VODIČ

Liječnici cijepe dvama različitim cjepivima za omikron. Koje odabrati?

Ima li uopće sada smisla cijepiti se cjepivima koja su prva stigla ili nam cjepivo protiv omikrona može biti prva doza
 Nikša Stipaničev/Cropix

Nešto manje od 250 tisuća doza Pfizerova varijantnog cjepiva koje, osim zaštite od originalnog, wuhanskog soja korone sadrži i zaštitu od varijanti omikrona BA.4 i BA.5., koje sada prevladavaju, stiglo je u Hrvatsku i čeka odobrenje HALMED-a. To cjepivo Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila je 12. rujna te se odobrenje HALMED-a očekuje ovih dana.

U Hrvatskoj se trenutačno obavlja docjepljivanje bivalentnim cjepivom koje sadrži zaštitu od omikron varijante BA.1, odnosno varijante koja je dominirala početkom godine. Do sada je u Hrvatsku stiglo gotovo 560 tisuća doza tog cjepiva.

Kome je namijenjeno novo cjepivo koje sadrži i BA.4 i BA.5 varijante omikrona?

- Namijenjeno je isključivo kao docjepna doza, dakle onima koji su se primarno cijepili, odnosno primili su najmanje dvije doze Pfizera, Moderne, AstraZenece ili jednu dozu cjepiva Janssen. Novo cjepivo ne može biti prva doza već samo docjepna doza za one koji su već dvaput ili triput cijepljeni prije dolaska cjepiva za omikron.

Kome se preporučuje treća, odnosno četvrta doza?

- Prvo docjepljivanje (treća doza za većinu građana) novim ‘omikron‘ cjepivom preporučuje se svim osobama od 18 godina naviše, a docijepiti se mogu i djeca starija od 12 godina koja imaju povećan rizik za razvoj teških oblika covida. Provodit će se i drugo docjepljivanje (četvrta doza), koje se preporučuje osobama starijima od 60 godina te odraslim osobama s povećanim rizikom za razvoj teških oblika bolesti.

Koje cjepivo se koristi za prvu i drugu dozu?

- I dalje se koriste prva odobrena cjepiva, koja su napravljena na izvornom wuhanskom soju. Tek nakon što se prime obje doze (Janssen jedna), tada se može docijepiti novim cjepivom.

Koja je korist od cijepljenja protiv wuhanskog soja, koji je odavno izumro?

- Imunolog s riječkog Sveučilišta dr. Zlatko Trobonjača pojašnjava kako se naš imunosni sustav prvo treba izgraditi s tim primarnim cjepivom, da bi se nakon toga docjepljivanjem postigla viša razina imunosti.

Ne možemo znati hoće li i dalje prevladavati podvarijante omikrona ili će se javiti neki novi soj. No, ne bi bilo dobro da se cijepimo samo novim cjepivom. Također, valja kazati da su sva cjepiva za omikron napravljeno u jednakom omjeru wuhanskog i omikron soja.

Štiti li uopće wuhansko cjepivo?

- Ako smo nešto naučili, kaže prof. Trobonjača, to je da je virus nepredvidljiv i da često zaobilazi imunosne prepreke, što od preboljenja, što od cijepljenja. No, ono što je sigurno jest da umanjuje one osnovne rizike, a to su hospitalizacija i smrtni ishod.

Vjerojatno uz to cjepivo nećete izbjeći zarazu, ali teži oblik bolesti hoćete, smatra Trobonjača.

Koliki mora biti razmak između cijepljenja?

- Preporuka bi bila najmanje tri mjeseca pa do šest mjeseci. Isto se odnosi i na preboljele i na cijepljenje.

Naravno, osobe koje su starije životne dobi ili imunokompromitirane trebaju ozbiljno voditi računa o tome.

Što ako sam kao treću dozu dobio omikron BA.1, mogu li uzeti i četvrtu BA.4. i BA.5.?

- Da, samo je potrebno pričekati da prođe period od tri do šest mjeseci između cjepiva.

Očekujemo dolazak soja BA.2.75.2 iz Indije

U Hrvatskoj se trenutačno docjepljuje cjepivom koje sadrži omikron BA.1. Treba li se docijepiti njime ili je bolje pričekati odobrenje cjepiva BA.4 i BA.5, soja koji trenutačno dominira?


- Dr. Trobonjača smatra da je vjerojatno bolje cijepiti se varijantom koja sada hara, ali s obzirom na to da se stvaraju brojne podvrste omikrona, cijepljenje bilo kojim cjepivom bolje je nego izostanak cijepljenja. Smatra i kako možemo očekivati da uskoro i u nas dominantan postane soj koji sada vlada u Indij, a još ne znamo koje će cjepivo bolje štititi protiv tog soja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:08