STROGA PRAVILA

Liječnici: Mogu nas kazneno goniti ako napustimo Hitnu

Mi čak nismo ni primjereno opremljeni za intervenciju na ulici, to možemo tek u ambulanti, kaže dr. Ivanović
 Ronald Goršić/CROPIX

ZAGREB - Djevojka kojoj je u četvrtak pozlilo na autobusnoj postaji u blizini bolnice na zagrebačkom Rebru u komi je, odnosno bez svijesti, u intenzivnoj koronarnoj jedinici KBC-a , dobiva potrebne lijekove i na uređaju je za disanje. Njezino je stanje stabilizirano, ali za sada se ne zna kako će se razvijati situacija s obzirom na to da ima tešku urođenu srčanu manu zbog čega joj je pozlilo - kaže v.d. pročelnika Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KBC-a Zagreb dr. Dragutin Ivanović.

Sestra joj pružila pomoć

Činjenica da je 27-godišnjoj djevojci pozlilo samo pedesetak metara od bolnice, a da liječnici nisu odmah krenuli u intervenciju na poziv građana koji su se tamo zatekli zgrozila je očevice uključujući i njezinu sestru, inače studenticu medicine iz Osijeka. Njezin kolega kaže nam da je ona i prva pružila hitnu pomoć svojoj sestri te da mu nije jasno zašto liječnici iz bolnice ne mogu intervenirati kad se nešto dogodi u blizini.

Dr. Ivanović pak kaže kako svaki dan u ambulantama hitnog prijema bude i 200 do 300 bolesnika koji svi redom trebaju pomoć odmah, a neki su i životno ugroženi.

Defibrilacija u bolnici

- Svi liječnici moraju pružati prije svega pomoć pacijentima u bolnici i kazneno su odgovorni ako bi netko umro zato što je liječnik otišao na intervenciju izvan bolničkog kruga. Svi bi se tada pitali gdje je liječnik kad nije na svom radnom mjestu. K nama dolaze pacijenti u predinfarktnom stanju ili s infarktom, moždanim udarom i sličnim problemima zbog kojih svako odgađanje intervencije može biti kobno. U tom slučaju kriv bi bio liječnik koji je otišao i ostavio pacijenta da čeka - naglašava dr. Ivanović.

- Nema problema ako nam poslodavac odredi da možemo intervenirati i izvan bolnice, mi ćemo to raditi, no u tom slučaj opet nastaje problem jer nećemo znati znači li to da trebamo primjerice otići na intervenciju u Maksimir koji je petstotinjak metara udaljen od bolnice. Trebaju li zato pacijenti koje Hitna doveze u bolnicu čekati? Osim toga, mi nismo primjereno opremljeni za intervenciju na ulici pa je i to razlog što smo nesretnoj djevojci mogli pomoći tek kad smo je dovezli u ambulantu nakon što su tehničar i liječnik otišli na mjesto događaja. Tu smo je defibrilirali, uspostavili srčani ritam, intubirali i smjestili na koronarnu intenzivnu jedinicu - kaže dr. Ivanović. Dodaje da naprosto postoje ograničenja za koja oni nisu krivi.

Apsurdna situacija

- Možda je apsurdno da se kad se nešto čovjeku dogodi u blizini bolnice zove Hitna pomoć, ali činjenca je da ona s obzirom na opremljenost može pomoći brže i učinkovitije. Primjerice, bolesnike kojima se nešto dogodi u blizini Rebra ne možemo zbog strmog terena voziti u kolicima, nego ih jedino možemo dovesti u bolnicu na rukama - kaže dr. Ivanović.

Liječnici na koronarnoj intenzivnoj ne žele davati prognoze o mogućem razvoju stanja nesretne djevojke. Samo ističu da čine sve kako bi joj spasili život.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:04