IVANA ŠMIT

Liječnica iz sisačke bolnice: ‘Zgrade su nesigurne, jači potres bi ih srušio na pacijente u šatorima‘

Ivana Šmit, koja i sama radi u sisačkoj bolnici, kaže kako se pacijentima kojima je neophodna njega pomaže nadljudskim naporima
Šator ispred sisačke bolnice
 Srdjan Vrancic/Cropix

Odjeli sisačke bolnice kao i njezini izdvojeni objekti u Petrinji teško su stradali u potresu, i tamošnji liječnici - među kojima su mnogi i sami izgubili domove - nadljudskim naporima pokušavaju zbrinuti pacijente kojima je pomoć neophodna.

Šefica Hrvatske udruge bolničkih liječnika Ivana Šmit, i sama radi u sisačkoj bolnici, i upozorava: zgrade u kojima radimo su nesigurne i prijete da s novim potresima padnu na šatore u kojima zbrinjavamo bolesnike, javlja N1 Televizija.

Uz to, tvrdi, prijeti i novi proboj koronavirusa jer se u tim uvjetima ne možemo adekvatno testirati niti na vrijeme izolirati covid pozitivne pacijente. - Mi sada nažalost kada hospitaliziramo pacijente ih hospitaliziramo u šatore i onda dogovaramo premještaj u Zagreb. Dok se to ne dogovori, oni nam leže u šatorima… Situaciju dodatno otežava to što ne znamo kada će nam se dogoditi novi potres, kazala je.

- Svakodnevno po medijima čitamo napise i najave seizmologa i stručnjaka koji ne isključuju mogućnost novih potresa čime bi se dovelo u pitanje i ovakvo funkcioniranje bolnice. Jer te su naše zgrade dosta nesigurne i ako bi se rušile one bi se rušile zapravo i na područje gdje nama sada stoje ti šatori i gdje i zapravo liječimo ljude. Situacija je jako neizvjesna…, upozorava u razgovoru za Točku na tjedan na N1 Ivana Šmit.

Dodatno naglašava kako prijeti i epidemiološka katastrofa.

- Vi u tom malom prostoru niste u mogućnosti razdvojiti fizičke pacijente koji čekaju na pregled, tu se nalaze djeca s temperaturom, i trudnice, i traumatološki pacijenti, moždani udari, srčani udari - sve se zapravo gleda na tom jednom uskom malom hodnikom gdje onda radimo trijažu, objašnjava liječnica Šmit.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:08