NE ODUSTAJU

LIJEČNICI NE PREKIDAJU ŠTRAJK Najavili nove sindikalne akcije

Osijek, 200913.Klinicka bolnica Osijek.Lijecnici i medicinske sestre KBC-a Osijek u 5 do 12 izasli u dvoriste bolnice kako bi pokazali ministru zdravstva Rajku Ostojicu koliko ih je zapravo u strajku.Na fotografiji: lijecnicina skupu 5 do 12.Foto: Vlado Kos / Cropix
 Vlado Kos / Cropix

ZAGREB - Dva reprezentativna sindikata u zdravstvu parafirala su danas novi granski kolektivni ugovor bez Hrvatskog lječničkog sindikata čiji predsjednik Ivica Babić nezadovoljan ponuđenim ugovorom na 58. dan liječničkog štrajka najavljuje nove sindikalne akcije, unatoč Vladinom uvođenju radne obveze.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić poručio je nakon parafiranja da će svaki prekovremeni sat biti evidentiran i plaćen sukladno hrvatskim zakonima i europskoj praksi.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbe Spomenika Abveršek i čelnica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak, koje su parafirale novi kolektivni ugovor, kažu da nisu dobile sve što su tražile, ali je dio njihovih zahtjeva prihvaćen.

Po riječima Spomenke Abveršek, novi kolektivni ugovor u zdravstvu stajat će državni proračun dodatnih 300 milijuna kuna.

Vlada uvela radnu obvezu liječnicima

Ivica Babić ponovio je da neće potpisati predloženi ugovor zbog neprimjerene cijene rada liječnika koja je, tvrdi, niža od one zbog koje je štrajk pokrenut.

Upitan za komentar uvođenja radne obaveze, rekao je kako je sve to već viđeno, da su liječnici "preživjeli puno toga pa će i ovu socijaldemokratsku vlast".

"Radna obaveza ne znači da ne možemo uručivati otkaze i povlačiti suglasnosti za rad preko 48 sati tjedno. To je igra s vatrom i dolijevanje ulja na vatru", rekao je Babić.

Babić za nedjelju najavljuje izvanrednu skupštinu Hrvatskog liječničkog sindikata koja će odlučivati o daljnjim sindikalnim potezima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. ožujak 2023 05:45