europarlamentarci svojim radom, integritetom i rezultatima rada u Bruxellesu pomognu građanima jer nam je svaka pomoć potrebna u korištenju sredstava europskih fondova. Upozorio je i da je Hrvatska dosad iskorištavala samo 17 posto sredstava europskih fondova, što je mizerno.

Predsjednik SDP-a rekao je da i dalje razgovaraju s međimurski županom Matijom Posavcem i drugim regionalnim strankama. Također, najavio je i da će nastaviti suradnju s IDS-om.

Samobor, 260520.
Ulica Vladka Maceka 5.
Konferencija za medije o pripremama RESTART koalicije za parlamentarne izbore i aktualnoj politickoj situaciji.
Na fotografiji: Davor Bernardic, Kreso Beljak.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Zeljko Puhovski / CROPIX

Na pitanje tko će Restart koaliciji biti prihvatljivi partneri nakon parlamentarnih izbora, odgovorio je da će nakon tih izbora SDP s Restart koalicijom imati dovoljno ruku da s manjinskim strankama formira stabilnu vladu. Uz to su im prihvatljive, ako pređu izborni prag, sve političke opcije koje s njima dijele iste svjetonazore.

Najavio je i da će nakon pobjede na predstojećim parlamentarnim izborima iskoristiti sve mogućnosti europskog stabilizacijskog mehanizma kako bi Hrvatskoj osigurali rast i razvoj, spasili radna mjesta i očuvali gospodarstvo.

Upitan o izboru nove državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek, koja je u utorak prisegnula na dužnost, Bernardić je rekao kako je teško biti neučinkovitiji od bivšeg državnog odvjetnika Dražena Jelenića.

U njegovu mandatu Hrvatska je pala na zadnje mjesto po korupciji u Europi te smo po indeksu percepcije korupcije u Europi jedna od najkorumpiranijih zemalja u svijetu, a zbog sumnje na korupciju iz Vlade je moralo otići 11 ministara, dodao je.

- Vlada se održavala na vlasti zahvaljujući političkoj korupciji tj. kupovini zastupnika u Hrvatskom saboru - upozorio je.

Zanima ga hoće li nova državna odvjetnica krenuti u borbu protiv korupcije i na dnevni red opet staviti npr. aferu Borg koju je Jelenić zataškavao.

Predsjednik HSS-a Krešimir Beljak rekao je kako tzv. neovisna tijela ili institucije kao što bi trebalo biti Državno odvjetništvo RH, a koje bira politika, ne mogu imati njegovo povjerenje niti povjerenje građana.

- Dok se to ne promijeni, svi ti ljudi koje imenuje vladajuća većina tj. HDZ bit će HDZ-ovi pijuni - izjavio je.

Bernardić je u Samoboru u nazočnosti predsjednika HSS-a i samoborskog gradonačelnika Kreše Beljaka, SDP-ovog koordinatora za 7. izbornu jedinicu Zlatka Komadine te predsjednika Županijske organizacije SDP-a Zagrebačke županije Mihaela Zmajlovića obišao tehnološku zonu i poduzetnički inkubator Mali tehnopolis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 05:59