SANKCIJE

Liječnicama Dječje bolnice Srebrnjak opomena pred otkaz: rekle su da nema dovoljno opreme

Opomenute su dr. Mirjana Turkalj, koja je bila na čelu Stožera za borbu protiv korone, i dr. Lana Tambić
Mirjana Turkalj
 Marko Todorov / CROPIX

Nakon zadarskog liječnika Ivice Žuvele koji je zbog prigovora da nema dovoljno adekvatne zaštitne opreme za medicinsko osoblje u borbi protiv korone dobio opomenu pred otkaz, jednako su prošle i dvije liječnice Dječje bolnice Srebrnjak, premda javno nisu ništa rekle o stanju s opremom u bolnici.

Opomenu pred otkaz dobile su dr. Mirjana Turkalj koja je sa smijenjenim ravnateljem dr. Borom Nogalom bila na čelu projekta Dječjeg centra za translacijsku medicinu vrijednog 60 milijuna eura, koji se financira iz EU fondova, te dr. Lana Tambić Bukovac.

Opomenuta i tajnica

Prema informacijama iz bolnice Srebrnjak, njih dvije su - dr. Turkalj kao šefica Stožera za borbu protiv koronavirusa, a dr. Tambić Bukovac kao predsjednica Stručnog vijeća bolnice - upozorile v.d. ravnateljice Ivanu Đerek Dubravčić na nedostatak zaštitne opreme.

Nakon što je u zagrebački Stožer stiglo nešto opreme, u bolnici kažu da se ona podijelila po domovima zdravlja i drugim bolnicama, a Srebrnjak nije dopalo ništa. Kako ravnateljica nije reagirala, navode dalje, dr. Turkalj i dr. Tambić Bukovac poslale su dopis ministru zdravstva Viliju Berošu u kojem su upozorile na problem sa zaštitnom opremom.

Nakon toga je na Srebrnjak stiglo nešto maski i nekoliko zaštitnih odijela, ali su liječnice smijenjene sa svojih dužnosti i dobile su opomenu pred otkaz. U bolnici kažu da je umjesto dr. Turkalj na čelo Stožera za obranu protiv koronavirusa postavljena medicinska sestra, a opomenu pred otkaz dobila je čak i tajnica s čijeg je računala poslan dopis ministru.

Treba upozoriti

Sa svime je upoznata i Hrvatska liječnička komora (HLK), što nam je potvrdio njezin predsjednik dr. Krešimir Luetić.

- Smatram da je legitimno upozoravati na nedostatak ili oskudnu količinu opreme, a ravnatelji bi se trebali suzdržati od ishitrenih reakcija. Svi smo pod stresom, ali je potrebno upozoriti na probleme. Apelirao sam da se oprema ne čuva i skladišti, nego podijeli tamo gdje je najpotrebnija, u hitne prijeme, trijažne centre, u Covid ambulante i odjele - kaže dr. Luetić.

Napomenuo je kako je u Italiji 80 liječnika umrlo od infekcije koronavirusom. - I tamo njihove udruge liječnika i federacija govore o problemu opreme. Hrvatska nije posebna po tome i zato je bitno da se oprema koja je dostupna distribuira onima kojima treba, najizloženijima, a to su u prvome redu zdravstveni radnici - ističe predsjednik Hrvatske liječničke komore.

Naši djelatnici nisu bili ugroženi

O opomenama pred otkaz koje su dobili liječnici oglasio se i ministar zdravstva u bivšoj SDP-ovoj Vladi, Rajko Ostojić.

- Nedopustivo je da državni dužnosnici nose maske FFP2 ili FFP3 dok ih u bolnicama nema. Ja ih još nisam vidio na zdravstvenom djelatniku, iako sam svaki dan na poslu u bolnici. Liječnici iz Zadra i sa Srebrnjaka dobili su opomene pred otkaz jer su ukazali na potrebu pravednije raspodjele zaštitne opreme - kaže Ostojić.

Dodaje kako je paradoksalno da se to u Zadru dogodilo dr. Žuveli koji je član HSLS-a s kojim je HDZ u koaliciji na državnoj razini.

Priopćenjem se oglasila i v.d. ravnateljice Srebrnjaka, dr. Ivana Đerek Dubravčić. Kaže da stanje zaštitne opreme u bolnici nikada nije bilo nula niti su djelatnici bili ugroženi. “Dinamika isporuke ovisila je o dostupnosti na tržištu i prioritetima isporuke koje je odredio Nacionalni stožer”, stoji u priopćenju. Na kraju se od medija traži da se “položajno nezadovoljstvo nekolicine ne preslikava na cijelu ustanovu”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:22