SVJETSKI USPJEH

LIJEČNICI KOJI SU NA REBRU USPJEŠNO OPERIRALI SIJAMSKE BLIZANKE 'Drago nam je da su bebe dobro'

Doc. dr. sc. Ruža Grizelj, Petar i Marija Tambolaš s Valentinom i Kristinom te dr. Danko Mikulić
 Darko Tomas / CROPIX

Ravnatelj Kliničkog bolničkog centra (KBC) Zagreb prof. dr. sc. Ante Ćorušić, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu zdravstvene zaštite i nadzor prim. dr. Milivoj Novak, prof. dr. sc. Tomislav Luetić, doc. dr. sc. Ruža Grizelj, prof. dr. sc. Slobodan Mihaljević, prof. dr. sc. Anko Antabak, dr. Dražen Belina, prim. dr. sc. Sanja Konosić, doc. dr. sc. Krešimir Bulić i dr. Danko Mikulić u srijedu su održali konferenciju za medije na kojoj su izjavili da su presretni zato što su dobili priliku operirati sijamske blizanke Valentinu i Kristinu, piše N1.

"Presretni smo da smo dobili priliku i da smo vlastitim snagama, bez ičije pomoći obavili ovaj zahvat. Zahvat je bio zahtjevan u svim etapama, ali uspjeli smo ga uspješno privesti kraju", rekli su liječnici.

"Drago mi je da su bebe dobro i da se čini da će takve i otići iz bolnice. Jako sam ponosan što sam dobio priliku sudjelovati u povijesnom događaju. Veseli me i što se pokazala Merkurova škola jetre. Na kraju, hrvatska medicina može i zna i to vrhunski samo kada se zauzme pristup koji je temeljit, sveobuhvatan i multidisciplinaran i da nema granice", rekao je dr. Danko Mikulić.

Podsjetimo, kako je Jutarnji list prvi izvijestio, Valentina i Kristina rođene su prijevremeno u siječnju i to sa spojenim donjim dijelom prsnog koša i zajedničkom jetrom i crijevima. Pet tjedana poslije rođenja i nakon 15-satne operacije, u kojoj je sudjelovalo čak 14 liječnika i gotovo isto toliko drugog medicinskog osoblja, djevočice su uspješno razdvojene.

Doc. dr. sc. Ruža Grizelj objasnila je za Jutarnji list da su djevojčice osim preranog rođenja imale i drugih problema. "Uz to što su bebe bile spojene, problem je bio i to što su rođene prerano, ali i činjenica da su imale neizbalansiranu cirkulaciju. Zbog toga je jedna blizanka bila hipertenzivna (visoki tlak), a druga hipotenzivna i nije mogla mokriti. Druga je beba, pak, mokrila višestruko previše i srce joj je bilo preopterećeno (hipertrofija miokarda)", rekla je Grizelj.

"Riječ je o drugom slučaju u svijetu da su blizanci spojeni i jetrom i crijevima. U ovom prvom slučaju preživio je samo jedan blizanac, a naše su djevojčice obje žive, unatoč činjenici da je jedna bila cirkulacijski kompromitirana, a druga preopterećena. Riječ je o blizanačkom transfuzijskom sindromu koji nastaje nakon poroda kod sijamskih blizanaca."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:36